Dostupni linkovi

Jahjaga: Kosovo neće dopustiti da postane izvor ekstremizma


Predsednica Republike Kosova Atifete Jahjaga zatražila je od rukovodilaca bezbednosnih institucija na Kosovu da im pretnje od ekstremizma i radikalizma budu prioritet, te da u saradnji sa strateškim partnerima zemlje, spreče da Kosovo postane izvoznik ove globalne pretnje.

Jahjaga se u sredu sastala sa rukovodiocima bezbednosnih institucija na Kosovu a tema razgovora su upravo bile pretnje Kosovu od ekstremizma i radikalizma.

U saopštenju predsedništva se dodaje da je predsednica naglasila da Kosovo nikada neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma i sklonište kriminalcima koji podstiču na teror i mržnju.

Jahjaga je pozvala sve građane Kosova i verske zajednice da sarađuju sa domaćim vlastima i bezbednosnim mehanizmima kako bi krivično gonili pojedince koji stoje iza napora da destabilizuju Kosovo i dugu tradiciju međuverske harmonije.

„To je naša odgovornost, kao institucije i kao društvo, a osudimo ove ružne pojave. Trebamo se distancirati od ovih okrutnih dela kriminalaca, i osuditi ih“, kazala je ona.

Inače, na osnovu godišnjeg izveštaja vlade SAD-a o verskim slobodama na Kosovu za 2013. godinu, na Kosovu je povećano antisemitsko raspoloženje, političko učešće konzervativnih islamskih grupa, dok se SPC suočava sa vandalizmom i imovinskim problemima.

XS
SM
MD
LG