• Search form

31.07.2014 | 01:55

Pleme pobednik 17. Motovuna

Pleme pobednik 17. Motovuna

Nagrada Propeler za najbolji film u glavnom rogramu 17. Motovun film festivala, koji je završen 30. jula, dodeljena je Myroslavu Slaboshpytskiyju i njegovom filmu «Pleme» (The Tribe), smeštenom u internat za gluvoneme, u kojem glavni protagonista, pronalazeći svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije mimo svoje volje ruši sva njena nepisana pravila.

Nagrada FIPRESCI dodeljena je Rubenu Östlundu, reditelju filma "Viša sila (Turist)", opservacijskoj komediji o ulozi muškarca u modernom porodičnom životu, a najboljim kratkim filmom proglašen je «Arena» koji problematizüje motive dokazivanja onoga od čega smo napravljeni. Pobednika je odabrao prošlogodišnji dobitnik nagrade Christos Nikou.

O ovogodišnjem dobitniku nagrade Propeler odlučio je poseban žiri, tzv. Žiri u egzilu, sastavljen od umetnika i aktivista koji su zbog svog delovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni: reditelj Jafar Panahi iz Irana, aktivistkinja Inna Shevchenko iz Ukrajine, reditelji Nikolaj Kalezin i Natalia Kaliada iz Belorusije i aktivistkinja Ala'a Basatneh iz Sirije.

Inna Shevchenko, jedina članica žirija koja je prisustvovala 17. Motovunu, istakla je u obrazloženju slojevitost filma “Pleme”.

“Iako ne može čuti ni jednu reč, publika razume razgovor gluvonemih kroz hladnoću i agresiju koju oni izražavaju. Odsutnost reči i emotivnost stvaraju u ovom filmu nešto neobično, snažno i vrlo originalno“, navela je ona, ističući i da se “Pleme” bavi nekim važnim društvenim pitanjima i pritom nas uvodi u svet agresije, nasilja, ugnjetavanja, slabosti, očaja, ljubavi i strasti.

Posebno priznanje dodeljeno je filmu "Policajčeva žena" Petera Groninga – filmu-paradoksu, koji nasilje prikazuje kroz vrlo poetičnu priču.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav