Dan uoči polaska u Trst na pripremni turnir selektor Aleksandar Đorđević određenim potezima indirektno je ukazao na to koja će linija tima biti na posebnom testu protiv Italije, BiH i Kanade. Reprezentativce Srbije očekuje prvi turnir za podešavanje forme i sužavanje spiska kandidata za Svetsko prvenstvo u Španiji od 30. avgusta do 14. septembra.


Izvesno je da Ognjen Kuzmić, Nemanja Dangubić i Vladimir Lučić neće biti deo ekspedicije koja će se uputiti na severoistok Italije. S tim u vezi selektor je naknadno pozvao prekaljenog Raška Katića, doskorašnjeg igrača Crvene zvezde, poznatog po izuzetnoj snazi. Samim tim Đorđević je ukazao na gorući problem u samoj centarskoj liniji. Mada je optimista po pitanju potpunog oporavka Nenada Krstića, selektor je pozivanjem Katića ipak napravio izvesnu zadršku, navodeći na zaključak da kapiten Srbije neće biti u kombinaciji za turnir u Trstu, koji bi trebalo da bude eliminacioni makar za dvojicu igrača. Đorđević će sigurno imati strpljenja kada je reč o povratku Krstića u formu, jer centar Efesa zapravo predstavlja ubedljivo najbolje rešenje na mestu petice. Prema trenutnim razmišljanjima mladog stručnjaka, pozicija centra biće rezervisana za korpulentne igrače, što navodi na zaključak da će Štimac i Raduljica biti u prednosti u odnosu na Kravića, mada bi trebalo očekivati da debitant iz Kanade ostane sa saigračima makar do turnira u Beogradu sredinom avgusta.

Ukoliko Krstić, Štimac i Raduljica budu opcije na mestu centra za Svetski šampionat onda je jasno da će pozicija krilnog centra biti rezervisan za igrače sa dobrim šutem sa distance. Od mogućih pet kandidata sa prvobitnog spiska, u opticaju su ostala dva imena: Luka Mitrović i Stefan Birčević. Ako Vladimir Micov bude potpuno zdrav, Đorđević bi u nekim opcijama mogao i Nemanju Bjelicu da koristi na poziciji četiri, mada je as Fenerbahčea u više navrata tvrdio da se komotnije oseća kao krilo. Problem Mitrovića mogao bi da bude manjak centimetara (204 cm) za modernu četvorku, kao i činjenica da nema dovoljno konstantan šut sa distance. Nizak izbačaj i sporo podizanje na šut, kao i čudan međukorak prilikom izbačaja lopte, razlozi su zbog kojih će Birčević biti realna opcija na krilnom centru. Igrač Radničkog, izrazita želja Partizana, poseduje solidan šut za tri poena, visinom od 210 centimetara može da čuva visoku četvorku, međutim fizički je dosta slab i pitanje je kako bi se snašao u situacijama kada mora da sačuva krilne centre koji imaju dobru unutrašnju igru poput Felipea Rejesa iz Španije.

Iz navedenog se može zaključiti da je konkurs otvoren i da su naknadni pozivi mogući i za mesto krilnog centra, pa i krila, ukoliko Bjelica definitivno pređe na poziciju četiri.

Nelson državljanin Srbije

Demarkus Nelson dobio je državljanstvo Srbije, navedeno je u poslednjem broju Službenog glasnika. Bivši igrač Crvene zvezde, koji je na Malom Kalemegdanu proveo dve sezone ima i državljanstvo SAD. Rođen je 2. novembra u Kaliforniji. Od naredne sezone igraće za Panatinaikos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari