Capital.ba

Završen protest ratnih veterana

02.10.2009. / 16:08

borci-fbihSARAJEVO, Protesti ratnih veterana u Sarajevu protekli su bez veći incidenta i demonstranti su , nešto poslije 13.00 časova, napustili prostor ispred zgrade federalnog Parlamenta, nakon što je Predstavnički doma FBiH na vanrednom zasjedanju prihvatio sve njihove zahtjeve.

Portparol federalne Uprave policije Robert Crtak potvrdio je  da je protest završen mirno i bez veći incidenta, te da nije bilo povrijeđenih policajaca.

Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo izrazio je zadovoljstvo što je postignut sporazum boračke populacije i federalnih vlasti.

“Ovo je dokaz da u buduće stvari treba rješavati na drugačiji i primjereniji način”, rekao je novinarima Kebo.

Kebo smatra da do ovakve situacije nije ni trebalo doći, ali da sada iz svega treba izvući pouke.

On je rekao da su dobitnici najvećih ratnih priznanja tražili samo ono što im i pripada.

Predstavnički dom Parlament F BiH danas je na vanrednom zasjedanju odlučio da neće biti najavljenog umanjenja od 10 odsto boračkih davanja za sve kategorije, da će se zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja i njihovih porodica primjeljivati u punom kapacitetu i da će biti izbrisan iz uslova za aranžman sa MMF-om.

Prihvaćeno je da Vlada Federacije odmah započne rigoroznu reviziju svih korisnika budžetskih sredstava iz reda boračke populacije.

Prihvaćen je i zahtjev kojim se traži smjena federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića.

Tokom današnjih protesta demonstranti su oborili zaštitnu ogradu i zasuli kamenjem policiju i novinare, koji se nalaze ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Nakon probijanja metalne ograde iz zgrade Parlamenta pred demonstrante su izašle specijalne snage policije.

Protesti ratnih veterana počeli su juče ispred zgrade federalne Vlade, a obezbjeđivale su ih jake policijske snage.

Proteste je organizovala Skupštine udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH. Srna

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!