Capital.ba

Đukanović vjeruje u budućnost KAP-a

01.10.2009. / 19:55

dukanovicPODGORICA, Ministarstvo finansija Crne Gore potpisaće sutra sa Crnogorskom komercijalnom bankom okvirni sporazum o kreditu vrijednom 50 miliona evra za socijalni program u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) i Rudnicima boksita.

Potpisivanje je danas najavio crnogorski premijer Milo Đukanović koji je kazao da će paralelno sa tim biti potpisan ugovor o primeni socijalnog programa u kompanijama ruskog vlasnika a realizacija se očekuje tokom oktobra.

Ranije je iz vlade najavljeno da je u KAP-u i Rudnicima prekobrojno 2.600 od
4.000 zaposlenih.

Đukanović je ocijenio da je smanjenje broja zaposlenih u tim preduzećima “najnužnija pretpostavka za ozdravljenje proizvodnje”, čime će se “stvoriti pretpostavka za pozitivan stav međunarodnog konzorcijuma banaka o reprogramu” dugova fabrike aluminijuma koja je u vlasništvu ruske En plus Grupe, oligarha Olega Deripaske.

Crnogorski premijer je optimista po pitanju budućnosti aluminijumske industrije u Crnoj Gori, koja je značajno uticala na pad industrijske proizvodnje u 2009. godini, i ocijenio “opravdanim intervencije” vlade da se ona spase.

Đukanović je ponovio da je Crna Gora “sačuvala” makroekonomsku stabilnost i da tokom krizne godine nije bilo bankrota banaka, “značajnijih” preduzeća i masovnijeg otpuštanja radnika.

On je naveo da će bruto drustveni proizvod u ovoj godini pasti 2,3 do četiri procenta, ali i naveo da će Crna Gora ući u zonu rasta naredne godine.

Premijer svoj optmizam temelji na prilivu novca od dokapitalizacije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), ralizaciji krupnih infrastrukturnih projekata, kakav je izgradnja auto-puta ka granici sa Srbijom, kao i na interesu investitora za projekte iz turizma i energetike.

Đukanović je najavio da bi u narednih desetak dana trebalo da počnu pripremni radovi za izgradnju prve faze auto-puta Bar-Boljari duge 32 kilometra.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!