OMBUDSMAN ZA ZAŠTITU NAUKE: Ukucajte na odabranom pretraživaču „UNI-Kommission zur Sicherung guter wissenschaftliger Praxis“ i možda se iznenadite: univerziteti u Hajdelbergu, Kaselu, Diseldorfu, Kelnu, Gisenu, Lajpcigu, Hemnicu, Jeni, Bilefeldu, Dortmundu…, ako to nisu učinili još pre deset godina kao Johan Volfgang Gete univerzitet u Frankfurtu, osnovali su krajem prošle ili najkasnije početkom ove godine Komisije za osiguranje dobre naučne prakse, uvele ombudsmane kojima se sumnja u kršenje naučnog ponašanja ima prijaviti, ustanovile brižljivo sastavljene komisije i utvrdile proceduru i za poštovanje te naučne prakse kao i proceduru koja se mora primeniti ukoliko neko izrazi sumnju da je došlo do njenog kršenja.

Mi često sebe precenjujemo-potcenjujemo, ali pre nego što je oluja sa sumnjivim doktorskim titulama umalo srušila krhku srbijansku političku strukturu, istu je oluju na nogama odživela-preživela i vlada gospođe Angele Merkel. A bogami i neki viđeni nemački univerziteti.



ZAŠTITA NAUKE OD LOVACA NA LAŽNE DOKTORE: Ali kad su nemački univerziteti definitivno odlučili da se svim sredstvima brane od svojih lažnih doktora? Ne odmah pošto je nekoliko viđenih političara i zvanično proglašeno za plagijatore. Nego kad se jedan umešan Nemac odlučio da ih samoinicijativno, koristeći se čudima moderne tehnike stavi na javnu probu.

Nemačkoj se priznaje i ona se jako ponosi svojim doprinosom svetskoj nauci. Ali izgleda nisu svi ni u Nemačkoj poverovali u iskrenu spremnost i sposobnost nemačke naučne zajednice da se samozaštiti od nenaučnih ponašanja u nauci. Uostalom, jedan je doktorski plagijat otkriven i iz naučnog prometa uklonjen tek posle 33 godine. Zato je izvesni Martin Hajdingsfelder, osnivač internet platforme „Vroniplagviki“, pred prošlogodišnje nemačke parlamentarne izbore, otvorio internet stranicu „Politplag“ i na njoj objavio imena svih poslaničkih kandidata koji imaju doktorske titule. On je pozvao donatore da pomognu ne manjim iznosom od 20 evra da se ispita svaki sumnjivi doktorat. „Bolje je da se ne kandiduju nego da se posle povlače“, mislio je Hajdingsfelder. On je takođe pozvao građane Nemačke da prijave i finansiraju i druge sumnjive doktore nauka, svoje komšije i kolege, recimo, a objavio je i troškovnik svojih usluga u zavisnosti od toga koliko duboku analizu naručilac želi. I nemački narod se odazvao – iz prve 100 prijava. E tu je nemačka naučna zajednica – pukla. Najoštrije je na pojavu privatnih lovaca na plagijate reagovalo Nemačko naučno društvo (DFG), a bogami su se u zaštitu neotuđivog prava univerziteta, da oni i jedino oni ispituju naučne zloupotrebe, pa i plagijate, ljutito oglasili i svi drugi brojni univerzitetski i naučni gremiji. Nemačka se, kao što rekosmo, jako ponosi svojim doprinosom nauci, pa je izgleda naučna zajednica pobedila ubedivši javnost da je sposobna da sama stane na put blamažama koje su joj se tokom poslednjih nekoliko godina nekoliko puta omakle. Dakle, političari valjano naučno ponašanje mogu da krše, laici da se nad tim zgražaju, ali samo nauka sama može između njih da presuđuje. Na svoj rizik i svoj račun!!! U Nemačkoj.



A ŠTA JE IZA: Doktorati su u Nemačkoj oduzeti dvema političarkama i jednom političaru – sve troje su pripadali tada vladajućim strankama, ali se o tome šta i da li nešto politički stoji iza njihovog razotkrivanja nije mnogo raspravljalo. Kao što je, inače, kod nas običaj. Kako Aleksandar Vučić nema solidnu spoljnu opoziciju, nego su mu navodno najozbiljnija opozicija Ivica Dačić, koalicioni partner, i Tomislav Nikolić, politički otac, pravila se atmosfera da u disciplinovanju te opozicije leži zec. Mediji su se zbilja bili zaleteli iz sve snage, izgledalo je da će Vučić žrtvovati mnogo Stefanovića kako bi preko Megatrend univerziteta disciplinovao Dačića, a sumnje su išle i mnogo dalje i mnogo šire –  da je udarom na doktorske diplome nameravao da otvori pitanje svih diploma i disciplinuje u samog predsednika. Ili bar da ne bi imao ništa protiv da taj posao obave uzavreli mediji. A ima i drugih, koji i sad veruju da je cela operacija mnogo-mnogo širi zahvat da se destabilizuje cela Vučićeva vlast… Uglavnom, tenzije su pale i nije se u našem obrazovnom svetu dogodilo ništa naročito. Nažalost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari