Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Avgust 2014 – pet produženih vikenda
Avgust u Beogradu
Avgust u Beogradu

Avgust 2014 – pet produženih vikenda

„Mesec kao što je avgust 2014. pojavljuje se na kalendaru svake 823 godine“. Naravno, ta pošalica kruži internetom i nije tačna. Prvo, samo je jedan avgust 2014.

Navodno, ovogodišnji avgust specifičan je po tome što ima pet petaka, pet subota i pet nedelja. To je lepo, ali nije ništa posebno. Tako je bilo i avgusta 2008, 2003, 1997. itd. Ono što jeste posebno je da ćemo imati pet produženih vikenda.

Meteorolozi RHMZ Srbije kažu da će u većem delu Srbije avgust biti topao sa manje padavina. U Beogradu i široj okolini prosečna temperatura će biti oko 29 stepeni, a padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Inače, osmi mesec uvek ima 31 dan, a početak meseca po julijanskom kalendaru počinje četrnaestog dana gregorijanskog kalendara. Nazvan je po rimskom imperatoru Oktavijanu Avgustu, a na latinskom (Augustus) znači „uzvišeni“. Kod nas i drugih slovenskih naroda osmi mesec avgust se zove i gospođinski mesec, kolovoz i gumnik kao i u starosrpskom.

Horoskopski znaci za osmi mesec su lav (do 22. avgusta) i devica (od 23. avgusta).

Najzanimljivi događaji tokom avgusta su BELEF (do 15. avgusta), Beogradska regata (10. avgust), Belgrade Beer Fest (13-17. avgust), Trofej Beograda 2014 u košarci (Turska, Portoriko, Argentina i Srbija; 16. i 17. avgust), koncert Nouvelle Vague (22. avgust), Dedinje Pool Party (22-24. avgust)… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.