Dostupni linkovi

Svjedok ustvrdio: Susjeda me krivo optužila za odvođenje muža


Zoran Kovačević
Zoran Kovačević

Kao zadnji svjedok prije ljetne pauze u suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dovršio Zoran Kovačević, zapovjednik 2.čete Bratunačke brigade VRS-a koja je sudjelovala u zauzimanju Srebrenice 1995.godine.

Kovačević je označen od strane jedne svjedokinje – kao čovjek koji joj je odveo muža i uputio ga prema grupi zarobljenih muškaraca – predviđenih za egzekuciju. Nakon što je kao svjedok obrane Kovačević izjavio kako to nije istina – suce je zanimalo – zašto bi svjedokinja lagala, budući da mu je bila susjeda.

Kovačević se branio kako je u srpnju 1995.godine u Srebrenici bježao od generala Mladića, kako ne bi dobio neku zapovjed – te da nije bio u Potočarima kada su dječaci i muškarci razdvajani od svojih obitelji i odvoženi na masovna gubilišta.

„E sad od kud ja tu? A znamo, poslije Potočara – gdje se general Mladić pojavi mi normalno bježimo ko đavo od krsta. Tako da nema logike – ako je general Mladić otišao dolje – da ja idem ili moj vojnik, to je van pameti. A u tom trenutku kažu da sam bio, a da sam bar bio blizu“, branio se svjedok obrane koji je u glavnom iskazu ustvrdio i da nije vidio zlostavljanje zarobljenih Srebreničana.

Svjedok: svi sve znaju u Bratuncu

Kao jedino objašnjenje – zašto bi njegova susjeda Nedžiba Salihović lagala da joj je odveo muža te da je sudjelovao u izdvajanju muškaraca i dječaka u Srebrenici – Kovačević je naveo – osvetu, jer ga je možda vidjela na snimci srpskih medija – u kojoj kao zapovjednik čete VRS-a slavodobno komentira zauzimanje spomenute enklave.

(VIDEO: Prikazana snimka Kovačevića iz Srebrenice)

Svi znaju, ja nisam čuo zaista od završetka rata, već više od 15 godina ima. A sve se priča i sve se zna u Bratuncu i nisam naišao da nitko kaže – evo još je netko od naših ljudi iz Bratunca sudjelovao u razdvajanju – osim Momira Penzijice“, izjavio je svjedok okrivljujući jedino obavještajno - sigurnosnog oficira VRS-a iz Bratunačke brigade za sporne radnje.

Spomenuti Momir Penzijica je zapravo Momir Nikolić, osuđen na 20 godina zatvora zbog sudjelovanja u razdvajanju Srebreničana koji su kasnije pogubljeni, a koji je kao svjedok pokajnik naveo – kako mu je general Mladić pokretom ruke preko grla – dao naslutiti da se izdvojene ljude namjerava ubiti.

Kovačević se i dalje branio samo svojom logikom - kako s Momirom Nikolićem nije izdvajao dječake i muškarce, jer je svjedokinja Salihović rekla da su to učinili njezini susjedi, „a Momir Nikolić živi 10 kilometara od njih“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:16 0:00
Direktan link

Nakon iskaza Kovačevića na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini – počela je jednomjesečna, ljetna sudska pauza.

Proces se nastavlja 25.kolovoza ove godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG