Životinje ugrožene poplavama bez pomoći zbog propusta Uprave za veterinu

Uprava za veterinu propustila je da blagovremeno potpiše ugovor o saradnji sa Svetskom organizacijom za zaštitu životinja zbog čega neće stići pomoć za životinje iz područja ugroženih poplavama, navodi se u saopštenju Veterinarske komore.

Uprava za veterinu propustila je da blagovremeno potpiše ugovor o saradnji sa Svetskom organizacijom za zaštitu životinja zbog čega neće stići pomoć za životinje iz područja ugroženih poplavama, navodi se u saopštenju Veterinarske komore.

U saopštenju se dodaje da je projekat trebalo da stupi na snagu 15. jula ove godine i da je Uprava za veterinu potpisala ugovor tek 28. jula, ali da je Direkcija za operacije u katastrofama Svetske organizacije za zaštitu životinja ocenila da nije moguća blagovremena primena predloženih mera, jer se kosi sa njihovim standardnim operativnim procedurama.

Predloženi projekat imao je za cilj ublažavanje problema izazvanih poplavom, kroz vakcinaciju životinja i dostavu paketa lekova veterinarskim organizacijama u Srbiji. Pomoć je trebalo da podrazumeva i nabavku dijagnostičkih klopki za komarce, s ciljem nadzora groznice zapadnog Nila i plavog jezika.

"Na žalost, ništa od ovog nije ostvareno u Srbiji onda kada je bilo najpotrebnije i to zbog kašnjenja Uprave za veterinu u obavljanju formalne procedure provere i potpisivanja sporazuma o saradnji", navodi se u saopštenju za javnost Veterinarske komore Srbije.

Dodaje se da je ovakav epilog bez presedana u istoriji Svetske organizacije za zaštitu životinja, koja je dugačka punih 50 godina.

  • veterinar

    07.08.2014 12:05
    VRH BREGA
    To je samo vrh ledenog brega nad Upravom, ponašaju se kao i sve druge državne službe, ali su im u nekim stvarima i vezane ruke. Odavno nema dobrog domaćina u Ministarstvu poljoprivrede, a mi svi trpimo radi toga. Samo jedan primer je drastično smanjenje broja krava, negde i svetih životinja, a mi ne možemo da ispunimo ni 10 posto kvote odobrene za izvoz junetine u EU. Livade i pašnjaci su prazni, a čobani su došli na asfalt...
  • 07.08.2014 11:16
    i šta sad?
    Hoće li neko biti kažnjen zbog toga? Ko je nadležan? Šta kaže Ministarstvo poljoprivrede, ali i zdravlja i sva ostala?
  • Ruskinja

    07.08.2014 08:39
    budale u foteljma
    Bravo! Samo tako i nastavite!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija