Bjelogrlićev tim osmišljava koncept oktobarske proslave

M. Lj. POPOVIĆ

30. 07. 2014. u 14:15

Svečanost povodom 70 godina od oslobođenja Beograda od fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu trajaće nedelju dana. Centralna manifestacija biće upriličena u „Kombank areni“ ili pod vedrim nebom

DA li će centralna proslava 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu biti održana u „Kombank areni“, ili na otvorenom prostoru u prestonici biće poznato do kraja sledeće nedelje. Za program manifestacije biće zadužen glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić sa svojim produkcijskim timom, a na svečanost će biti pozvani zvaničnici svih savezničkih zemalja iz Drugog svetskog rata.

Proslava 70 godina od oslobođenja Beograda od fašističke okupacije trajaće sedam dana, a centralni događaj biće održan 19. oktobra, dogovoreno je juče, na drugoj sednici Svečanog odbora za organizaciju ovog događaja.

U narednih sedam dana Dom omladine, Biblioteka grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Arhiv grada Beograda i Jugoslovenska kinoteka dostaviće Sekretarijatu za kulturu grada Beograda koje će programe organizovati kako bi bio urađen jedinstveni program proslave.

- Grad Beograd će u narednim danima uputiti zvanične pozive predstavnicima Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske da prisustvuju proslavi oslobođenja Beograda, a nadamo se dolasku ratnih veterana iz zemalja saveznica - rekao je gradski menadžer Vesić. - Što se naših veterana tiče, prema evidenciji Subnora u Beogradu živi 105 učesnika Beogradske operacije, od kojih su četvoro narodni heroji, dok u Srbiji živi ukupno oko tri stotine oslobodilaca Beograda.


KOČA POPOVIĆ I PEKo DAPČEVIĆ

Komisija za imenovanje trgova i ulica grada Beograda uskoro će razmotriti predlog Subnora da dve ulice u Beogradu dobiju ime po narodnim herojima Koči Popoviću i Peku Dapčeviću. Ukoliko stav komisije bude pozitivan, Skupština grada bi, prema tvrdnjama gradskog menadžera, već u septembru mogla da donese ovu odluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)