Izrael obustavlja vatru na 12 sati

Tanjug

25. 07. 2014. u 10:08

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu objavio je da će vojska te zemlje obustaviti ofanzivu na Hamas u Pojasu Gaze u trajanju od 12 sati.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu objavio je da će vojska te zemlje obustaviti ofanzivu na Hamas u Pojasu Gaze u trajanju od 12 sati.

Netanijahu je to preneo američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, precizirajući da će pauza početi u 7 ujutro, javlja Rojters.

Izraelska vlada prethodno je jednoglasno odbacila Kerijev predlog o jednonedeljnoj "humanitarnoj pauzi" u ofanzivi na Gazu, koja je tokom 18 dana borbe odnela više od 800 palestinskih života.

Netanijahu i ministri njegovog kabineta doneli su takvu odluku u trenutku kada je broj poginulih u Gazi dostigao 822, preneo je britanski Gardijan.

Hamas je već izraio svoje protivljenje uslovima američkog plana, koji se smatra previše povoljnim po Izrael.

Nacrt predloga primirja predviđao je privremeni prekid vatre od nedelju dana, s tim da se izraelske snage ne povuku sasvim iz Gaze.

Sukobljene strane pozvane su na početak pregovora o trajnom primirju, uz učešće palestinskih vlasti i posredovanje Egipta.

Sjedinjene Države, UN i EU bile bi garanti da će se pregovori fokusirati na uklanjanje raketa, zatvaranje tunela u Pojasu Gaze, prekid blokade i obnovu te palestinske enklave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Gane

25.07.2014. 11:32

A zasto ne bi Izrael muslimani ostavili na miru..ne osporavali ga....svideo ili ne se bilo kome pravo na postojanje ima ko i svi drugi i stvar bi bila resena...ovako bespotrebne zrtve i uzaludne jer se spirala nasilja nazalost po svemu do sada sudeci nece zaustaviti ni u buducnosti !Uzas !STOP_NASILJU !

murinjo

25.07.2014. 12:39

@Gane - Zašto ne bi Izrael vratio sve okupirane delove Palestine i tako zaustavio nasilje?

. . . .

25.07.2014. 12:40

@Gane - Izrael je veštačka tvorevina, i ne može u Aziji postojati evropska država, sve je naopako

Deki الله أكبر

25.07.2014. 12:52

@Gane - Zato što je Izrael na tuđoj zemlji i zato što je nastao neviđenom obmanom čitavog sveta, tokom II svetskog rata. Da ne pričam koliko današnji izraelci veze nemaju sa nekadašnjim, "biblijskim" Jevrejima. Treba uništiti sve teroriste na planeti, ali ovako nešto raditi i mučki ubijati sve što hoda na dve noge... po principu "šta je sigurno-sigurno je", stvarno nema smisla i prelazi u drugu krajnost!

kikica

25.07.2014. 13:10

@Gane - Pa zasto da ih palestinci ostave na miru kada im izraelci otimaju zemlju koja je bila oduvek njihova.I ja mrzim nasilje ali mislim da bi trebao ceo svet da stane na rep Izraelu ovo sto rade je prevrsilo svaku meru.Non stop pominjanje holokausta i njihovih zrtava a oni rade jos goru stvar nego sto je bio hlokaust nesretnim palestincima vec 40 godina.

ranko

25.07.2014. 12:09

Izrael je izgleda jedina zemlja koja moze otvoreno da gadja bolnice,skole i civile gde god da su a da mu ne zaprete ni sa ukidanjem viza a kamoli sankcijama.To sto su Jevreji bili progonjeni vekovima i Holokaust koji se desio u Drugom svetskom ratu im ne moze biti opravdanje za ovakve stvari.

Prepodobni

25.07.2014. 15:35

Pod hitno zaustaviti cionisticki novi svetski poredak. Gori je od najcrnjeg fasizma. Iza njih ostaju milioni leseva i robova.

Aca Doboj

25.07.2014. 16:58

Cinisti i njihovi zapadni saveznici, vratite Palestincima teritorij Palestine i Srbima Kosmet. Citajte i gledajte cionisticka zverstva na Russia Today. Oni ne lazu kao CNN. Spaljuju zive ljude.