Dostupni linkovi

Ključan sastanak Rahoja i katalonskog lidera


Španski premijer Marijano Rahoj razgovaraće danas iza zatvorenih vrata sa liderom Katalonije Arturom Masom o rešavanju spora povodom planiranog referenduma o otcepljenju tog regiona u novembru.

Kampanja za nezavisnost Katalonije vodi se u vreme kada Španija izlazi iz najveće ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija, a Katalonija je oslonac privrednog oporavka.

Evropa pažljivo prati debatu u Španiji, pošto se Škotska priprema za održavanje referenduma o izlasku iz Velike Britanije.

Rahoj je ranije rekao da nikada neće razgovarati o referendumu, za koji tvrdi da je protivan španskom Ustavu, a Mas insistira da ne može da učestvuje u pregovorima dok Španija sprečava Katalonce da realizuju pravo na samoopredeljenje.

Analitičari smatraju da će današnji sastanak samo potvrditi postojanje sukoba između centralne vlasti u Madridu u regionalne uprave u Kataloniji.

Oni kažu da je Rahoj spreman na određene fiskalne ustupke Kataloniji, ali da neće pristati na bilo kakav dogovor dok Mas ne odustane od predloga o održavanju referenduma.

Naklonjenost nezavisnosti u Kataloniji je u velikom porastu u poslednjih nekoliko godina, pošto stanovnici ovog regiona sve više veruju da zaslužuju bolji ekonomski i politički tretman.

Ankete pokazuju da većina od 7,5 miliona stanovnika Katalonije podržava održavanje referenduma i da je njih oko 50 odsto za prekid svih veza sa Španijom.

XS
SM
MD
LG