Zdravlje

Nedelja, 03.08.2014.

08:50

Zašto bi povremeno trebalo da promenite dezodorans?

Znojenje je prirodan način na koji se telo hladi i izbacuje štetne materije, ali često ga prati i neprijatan miris.

Izvor: M. J.

Default images

Foto: Harald Hoyer / Flickr.com

Različito se znojimo zbog stresa, vrućine ili vežbanja, a svaka vrsta znoja ima karakterističan hemijski sastav. Tako je, na primer, „miris“ od stresa najneprijatniji.

Dermatolozi preporučuju da na svakih šest meseci promenite dezodorans kako se telo ne bi naviklo i prestalo da reaguje na njega. Najbolje sredstvo za sprečavanje neprijatnih mirisa ispod pazuha jeste dezodorans u stiku. Ukoliko ste alergični, možete da ga napravite i sami, od raznih ulja i ekstrakata s antibakterijskim delovanjem.

Žute mrlje na odeći pojavljuju su zbog reakcije aluminijuma sa znojem, odećom ili praškom za pranje veša. Zato pažljivo pročitajte deklaraciju da biste proverili da li ovoga sastojka ima u vašem dezodoransu. Nemojte da preterujete ni s korišćenjem antibakterijskih sapuna i kupki, upozoravaju dermatolozi. Ako često perete delove tela koji imaju najintenzivniji miris znoja, isušujete kožu, što samo pojačava znojenje.

Posebni dezodoransi za žene i muškarce u stvari su marketinški trik, jer su sastojci isti, a jedina razlika je u ambalaži i mirisu.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: