Bujice preplavile Loznicu, pljuskovi širom zemlje

V. Mitrić / Agencije

05. 08. 2014. u 21:30

Kroz centar Loznice teče bujica jer se izlila reka Štira, bez struje su ostale mnoge zgrade u centru grada. Evakuisano osoblje Medicine rada u Domu zdravlja. Ugroženo 20 kuća u naselju Seča Rekao kod Kosjerića

U Loznici, gde jedanas od 16do 20 časova palo 47 litara kiše po kvadratnom metru, prema informacijama ovdašnje Meteorološke stanice, stanje je dramatično. Kiša je i posle 21 čas nastavila da padanesmanjenim intenzitetom.

Da zlo bude veće, izlila se reka Štira, koja teče kroz čitav grad. Bez struje su oko 21 čas ostale mnoge zgrade u centru grada, od Robne kuće "Jadar" do dela grada prema "duplim trakama" i bolnici.

Nikada do sada se nije desilo da pod vodom bude središte grada, od centralnog gradskog trga do susednih ulica, kao u Bulevar Dositeja Obradovića, kraj koga se nalazi i Elektrodistribucija, koja je, takođe, pod vodom. Mnogistanari zgrada, već od 20 časova nisu mogli da izađu iz stanova, jer za izlazak im ne pomažu ni čizme!

Do 20 časova, ulicama su su se kretala vozila, ali kako se bujica širila, sabraćaj više nije bio moguć.

Vodena bujicaje ušla u zdanje Medicine rada Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“, koje se nalazi u naselju Gradilište, rekla nam je dr Branka Krasavac, pomoćnik direktora te ustanove.

Terenskim vozilima jedva je evakuisano osoblje, koje je radilo u toj ustanovi, ispred koje je voda, oko 20,15 časova, bila, kako kaže, „do butina“.Voda je, prema njenim rečima, sve više nadirala, „pa su u velikom problemu i stanari stambenih zgrada gde je vodeni talas još veći“.

Zbog velikih padavina, bujice su "okupirale" deo puta do Banje Koviljače, od "Viskozine" kapije broj 3 do ulaska u to turističko mesto, pa je, saobraćaj, od utorka uveče u prekidu, potvrđeno je "Novostima" u Stanici saobraćajne policije u Loznici.

Od Loznice do Koviljače, umesto tim drumom, koji je lokalnog karaktera, može da se dođe zaobilaznim putem, koji vodi ka Malom Zvorniku, odnosno Šapcu.

Bujica je "začepila" i deo regioonalnog puta Loznica-Zajača, koji je od ponedeljka uveče zatvoren za saobraćaj.

PONOVO POPLAVA U KOSJERIĆU

Naselje Seča Reka u opštini Kosjerić danas popodne je usled obilnih padavina ponovo poplavljeno, a oko 20 kuća ugroženo, izjavili su večeras FoNetu meštani tog naselja.

U poslednja tri dana, ovo je drugi put da se reka Seča izlila i da je poplavila to naselje.

Usled današnjih padavina i izlivanja reke, nema struje, a poplavljeni su putevi kao i kuće porodica Nikolić i Maksić koje imaju malu decu.

Meštani kažu da su ogorčeni na lokalnu vlast, "jer ništa nije uradila od prolećnih poplava kako bi se očistila rečna korita".

SUBOTICA: PLjUSAK I GRAD

SUBOTICA (Tanjug) - Suboticu i Palić je nešto posle 19 sati zahvatilo snažno nevreme, praćeno jakom vetrom koji je, uz postepeno pojačavanje kiše i prave provale oblaka, doneo i grad veličine graška.

Snažna polučasovna kiša uz povremenu grmljavinu napravila je velike probleme u saobraćaju te su neke ulice biti zatvorene za saobraćaj zbog velike količine vode koja se nakupila i koju odvodni sistem nije uspeo blagovremeno da kanališ, objavio je portal subotica.com.

Na više lokacija u širem području grada intervenisale su ekipe JKP "Čistoće i zelenila", kao JKP "Vodovod i kanalizacija", a podršku u saniranju posledica dali su i vatrogasci koji asistiraju sa agregatima za ispumpavanje vode.

Nadležne službe su na terenu i saniraju posledice večerašnjeg nevremena, koje polako slabi. Nevreme je skoro prestalo oko 20:30, a stanje u centru grada se polako normalizuje.

NEVREME ŠIROM SRBIJE

Obilna kiša sa grmljavinom zahvatila je Kragujevac, Čačak, Ivanjicu, Priboj, a u Užicu neprestano pada od kasno popodne.

Jak pljusak izazvao je probleme u kosjerićkom kraju, gde nabujali potoci prete kućama. Kiša od popodne neprekidno pada i u Bajinoj Bašti i Priboju.

Pljusak i u Beogradu. Struje nema u delovima Užica, Valjeva i Kruševca, javljaju dopisnici RTS-a. Arilje je zbog udara groma oko sat vremena bilo bez električne energije.

U Valjevu je palo oko 54 litra kiše po kvadratnom metru, a oluja je izazvala probleme u snabdevanju električnom energijom.

Područja Kraljeva i Vrnjačke Banje večeras je oko 21 sat zahvatila jaka kiša praćena grmljavinom, ali nevreme nije pričinilo štetu.Kočović je precizirao da je u Kraljevu je palo oko 15 litara kiše, što nije količina koja može napraviti veliku štetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Olga Dragićević

05.08.2014. 22:38

@ - Ovo je moralo da se desi,samo je bilo pitanje kog dana će se desiti.Naime,korito reke Štire(drugi nivo) je već godinama puno nanosa zemlje,visine oko 70 cm,na kome raste trava,što je smanjilo i njen kapacitet za prijem vode.Niko od nadležnih ne reaguje.Ovakva poplava u Loznici se nikad nije desila,pa čak ni u maju,da bude poplavljen centar grada.

Dondo

05.08.2014. 22:57

Suvise patnje nanesene u kratkon vremenskom periodu gradjanima RS usled vremenskih neprilika,navodi na logicno pitanje kako i zasto?tacno je da se neke stvari ne mogu predvideti,ali,uzmimo u obzir da zivimo u naucno,informativnom dobu 21. veka kad prostim proracunom i presekom stanja u poslednjih 100 god.ipak nesto mozemo pa makar barem naslutiti.Kada se jos ovome doda i ljudski nemar,neodgovornost ,slabe povlasnžcene kaznene politike,loseg rukovodstva kome je samo vazan polozaj i dobra zarada.

Milojko

06.08.2014. 04:09

@Dondo - Dondo, hoces li ovu brosuru stampati? Ne oklevaj, Sajam knjiga je blizi nego sto hocemo da vidimo.

Dondo

05.08.2014. 23:03

Oveo sve pak ne proizilazi iz neke magle vec iz vidljivih i opipljivih cinjenica pa tako sta je sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav u kakvom je trenutno stanju da li je bese trebao da bude plovan,da li je trebalo da se spreci razvoj stetne flore sto j ei previdjeno naucnim projektima,a zasto i gde je novac namenjen za odrzavanje istog,u kakvom je stanju deo toka Zapadne Morave do Cacka,a kako tek lepo izgleda tok Ibra onako nacickan u vidu najlepse novogodisnje jelke plasticnim flasama,nejlon kesama

Dondo

05.08.2014. 23:09

te tako izgleda divno prosto uptpunjuje zimsku idilu,a letite iste plasticne flase i najlon kese lice na plodove okolnih stabala drveca ma prava turisticka atrakcija kojoj treba da se divi ceo svet.Gospodo te su plodovi ljudskih dela odnosmno nedela i kada je ko bio kaznjen kada je ko od rukovodilaca nekog preduzeca ili nekih preduzeca pozvan na odgovornost i na prikaz svojih rezultata rada a znaju da se bune po tipu smenjuj e nas g.Vucic hocemo fotelju,e pa do fotelje se stize pozitivnim

Dondo

05.08.2014. 23:13

dugorocnim rezultatima a ista se gubi u suprotnom,velika prava i velike funkcije traze i veliku odgovornost,velike obaveze,te zato prionit ena posao izgradite bedeme za koje godinama leze projekti u vioci,doniran novac u necijem dzepu,ocistite reke da oticanje vode ne guse plasticne flase i najlone kese,d abi voda iz gradskih kanalizecija mogla da otice,kaznite one koji ih ne ekoloski odlazu,smenite lose funkcionere i tako se pomaze svom narodu.mada verujem da ste za sve ovo prvi put culi jer

Yella

06.08.2014. 03:45

Ovo sve postaje bizarno.U pravu si da narod ne cisti i stiti svoju okolinu.Drzava treba da informise narod o plastici i njenoj hemijskoj kao i ekoloskoj opasnosti.Mora su zakrcena platikom koja se nece raspasti za najmanje 100 godina.Gusimo se od naftnih proizvoda a to je plastika puna otrova , sto savitljivija i mutna , to opasnija.Vremenske nepogode su vec nesto drugo.HARRP je stvoren da kontrolise nevreme ali su ga idioti upotrebili za specifican nacin unistavanja naroda.Cist prag , blagostan