Na Univerzitetu Singidunum od osnivanja do danas odbranjeno je manje od sto doktorata, a na nekim fakultetima toliko doktorskih diploma se izda za godinu dana. Mi imamo iste kriterijume kao Univerzitet u Beogradu. Prilikom prijave teze kandidat treba da ima najmanje jedan rad na SCI ili SSCI listi i još jedan do odobrenja da brani doktorat – kaže za Danas profesor Milovan Stanišić, rektor Univerziteta Singidunum.

Taj univerzitet se, kako dodaje, godinama zalaže za centralizovanu organizaciju doktorskih studija na matičnim fakultetima, da najkompetentniji profesori iz određenih oblasti budu predavači i mentori, a sva tri člana komisije za pisanje i odbranu referata sa različitih univerziteta. Takav pristup bi, prema mišljenju rektora Stanišića, doveo do otklanjanja devijacija i nepravilnosti.

Predlažete formiranje matičnih komisija za doktorate. Kako bi to funkcionisalo u praksi?

– Odredile bi se matične ustanove za odgovarajuće oblasti. Na primer, svi ekonomski fakulteti bi se konzorcijalno akreditovali i radili po kvotama prema broju kompetentnih nastavnika koji u oblasti ekonomije mogu biti mentori. Svi studenti doktorskih studija u Srbiji bi se upisivali na udružene doktorske studijske programe. Komisije bi bile formirane sa fakulteta različitih od ustanove sa koje je kandidat. Mentor ne bi imao pravo glasa na odbrani doktorata. Sve evidencije i doktorske teze bi bile u jedinstvenim registrima za odgovarajuće oblasti. Broj doktorata bi se znatno smanjio, a kvalitet odbranjenih teza bio bi višestruko bolji.

Izmene Zakona o visokom obrazovanju predviđaju obavezu stvaranja repozitorijuma doktorskih disertacija. Univerzitet Singidunum je već omogućio uvid javnosti u rezultate naučnoistraživačkog rada preko posebnog portala.

– Apsolutno podržavamo stvaranje repozitorijuma doktorskih disertacija, a svi naši radovi i teze su dostupni javnosti na portalu Singipedija već nekoliko godina. Bilo bi dobro da se obaveže PIO i svaka visokoškolska ustanova da dostave za svaki mesec pregled zaposlenih sa isplaćenim zaradama, porezima i doprinosima. Tako se može doprineti rastu kvaliteta visokoškolskih ustanova i da rad svakog profesora i njegove zarade budu dostupni kontrolnim i regulatornim organima.

Kako se borite sa plagijatima i da li proveravate sve studentske radove?

– Svi radovi se podvrgavaju antiplagijat testiranju i nalaze se na portalu Singipedija. Tako su permanentno dostupni sudu javnosti.

U akademskoj zajednici nema volje da se donesu minimalni kriterijumi za izbor u zvanja nastavnika. Pominje se da privatni univerziteti nisu zainteresovani, jer će broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima biti jedan od ključnih kriterijuma za izbor u nastavnička zvanja. Univerzitet Singidunum je tokom 2013. objavio 65 radova u časopisima sa SCI liste.

– Mi već pola godine primenjujemo predlog minimalnih kriterijuma za izbor u zvanja nastavnika koji važi i na Univerzitetu u Beogradu. Nemamo problem sa SCI i SSCI listama, jer imamo dosta radova sa pomenutih lista. Zalažemo za rangiranje univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova. To bi mogla biti osnova za racionalizaciju visokoškolske mreže i podizanje nivoa kvaliteta.

Koji kriterijumi treba da budu ključni prilikom izbora u zvanja?

– Pored naučne kompetentnosti za izbor u zvanja treba uzeti u obzir pedagoški rad kandidata, ocene studenata, kolega i uprave univerziteta ili visokoškolske ustanove.

Zajednička odluka

Kako komentarišete predlog iz nacrta izmena Zakona o visokom obrazovanju da Nacionalni savet za visoko obrazovanje ubuduće ne odlučuje u drugom stepenu po žalbi na akreditaciju?

– Smatram da u drugom stepenu treba da odlučuju zajedno Komisija za akreditaciju i Nacionalni savet za visoko obrazovanje i da odluka mora biti doneta tročetvrtinskom većinom u oba tela. Takvo rešenje je potrebno jer je bilo propusta u prethodnim ciklusima akreditacije, kada je Nacionalni savet za visoko obrazovanje bez izlaska na teren i upoznavanja sa konkretnim činjenicama i bez sprovedene procedure, na način kako to radi Komisija, doneo na desetine rešenja o akreditaciji studijskih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari