Capital.ba

U EU gotovo 22 miliona nezaposlenih

01.10.2009. / 18:42

nezaposleni1LUKSEMBURG, Stopa nezaposlenosti u eurozoni u avgustu je blago porasla na mjesečnom nivou, na 9,6 posto, poticana i dalje prisutnim pritiscima najteže poslijeratne recesije u Evropi, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

U 16 zemalja članica eurozone u tom je mjesecu bez posla bilo ukupno 15,16 miliona ljudi, objavio je Eurostat.

Povećanje broja nezaposlenih podiglo je stopu nezaposlenosti za 0,1 postotni bod u odnosu na julskih 9,5 posto.

Čak i kada se obnovi rast u ekonomijama koje se polako izvlače iz recesije, kao što je to u posljednje vrijeme bio slučaj s Njemačkom i Francuskom, mora proći određeno vrijeme da zaposlenost ojača.

Stopa nezaposlenosti u avgustu za puna je dva postotna boda viša u poređenju s istim mjesecom prošle godine kada je iznosila 7,6 posto.

Za Evropsku uniju u cjelini stopa nezaposlenosti iznosila je 9,1 posto, što je takođe za 0,1 postotni bod više u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci statističkog ureda. U augustu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 7,0 posto.

Ukupno je u ovogodišnjem avgustu u Evropskoj uniji bilo nezaposleno 21,872 miliona ljudi.

U poređenju s avgustom 2008. godine broj nezaposlenih uvećan je u svim zemljama članicama EU-a. Najizrazitiji rast stope nezaposlenosti pritom je zabilježen u Latviji, i to sa 7,4 u prošlogodišnjem avgustu na 18,3 posto u avgustu 2009. godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!