Nove sankcije EU Rusiji ugrožavaju Južni tok?

Tanjug

24. 07. 2014. u 09:26

EU je predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gaspromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa na arktičkom poluostrvu Jamal

LONDON/BRISEL - Evropska unija je predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gaspromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa (TPG) na arktičkom poluostrvu Jamal.

Nacrt predloga uključuje paket mera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Rojters evropski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Ukoliko predlog bude usvojen, to bi značilo odlaganje velikih energetskih projekata u oblasti gasovoda, gde je Rusija dominantna, kao i na brzorastućem globalnom tržištu TPG, u kom Rusija za sada ne igra veću ulogu.

Sve to dovelo bi do usporavanja ili blokiranja razvoja gasovoda Južni tok, čiji je planirani godišnji kapacitet 63 milijarde kubnih metara prirodnog gasa, što bi pokrilo 15 odsto evropske tražnje i zacementiralo poziciju Rusije kao dominantnog isporučioca gasa Evropi.

"Ukoliko evropski partneri budu sprečeni da rade na nekom od velikih ruskih naftnih i gasnih projekata zbog sankcija, ti projekti će bez sumnje biti odloženi", rekao je jedan od savetnika iz ruskog energetskog sektora.

Gaspromovi najveći partneri na projektu Južni tok su italijanski ENI, Francuski EDF, austrijski OMV i nemački Vinteršel, filijala hemijskog giganta BASF. Evropska komisija je već blokirala pregovore o usklađivanju Južnog toka sa propisima EU.

Sankcije bi takođe ugrozile plan Novateka za izvoz gasa sa Arktika, u kom su glavni partneri francuski Total i kineski CNPC.

Pooštravanje sankcija Moskvi, međutim, moglo bi dovesti do podela u EU, budući da neke od njenih članica, poput Nemačke i Italije, imaju snažne ekonomske veze sa Rusijom, koje bi bile ugrožene novim udarom sankcija.

BRISEL SMATRA DA JUŽNI TOK NIJE PRIORITETAN PROJEKAT

Gasovod Južni tok nije prioritet za Evropsku komisiju (EK), njen prioritet je diversifikacija snabdevanja gasom otvaranjem "južnog koridora" koji povezuje evropsko energetsko tržište s Kaspijskim regionom, rekla je predstavnica EK Sabina Berger.

Ona je, na brifingu u Briselu, ponovila da je za EK važno da se na teritoriji EU poštuje zakonodavstvo Unije, bez obzira da li je u pitanju državni ugovor, ekologija, životna sredina, energija, ili konkurencija.

Prema njenim rečima, Južni tok je infrastrukturni projekat i mora da bude u skladu sa zakonodavstvom EU, preneo je Interfaks.

Evropska komisija je početkom leta primorala Bugarsku da obustavi izgradnju Južnog toka, zbog toga što Rusija, po njenom mišljenju, ugrožava radnu grupu EU - Rusija koja je formirana radi usklađivanja projekta sa evropskim zakonodavstvom.

Radi se o sporu između Moskve i Brisela oko takozvanog Trećeg energetskog paketa koji ograničava prava operatera gasovoda, a povodom kojeg je Rusija krajem aprila podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Treći energetski paket propisuje da vlasnici magistralnih gasovoda na teritoriji EU ne mogu da budu kompanije koje se bave proizvodnjom gasa.

Rusija smatra pravno neosnovanim pokušaj EU da na Južni tok primeni norme Trećeg energetskog paketa, jer su međudržavni sporazumi sa šest zemalja, preko čijih teritorija će ići Južni tok, potpisani pre stupanja na snagu tog akta Unije, navodi Interfaks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Zbogom Juzni Tok

24.07.2014. 09:46

Ode rublja na dno. Ruska ekonomija do sada je trpjela stetu od 30 milijardi dolara mjesecno. Sto li ce tek sada biti. Dosadit ce narodu bijeda i glad pa ce sami zavrsiti sa Putinom i njegovom zlocinackom politikom.

momcilo

24.07.2014. 12:40

@Zbogom Juzni Tok - @Zbogom Juzni Tok, kada padne rusija, kolonijalisti I robovlasni ce doneti blagostanje. svi cemo raditi 8 sati I kupovati jeftinu kinesku robu. a glupi kinezi I ostali azijati ce da zive u kolektivnim smestajima, I raditi za par dolara dnevno, samo za tebe. vi rvati ste stvarno bolesnici, vama je radni logor savrsena ekonomija. da vam kinezi rade , a posle da ih posaljete u krematorujum. vec sam jenom rekao nacizam je shvatanje ekonomije, a ne ideologija

E pa

24.07.2014. 13:05

@Zbogom Juzni Tok - ne brini ti za Ruse, bolje pogledaj u svoju "lisnicu". A što se tiče zločinačke politike, verujem da si stručan. To je vaš domen delanja. Kako beše: "Sačuvaj nas bože kuge i hrvata"!

RabRadomir

24.07.2014. 13:29

@Zbogom Juzni Tok - Bezumnice jedan za tebe nisu dve noge vec cetiri,nisi dostojan pomenuti ime Putin,kad dodje vreme sam ces sebe jesti,.Anatema neka je na glavi tvojoj,.Amin.

IDEOKONOMIJA

24.07.2014. 23:50

@Zbogom Juzni Tok - momčilo@ ovo si lepo opisao : nacizam je shvatanje ekonomije a ne ideologije. Ekonomija je aksiom društva a ideologije su usputna sredstva. Nažalost Srbima to prihvatanje najsurovije istine slabo ide od ruke. Prva rečenica na Ekonomskom fakultetu: sve treba promeniti da bi ostalo isto.

Rajko

24.07.2014. 12:18

To sto EU radi je pucanj u sopstvenu nogu, a Ruse ne mogu zaustaviti u razvoju ekonomije jer oni imaju mnogo vece trziste u Aziji. Za koju godinu i taj gas, koji je planiran za juzni tok, moze biti preusmeren u Aziju.

Mikiboy

24.07.2014. 17:45

Pa sto se vi toliko sekirate za Rusiju.Bolje bi bilo da se pobrinete za Evropu koja je vec u krizi a sledeci talas je jos veci.Nema vise posla u Evropi,sve je otislo za Kinu.A sto se tice Rusije ona ima Kinu.

Snouden

24.07.2014. 19:00

Ko je rekao da se EU ne nalazi u kolonijalnom polozaju u odnosu na SAD?! Moraju da rade za svoju stetu samo zato sto tako gazdi treba.

Siberia is the Heart of America

24.07.2014. 19:02

Urozava , sta ??? Neka me neko prosvetli i objasni sta to bese Juzni Tok. Nesto sto tece od juga ka severu ili obrnuto. Juznjak ili Severac ?

Aleksandar

24.07.2014. 19:18

Vrlo vazno sto oni Rusima uvode sankcije.Kad ih bude udarila zima i budzet,preispitace svoje odluke.

Siberia is the Heart of America

24.07.2014. 19:38

Dobro de, shvatio sam, to je onaj sto Duva sa Juga. Nije mi potrebno prosvetlenje. Hvala najlepse.

Аляска сердце России

24.07.2014. 21:59

@Siberia is the Heart of America - Ако твоји овако наставе са Русима, осетићете сви ви шта су то сибирске зиме.

Mikiboy

24.07.2014. 19:41

Mozda nije dobro zakociti juzni tok za Evropu. Mozda je bas to zadnje sto drzi ruse "umerene" Netreba ruse mnogo izazivati.

baab Simana

25.07.2014. 09:02

@Neverovatno - Posto sam starija od mnogih mogu za sebe da kazem da imam vise znanja i iskustva o politici, sva ova prepucavanja oko gasa uperena su protiv Nemacke. Jaka Nemacka slaba amerika i engleska u tom grmu lezi zec.

Чапајев

24.07.2014. 19:45

чек да падне први снег, и кад захладни, неће се смрзнути једино они који трче

Tako je to tamo

24.07.2014. 19:50

u Rusiji ko nije bio, nije loše da zna da Rusi obično jedan manji prozor cele zime drže otvoren koliko je toplo, i svaka vikendica koja je od drveta ima grejanje na gas, a na Zapadu mislim da će narod šetati po stanovima jednu cepanicu na leđima kako bi se zagrejao, a oni koji su zebnjičavi šetaće dve cepanice

ekatarina

25.07.2014. 13:57

@Tako je to tamo - drze otvoren prozor mozda u moskvi a ostali se mrznu! ne lupetaj molim te!u drzavi koja ima gas znas koje su cene da platis prikljucak za kucu 300 000 rub!taj manji prozor se zove fortocka!ni jednu cev nisu otremontirali posle raspada sssr!grejao sam se ja na naftaricu kreku smederevca i nisam se smrzo!

čiča

24.07.2014. 21:30

Eto Eurupa je baš rešila da vidi kako se to živi bez gasa zimi, a dolazi zima duga i hladna

Miro Markovic

24.07.2014. 22:51

Moze EUrupa da zivi bez ruskog gasa. Zivela je i pre ruskog gasa. Sada ce Ameri da im daju gas, jer su ga nasli na svojim prostorima. A sto se tice cene tog americkog gasa, o tome cemo da se smejemo malkice kasnije.

murinjo

25.07.2014. 00:11

@Miro Markovic - Dečko moj.Američki zakon ne dozvoljava izvoz energenata,i trebat će mnogo vremena da ga promene......do tad...Ja izvedem konja dva dva vatrena sokola pa se sankam noć i dan....

pater f

25.07.2014. 00:01

Može Brisel da traži ukidanje gradnje j.t. očigledno je da ga siromašna Bugarska i Srbija mnogo ne dotiču,Grčka im je inače dužna i nebi valjalo da te tri većinski pravoslavne države počnu da zarađuju van gasnih kompanija koje su uglavnom na zapadu.Dosta!

murinjo

25.07.2014. 00:04

Rokno bi im cenu gasa za 300 % i ograničio izvoz EU.Vi nama to..mi vama gas.Pa gospodo prezimite sledeću zimu.EU ne može da proizvede gasa koliko može Rusija.Lepo je rekao Putin sankcije će biti kontra produktivne.Srbija je bez ičega proživela zimu,a gde neće Rusija.Zamislite otpuštanja u Mercedesu...skok inflacije u jednom danu,a cela EU u finansijskoj krizi.Narodu je dosta leba i grejanja..za ostalo se snađe

macak

25.07.2014. 00:31

Dok se EU bude grejala u pecinama Rusi ce se grejati gasom. Ne EU, da civilizaciji.

Yella

25.07.2014. 02:32

Ono sto malo ko zna , zapadna Evropa je zavisna od Amerike .Sesdeset procenata ekonomije je zahvaljujuci Americkim firmama.Tako su i Hitlera podigli da svojim ludilom napravi rat.Amerikanci smatrajui toliko su bolesno sigurni , da ce osvojiti Siriju i tako stvoriti kompaniju NABUKO koja jecc registrovana .Gas iz NABUKO bi trebao da kosta 65 posto vise nego Ruski gas.Dok su se Aerikanci okomolili na Rusiju , Izrael sravnjava Palestinu sa zemljom.Sada udaraju po civilima , decijim bolnicama i dru

sMile

25.07.2014. 08:12

Ruska braca prolaze istu ceremoniju kao i Srbi u YU-ratu, ne prihvataju nista, rade sta im je volja, misle da su najjaci. a posle sankcija i batina od Nato-a prihvatice sve, bas sve isto kao i srpska propala politika.! ;-))