Capital.ba

Škoda vraća skraćenu radnu sedmicu?

01.10.2009. / 19:25

skodaPRAG, Zbog okončanja programa dotacija za kupovinu novog automobila u Njemačkoj, najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, sprema se da iduće godine ponovo uvede skraćenu, četvorodnevnu radnu sedmicu.

Škoda planira da krajem oktobra obustavi proizvodnju na tri dana. “Ukupno će biti preskočeno pet smjena,” kaže danas šef sindikata u Škodi Jaroslav Povšik.

Fabrika je već od 29. septembra na 1.200 komada dnevno smanjila proizvodnju “fabija,” za kojima je bila najveća potražnja zahvaljujući programu “staro za novo” u Njemačkoj.

Dok se potražnja na tržištu ne stabilizuje, Škoda će ponovo otpuštati, ali samo radnike i gastarbajtere koje su dovele posredničke agencije, dok stalno zaposleni ne treba da strahuju za svoja radna mjesta.

Uprava Škode računa da bi moglo biti otpušteno 2.500 od ukupno tridesetak hiljada zaposlenih.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!