Posle Oluje: Iz ove kože se ne može

Predstavnici Srba prognanih iz Krajine za vreme "Oluje" okupili su se danas ispred Crkve Svetog Marka, gde je održan pomen žrtvama stradalim pre 19 godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2014.

16:04

Default images

S pet godina Danijela Bakrač je s porodicom proterana iz Luščana, kraj Gline. Danas je sa svojima ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

"Ja sam tačno pre 19 godina došla u Srbiju. Otac mi je poginuo, stric mi je poginuo i današnji dan je za našu porodicu najtužniji dan u našim životima. Kad obučem nošnju, to je jedini način da se ja vratim tom nekom poreklu, korenima i da se povežem sa nečim što nažalost više ne postoji", priča nam Danijela.

Četvrti avgust ne zaboravljaju ni mnogo stariji. Oni koji su pre 19 godina napustili Knin kažu da ih i dalje pritiskaju događaji iz prošlosti, ali da su se na neki način i pomirili sa sudbinom.

"Iz ove kože se ne može" i "što je tu je, gotovo, nema više", najčešći su komentari stanovnika Knina koji su se okupili danas na pomenu žrtvama "Oluje" u Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu.

19 godina od početka "Oluje", vojne akcije oružanih snaga Hrvatske, u kojoj su poginula i nestala 1.853 Srbina, a proterano je najmanje 220.000 njih - 4. avgust je za Srbiju "težak i tužan" dan.

"Mi ne želimo da gledamo u tuđe dvorište, ali smatram da ovo nije ni prilika da neko slavi progon svojih građana. Mi ne želimo da delimo lekcije, ali je to svakako prilika da se ova poruka uputi i to je na nekim drugima da razmišljaju o tome. Mi moramo da razmišljamo o svom narodu", kaže ministar policije Nebojša Stefanović.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kaže da "u Hrvatskoj nema politričke volje da se ekshumiraju posmrtni ostaci Srba koji se nalaze na poznatim mestima".

"Nije rešeno ni pitanje obeštećenja porodicama žrtava. Takođe imamo veliki problem oko suđenja za ratne zločine. U Hrvatskoj postoje dvostruki standardi, daleko stroži za Srbe, daleko blaži za Hrvate", kaže Linta.

Hrvatsko državno Tužilaštvo odbacilo je danas tvrdnje Srpskog demokratskog foruma da ni posle 19 godina niko nije procesuiran za zločine nad Srbima za vreme i posle "Oluje". Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da očekuje da Međunarodni sud pravde donese presudu da su Hrvati počinili genocid nad Srbima u vojnoj akciji "Oluja" u leto 1995. godine.

"Ove godine imamo suđenje pred Međunarodnim sudom pravde u međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske ko je nad kim počinio genocid. Očekujemo presudu do kraja ove ili u prvoj polovini naredne godine i o tom pitanju smo umereni optimisti", rekao je Štrbac posle polaganja venaca na groblju u Banjaluci povodom 19 godina od egzodusa Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine.

On je naveo da su rođaci civila poginulih u "Oluji" pre mesec dana pred Evropskim sudom za ljudska prava tužili Hrvatsku zahtevajući za naknadu štete.

"Sud je u 21 slučaju zatražio od Vlade Hrvatske da odgovori kakve su sve mere preduzeli za otkrivanje ubica", rekao je Štrbac.

On je još kazao da je "Veritas" zatražio od Međunarodnog suda pravde da Hrvatskoj bude naređeno da iz svog zakona izbaci proslavu Dana pobede i domovinske zahvalnosti i proslavljanje godišnjice "Oluje".

Obeležavanje 19. godišnjice "Oluje" u Banjaluci je počelo sinoć paljenjem sveća u porti Hrama Hrista Spasitelja, a nastavljeno danas služenjem parastosa za nastradale i polaganjem venaca i cveća na groblju.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području nekadašnje Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a proterano oko 220.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: