Obradović: Ne postoji Ružićeva struja

Vuk MIJATOVIĆ

23. 07. 2014. u 21:30

Nema raskola u stranci, ali će biti promena. Nismo politiku podredili SNS - kaže u intervjuu za „Novosti“, zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović

RASKOL u SPS ne postoji. Nema takozvane Ružićeve struje niti podele na mlade i stare kadrove. Naša partija je poznata po tome da funkcioniše kao tim, sa Dačićem kao nespornim liderom.

Ovako, u intervjuu za „Novosti“, zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović odgovara na pitanje o „hladnom ratu“ koji se, utisak je javnosti, vodi između Branka Ružića i lidera Ivice Dačića. Te spekulacije je dodatno podgrejalo Ružićevo odsustvo sa proslave 24. godišnjice osnivanja partije.

* Dačić je najavio krupne promene na decembarskom kongresu. Kako tumačite informacije da vi, Dejanovićeva i Mrkonjić više nećete biti u rukovodstvu stranke?

- To medijsko licitiranje ne utiče na organizaciju. Partija i članstvo daće sud o svakome od nas. I o onima koji su tu, i o onima koji će doći. Moramo da se pripremimo za vreme koje dolazi i promene su neophodne kako u organizacionom tako i u kadrovskom delu. Novine, u svakom slučaju, neće određivati sastav našeg rukovodstva.

NE ŠTITIMO KAPITALIZAM * KAKO je SPS došao u situaciju da štiti politiku liberalnog kapitalizma?
- To nije tačno. Bili smo jedina stranka koja je glasala protiv Zakona o radu 2001. godine i protiv Zakona o privatizaciji. Zbog sadržaja ta dva zakona više od 500.000 ljudi je ostalo bez posla, a Srbija je opljačkana. To je najbolji dokaz identiteta naše politike. l Ali sada ste glasali za veoma liberalan zakon o radu... - Ovaj zakon treba da stvori nova radna mesta. Bez toga nema prihoda za socijalnu politiku niti uslova za veći životni standard.

* Je li SPS svoju politiku suviše podredio SNS zarad opstanka na vlasti?

- Siguran sam da nije. Takve kritike su dnevnopolitičke. Ne treba zaboraviti da smo pre nekoliko meseci na izborima osvojili 500.000 glasova. Na nogama smo izdržali cunami koji se desio na političkoj sceni Srbije kada su tri parlamentarne partije nestale sa političke scene. To govori o snazi organizacije i identiteta SPS.

Naš odnos sa SNS je veoma dobar i gospodin Vučić je to na najbolji mogući način rekao obraćajući se učesnicima naše proslave. Nismo bili potrebni ovoj vladi sa stanovišta broja poslanika, ali dobili smo poziv i prihvatili ga.

* Da li vas baš to što niste potrebni Vladi sputava da izgurate neke ideje oko kojih se ne slažete sa SNS?

- Ulaskom u Vladu preuzeli smo odgovornost za sve mere koje ona donosi. Duboko smo uvereni da radimo u interesu Srbije. Ne vidim nijednu opasnost da ćemo biti uskraćeni, umanjeni ili oštećeni. Naprotiv, mislim da ćemo ovako pokazati i državni kapacitet i partijski identitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

male tajne velikih majstora politike

24.07.2014. 11:01

Politicka stranka ima najvazniju ulogu za politiku i razvoj drustva i kad pronadjes tu ulogu/uloge postaces i politicka stranka.

Helenik

24.07.2014. 20:42

Kako onda komentarišete izostanak gospodina Ružića sa stranačke proslave?