Region

Utorak, 05.08.2014.

17:25

Hrvatski pčelari bi da zaštite med

Nezadovoljni što njihov med nije zaštićen nijednom od evropskih oznaka, slavonski pčelari su pokrenuli projekt zaštite izvornosti slavonskog meda.

Izvor: Tanjug

Default images

Žele da zaštite med kao autohtoni hrvatski proizvod.

Smatraju da je, osim nespornog kvaliteta, brendiranje meda važno kako bi njihov proizvod postao što konkurentniji na zahtevnom evropskom tržištu, piše portal Poslovni.hr.

"Savet Evrope podstiče zaštitu regionalnih proizvoda, a nama je stalo da brendiramo postojeći kvalitet. Naš med je u Evropi, posebno u Nemačkoj, veoma cenjen i priznat, al ga tamošnji trgovci pakuju kao svoj. Sa sertifikatom bismo stekli prednost u odnosu na ostale proizvođače", kaže Stjepan Aračić, predsednik Pčelarske udruge "Zrinski" iz Slavonskog Broda.

Projekat zaštite porekla, koji su finansijski pomogle slavonske županije, pokrenut je u Virovitičko-podravskoj županiji. U Hrvatskoj sada ima oko 11.000 pčelara.

"Brendiranje je dobro jer se njime naš proizvod popularizuje...Po mom mišljenju, u celom postupku zaštite trebalo bi se skoncentrisati samo na neke specificne sorte poput medljikovca i meda od amorfe ili lipe, koji su u Slavoniji izrazito kvalitetni", ukazao je pčelar Toni Guberac, koji na svom poljoprivrednom posedu ima oko 150 košnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: