Zanimljivo

ZVUČI LUDO, ALI JE ISTINITO: Da li znate da je heroin bio lek za kašalj?

Objavljeno: 24.07.2014 | 00:19Izvor: Telegraf.rs

Pored činjenice da je heroin korišćen kao lek za kašalj, magazin Biznisinsajder predstavio je još nekoliko frapantnih podataka koji, iako deluju šašavo, ipak su istiniti

Ako ste bar jednom čitali “Politikin Zabavnik” sigurno znate za rubriku “Verovali ili ne”. Nešto slično, objavio je i magazin Biznis insajder, koji je naveo činjenice koje zvuče potpuno besmisleno i neverovatno, ali su istinite.

Ko bi, na primer rekao da Severnu Koreju i Finsku razdvaja samo jedna država ili da se heroin nekada koristio kao lek za kašalj!

Predstavićemo vam deo njihove liste.

Bangladeš ima više stanovnika od Rusije

Rusija, koja se prostire na devet vremenskih zona i iako je najveća zemlja na svetu ima manje stanovnika od Bangladeša, zemlje koja je malo veća od Njujorka. U Bangladešu živi 156 miliona, dok Rusiju naseljava 143 miliona ljudi.

Heroin se nekad koristio kao lek za kašalj

Najpoznatija nemačka farmaceutska kuća Bajer koja proizvodi aspirin, komercijalizovala je heroin 1890. godine kao lek koji leči kašalj, prehladu i bol. Ono što je još više šokiralo jeste da su 1912. godine dozvolili i korišćenje kod dece.

Nekoliko godina nakon što su počeli da stižu izveštaji da je u pitanju opasna droga. Godine 1914. heroin je u Amerci ograničen na kupovinu samo uz recept, a 1924. je potpuno zabranjen za upotrebu.

U mozgu čoveka ima više nervnih spojeva nego zvezda u našoj galaksiji

Astronomi procenjuju da u našoj galaksiji ima 200 milijardi zvezda. S druge strane,  neurohirurzi kažu da je broj sinaptičkih veza u mozgu trogodišnjaka blizu jednog triliona!

Odrasla osoba u proseku ima polovinu od toga broja, odnosno oko 500 milijardi sinapsi.

Američka vojska izgubila nuklearnu bombu

Pilot američke vazduhoplovne jedinice je 5. februara 1958. godine usled kvara na svom borbenom avionu, nuklearnu bombu tešku više od 3 tone ispustio u more blizu obale Džordžije. Iako je mornarica mesecima pretraživala područje, bomba nije pronađena.

Prema svedočenjima iz američkog Ministarstva odbarne potvrdila bomba je imala bojevu glavu sa uranijumom i plutonijumom.

Severnu Koreju i Finsku razdvaja samo jedna država

Rusija sa Severnom Korejom na istoku deli granicu dugu 25 kilometara uz tok reke Tumen, dok Rusiju i Finsku na zapadu razdvaja granica u dužini od oko 1.350 kilometara.

Prema tome,između Finske i Severne Koreje nalazi se “samo” Rusija.

 Baloni ubili dvoje ljudi u Americi

Na “Balonfest”, koji je 1986. organizovan u Klivlendu kada je u nebo pušteno milion i po balona, što je trebalo da obori rekord.

Iako je sve predviđeno kao bezopasan događaj, nažalost, baloni su počeli da padaju na grad, jezero, aerodrom uzrokujući velike probleme.

Najtragičnije od svega je što su baloni omeli američku obalsku stražu koja nije uspela da pronađe dva mornara, koji su kasnije pronađeni utopljeni.

Odlikovali ga i saveznici i nacisti

Španac Pujol Garsija je tokom Drugog svetskog rata radio kao dvostruki špijun– i za naciste i za saveznike.Najpre je došao kod saveznika, kako bi radio za njih, ali je odbijen, pa je napravio lažni identitet i počeo da “radi” za naciste, snabdevajući ih lažnim informacijama.

Ubrzo potom Garsija je primljen da radi kao dvostruki agent za Alijansu. Tokom svog rada nacistima je prosleđivao niz lažnih izveštaja, i dosta važnih informacija koje su stizale prekasno. Garsija je kasnije odlikovan od strane Nemaca Gvozdenim krstom, a britanska imperija odlikovala ga je najvišim odličjem.

Prevarant prodao Ajfelovu kulu

Viktor Lusting važi za jednog od najvećih prevaranata u istoriji. Naime, čitajući o tome kako Ajfelov toranj rđa i kako su troškovi održavanja veoma visoki, a i bilo je predviđeno da kula stoji samo 20 godina, Lasting je došo na ideju da ga – proda.

On je uspeo da ubedi najveće gradske trgovce metalom da je vladin direktor na tajnom zadatku da prepoznatljivi toranj proda u staro gvožđe. Iznajmio je limuzine i proveo ih u razgledanje grada. Jedan od trgovaca bio je toliko ubeđen da mu je dao 20.000 dolara u kešu i još 50.000 kako bi bio siguran da će baš on dobiti posao.

Nakon što je dobio novac, Lusting je pobegao u Austriju, a trgovca je bilo sramota što je naseo na prevaru pa ga nije prijavio.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u