NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Zbog nezapamćene oluje zatvoren vazdušni prostor nad celom Hrvatskom!

Tanjug

30. 07. 2014. u 09:47

Pljusak, snažni vetar i grmljavina 'haraju' Zagrebom. Neverovatno snažni udari vetra i kiša otežavaju tramvajski i autobuski saobraćaj, a vatrogasci su već zatrpani pozivima građana

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cele Hrvatske i dela Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je zatvorila svoj vazdušni prostor zbog nezapamćene oluje koja je danas pogodila Hrvatsku. Oko 15 časova u glavnu prostoriju Oblasne kontrole leta u Zagrebu počela je da prodire voda, ubrzo je nestalo električne energije, javlja Jutarnji list.

U tom trenutku u vazdušnom prostoru Hrvatske bilo je oko 100 putničkih aviona. Hrvatski kontrolori leta u tom trenutku više nisu mogli da upravljaju tim avionima.

Odmah su aktivirani svi sigurnosni protokoli. S radom je počeo Krizni štab Kontrole leta. Kontaktirane su kontrole leta svih susednih zemalja koje preuzimaju vođenje aviona i njihov sigurni izlazak iz hrvatskog vazdušnoh prostora. Na internet stranici Flightradar24, na kojoj se se u realnom vremenu može pratiti letove aviona, Hrvatska je u trenu postala jedna siva mrlja bez ijednog aviona.

Avionima koji su u tom trenutku bili na hrvatskim aerodromima odmah je obustavljeno poletanje. Tako je danas po prvi puta zbog nevremena zatvoren vazdušni prostor iznad Hrvatske.

Nakon što je kvar s električnim sistemom popravljen i većina tehničkih sistema osoposobljena u 16 sati i 50 minuta donesena je odluka o ponovnom otvaranju vazdušnog prostora iznad Hrvatske. Ipak, normalizacija prometa očekuje se najverovatnije tek tokom sutrašnjeg dana.



ZAGREB: JAK VETAR, I GRMLjAVINA HARAJU

Nakon što je nevreme u utorak uveče i sredu ujutro pogodilo zadarsko područje, tokom dana je krenulo preko Like i Gorskog Kotara, a oko 14.40 sati sručilo se na Zagreb. Nebo se zacrnilo i odjednom je 'grunulo'. Snažan pljusak, jak vetar i grmljavina 'haraju' metropolom – prenosi 24.sata.hr.

Vatrogasci imaju pune ruke posla

Već nekoliko minuta nakon početka nevremena, zagrebački vatrogasci su zatrpani pozivima građana.
- Uklanjamo stabla i grane sa ulica, konejnere koje je vetar odneo... Uglavnom, primamo pozive sa svih strana - rekli su vatrogasci.
Uz to, sasvim je izvesno da se opet mogu očekivati i poplavljeni podrumi brojnih kuća i zgrada.

Policija poziva vozače na oprez i strpljenje
- S obzirom na nevrijeme u Gradu Zagrebu i posledice vremenskih nepogoda, otežano je odvijanje saobraćaja. Povremeno dolazi do zastoja na saobraćajnicama i svim većim raskrsnicama.
Policija poziva vozače na oprez i strpljenje 'dok se posledice nevremena ne otklone.

* * * * ** * *
CIKLON SA OBILNOM KIŠOM, GRMLJAVINOM I "PIJAVICAMA" IDE KA UNUTRAŠNJOSTI I JUGU ZEMLJE


Jako nevreme koje je zahvatilo Hrvatsku, uglavnom primorje, ne prestaje ni danas i ciklon se sa područja Kvarnera sa obilnom kišom, grmljavinom i "pijavicama" premešta prema unutrašnjosti i jugu zemlje.

Na ostrvima severnog Jadrana ponegde je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Za 24 sata na Silbi je palo 217,5 litara kiše, a na Istu čak 294 litre, što je rekordna količina padavina u jednom danu za to područje u julu.

Na Zadarskom području grmljavinsko nevreme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, "spojilo" je nebo sa zemljom, gradske ulice i trgovi za svega nekoliko minuta pretvorili su se u vodopade i jezera, piše Antena Zadar.

Neke ulice su potpuno poplavljene, a vatrogasci imaju pune ruke posla u ispumpavanju vode iz poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim ostrvima, a najgore je na Viru, Pagu...

Jutros je Jadrolinijin brod ''Prizna'' u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenačkom zastavom, koji je nekontrolirano plutao nošen olujnim vetrom, i uspešno je odvezen u luku Biograd.

Obilne padavine ali i nevreme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji, javlja Crometeo, i podseća da je Državni Hidro-meteorološki zavod izdao visok stepen upozorenja za celu zemlje.

Za deo zemlje, Riječko i Dubrovačko područje, proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gde se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vetar.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

M

30.07.2014. 12:39

Sta vam se dopada, pitam gospodu sto vest ocenili pozitivno? Da li je moguce da vas se dopada tudja nesreca?

nije tako

30.07.2014. 19:01

@M - ne radujemo se mi tuđoj nesreći, nego ako je Krvatskoj suđeno da se spere sa lica Zemlje, šta mi tu možemo, mada želimo da se ne spere, al opet ako se spere, šta ćemo - sudbina joj takva namenjena

Somebody74

30.07.2014. 13:43

Kao da nam Pera svima kaže "Dojadili ste mi više, dadoh Vam planetu da živite a Vi ste uništili sve što ste dotakli! "

Zika

30.07.2014. 18:12

@Somebody74 - Odkad je covek rekao da je Bog sve nam je gore. Marks Je rekao da je vera opijum naroda. Najvise sta je komuzam postigao jest da se moze na Prvi Maj da se jade pasulja. Vratimo se Bogu. Ne verujmo Marksu, Lenjinu, Staljinu i Tiletu.

bager

31.07.2014. 10:11

@Somebody74 - Ziko idi vrati se u pecinu i uzivaj moleci se bogu,,aliipak se uhvatimotike ,jer bez nje se neces najesti hleba,,a bog neka ti pomaze pri kopanju

Meteorologist

30.07.2014. 15:53

@Sveštenik SPC - To je jer se formirao jak ciklon odnosno polje niskog vazdusnog pritiska u Djenovskom zalivu , usled prodora hladne vazdusne mase sa zapada Evrope , formirajuci ciklogenezu odnosno stvaranje cikona. Taj isti ciklon je "pogurao" hladan front koji se doprineo destabilizaciji atmosfere iznad nasih krajeva gde se nalazi topao vazduh , sto dovodi do konvektivnih padavina. Pope , malo obrazovanja nije na odmet ;-)

Чапајев

30.07.2014. 18:58

@Sveštenik SPC - сваком ће Руси даривати по један циклон

GALEB BIJELI

30.07.2014. 15:58

Prognoza je bila 100% točna! Sada tutnji grmljavina iz morskih dubina,t.j. od Italije,što pokazuje da se ovo kreće prema istoku.A tutnji baš slično kao 91.g. kad nas je "narodna"-tzv. JNA darivala teškim granatama iz 130-mm topova i 122 mm haubica i baš Dalmaciju,pa mnoge ovi zvukovi podsjećaju na devedesete.No- mi sav višak vode otjeramo u more, pa nema opasnosti za poplave.

Alex vrnjacki

30.07.2014. 19:12

Sad videh vest u "Novostima"...NE DAJU DJACIMA DA UCE CIRILICU"....LIVNO.....Pa vi javljajte za vetar u hr preko cele strane!

Petar Dobrosavljevic

30.07.2014. 20:10

Nije mi jasno kako je moguće da direktor ovakve jedne institucije daje sebi za pravo da LAŽE, a novinari brže bolje tu vest plasiraju bez provere! Za nekog ko se bar malo razume u kontrolu letenja, jasno je da apsolutno nije MOGUĆE preuzeti kontrolu vazd. prostora nad drugom suverenom zemljom, jer pre svega ne postoji način da se koordinira sa drugim zemljama koje se ne graniče sa Srbijom o avionima i putanjama (Austrija, Slovenija..) .. Hrvati su samo ZATVORILI svoj vazdušni prostor.

Maja

31.07.2014. 11:39

@Petar Dobrosavljevic - Joj, ne lupaj, postoje strogi protokoli kako se to radi, naravno da je moguće i da je to urađeno, jok samo su zatvorili vazdušni prostor i onih 100 aviona koji su se tada nalazili u njemu pušteni su na milost i nemilost. Informiši se pre nego počneš da komentarišeš. Upravo razgovaram sa kolegom koji je pola svog životnog veka proveo radeći u zračnoj luci.

niksic

30.07.2014. 22:21

Citam ove nacinalisticke komentare i ne mogu da vjerujem da ljudi i dalje teze toj pojavi (nacinalizmu) koja je unistila nase prostore u ekonomskom, moralnom i svakom drugom pogledu. Moramo da shvatimo sustinsku stvar, da je mrznja izmedju juznoslovenskih naroda rezultat rada velikih sila i da ovakvim ponasanjem doprinosimo samodestrukciji. Razumijem da im je to uspijevalo tokom XX vijeka, jer je tada relativno lako bilo zavoditi mase, ali danas kada su mnogo vece mogucnosti za emancipaciju co

?!?!?!

31.07.2014. 01:01

@niksic - А како би било да, за почетак, барем научиш да пишеш?

Јабре

31.07.2014. 06:39

@niksic - Да ти знаш шта је национализам не би лупао такве глупости, да смо се држали национализма никад не би усташе ушле у нашу државу и клале милионе. За све те несреће је криво лажно братство и јединство.

bager

31.07.2014. 10:05

@niksic - Pre nego nastavis da se brukas ,,idi citaj komentare u Vecernjem listu,onda ces shvatiti sta je nacionalizam i mrznja,,taj list otvoreno podrzava nacionaliste i ustase,a nijedan komentator za sada nije kaznjen ili izbacen sa foruma,,

niksic

31.07.2014. 10:15

@niksic - Znak pitanja i uzvika, za tebe je bitno, da li je nacionalizam ili nacinalizam (posledica brzog kucanja), i da li je, stavljen zarez gdje treba. Ti si covjek forme, ali ne i sustine, sto je bio glavni cilj moje poruke.

niksic

31.07.2014. 10:36

@niksic - Bager, zao mi je, ali mislim da nijesi shvatio moju poruku. Ovdje je bilo komentara i protiv Srba i protiv Hrvata. Mojom porukom sam htio da kazem, da ja, ti ili bilo koji drugi obicni gradjanin na prostoru bivse Jugoslavije (pod ovim pojmom mislim na ljude koji nijesu pljackali i obogatili se devedestih godina) ne mozemo zivjeti bolje dok nacionalizam caruje, a zapostavljaju se kulturne, ekonomske, sportske i druge veze. NARAVNO, AMERIKANCI, NJEMCI I BRITANCI NEMAJU NISTA PROTIV TOGA!

niksic

31.07.2014. 10:55

@niksic - Jabre, mislis da smo imali jak nacionalizam, da bi zaustavili Njemce da osvoje Kraljevinu Jugoslaviju, a onda i ulazak Hrvata, koji su zbog jakog nacionalizma u velikom broju napustili Hrvatsku, i pritom prihvatili bolesnu, rasisticku ideologiju Adolfa Hitlera o istrebljivanju nacija. Ustase su bile instrument Adolfa Hitlera, a juznoslovenski narodi su upravo to i bili u XX vijeku, sredstvo velikih sila, za ostvarivanje dominacije na Balkanskom poluostrvu.

Boki

31.07.2014. 02:18

Pa vi ste prvi te vojnike is Jna napali a napasti nekog Koji je u tom trenutku mnogo jaci od tebe moze ispasti ne bas Tako pametno...

Ken

31.07.2014. 10:41

"ne daju hrvati ćirilicu" , " srbi oštetili spomenik braniteljima" , "slovo u napisano na autu srpskog turista" itd. onda mi pametni narodi ili narod (jer su svi srbi) , tražimo kuke i motike , za dom! koji dom , za koga i čiji dom kad smo pokradeni od vlastitih vođa! ima još ledina , kome se tuče , izvolite domoljubi i rodoljubi..