Oboren boing sa 298 putnika, nema preživelih; Porošenko: Teroristički čin, Putin: Ukrajina odgovorna

Novosti online / Agencije

17. 07. 2014. u 17:25

Malezijski avion sa 298 putnika i članova posade oboren je projektilom zemlja-vazduh iznad Ukrajine u blizini granice sa Rusijom. Ukrajinski predsednik dematuje da su ukrajinske snage pucale. Putin: Ukrajinske vlasti odgovorne

KIJEV - Malezijski avion sa 295 putnika i članova posade oboren je projektilom zemlja-vazduh iznad Ukrajine u blizini granice sa Rusijom, javljaju agencije pozivajući se na izvor ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a "Malezija erlajns" je saopštila da je izgubila kontakt sa tim avionom i da prikuplja informacije.

Agencije javljaju, pozivajući se na različite izvore, da niko nije preživeo.

Kako je preneo Rojters, boing koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur oboren je dok je bio na visini od 10 kilometara.

Pozivajući se na izvor iz vazduhoplovne službe, britanska agencija navodi da je malezijski avion nađen kako gori na zemlji na istoku Ukrajine.

Agencija Itar- tas s je javila da se "boing 777" srušio na oko 60 kilometara od granice.

OBAMA I PUTIN Američki predsednik Barak Obama je dao instrukcije visokim američkim zvaničnicima da ostanu u bliskom kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima povodom navoda o oborenom avionu, saopštila je Bela kuća, a preneo Rojters. Obama je, takođe, razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o padu malezijskog aviona, saopštio je Kremlj.
Anton Gerašenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, napisao je na Fejsbuku da je avion leteo na visini od 10.000 metara kada ga je pogodila raketa ispaljena iz lansera "Buk", prenosi AP. On je rekao da je poginulo svih 280 putnika i 15 članova posade.

Američka agencija navodi da su njeni novinari videli ranije danas sličan lanser u blizini istočnog ukrajinskog grada Snižne.

I "Glas Rusije" navodi da niko od putnika i članova posade nije preživeo.

Donjecka Narodna Republika gde se vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, odbacila je navode o umešanosti u ovaj incident navodeći da njene snage za samoodbranu ne poseduju takvu vojnu opremu, prenela je televizija Raša tudej.


Agencija Ria Novosti prenosi izjave očevidaca koji tvrde da su videli delova aviona kako gore, ali ne i tela eventualnih žrtava.

ZATVOREN VAZDUŠNI PROSTOR
Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja, "Evrokontrol", saopštila je da su ukrajinske vlasti zatvorile vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje.
"Posle nesreće, ukrajinske vlasti su obavestile 'Evrokontrol' o zatvaranju putanja sa kopna do neograničene visine u istočnoj Ukrajini. 'Evrokontrol' je otkazao sve letove koji bi, prema planovima, trebalo da idu tim putanjama. One će ostati zatvorene sve do narednih instrukcija", navodi se u saopštenju.

POLOVINA PUTNIKA HOLANĐANI

U avionu "Malezija erlajnsa" se nalazilo ukupno 298 ljudi, od kojih su 154 bili državljani Holandije, izjavio je potpredsednik "Malezija erlajnsa" Huib Gorter.

On je na konferenciji za štampu na amsterdamskom aerodromu Shiphol rekao da je u avionu bilo 283 putnika i 15 članova posade, prenela je agencijaAFP.

Pored najmanje 154 Holanđana, među putnicima je bilo i 27 Australijanaca, 23Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, četiri Nemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost preostalih 47 putnika za sad nepoznata, rekao je Gorter.

On je dodao i da su svih 15 članova posade bili Malezijci.


PRONAĐENA CRNA KUTIJA

Pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine saopštili su da su pronašli "crnu kutiju" malezijskog aviona, koji se srušio sa 295 putnika i članova posade, preneo je Rojters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

Istovremeno, direktor ukrajinske službe za kontrolu vazdušnog saobraćaja Dmitro Babejčuk izjavio je da posada aviona "Malezija erlajnsa" nije prijavila nikakve probleme tokom leta, preneo je AFP.

"Let u ukrajinskom vazdušnom prostoru odvijao se bez ikakvih problema. Od posade nismo dobili prijavu ni o kakvim problemima", rekao je Babejčuk novinarima.


PUTIN: UKRAJINSKE VLASTI ODGOVORNE

Predsednik Rusije izjavio je da su ukrajinske vlasti odgovorne za pad putničkog aviona "Malezija erlajnsa" iznad istočne Ukrajine, istakavši da se to ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

"Ova tragedija se ne bi dogodila da je na tom području vladao mir ili makar da vojne operacije na jugoistoku Ukrajine nisu ponovo pokrenute", rekao je Putin, a preneo Rojters.

"Nema sumnje da vlada zemlje nad kojom se to desilo (pad aviona) snosi odgovornost za ovu strašnu tragediju", istakao je ruski predsednik i dodao da je zatražio od svoje vlade da uradi sve što je moguće da bi pomogla u istrazi incidenta.

Putin je izjavio: "Uradićemo sve što je moguće tako da se dobije objektivna slika onoga što se dogodilo. Ova nesreća je potpuno neprihvatljiva".

POROŠENKO: UKRAJINSKE SNAGE NISU PUCALE, OVO JE TERORIZAM

Ukrajinske oružane snage nisu pucale ni u kakvu metu u vazduhu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"Ne isključujemo da je taj avion oboren, ali naglašavamo da oružane snage Ukrajine nisu preduzele akciju ni protiv jedne vazdušne mete", rekao je Porošenko, prenosi AP.

Porošenko smatra da je teroristički čin uzrok pada malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, kada je, prema poslednjim podacima, poginulo najmanje 300 ljudi.

"Porošenko misli da je avion srušen, da to nije bila nesreća ni katastrofa, već teroristički čin", saopštio je portparol ukrajinskog predsednika.

Lider proruskih snaga na istoku Ukrajine Aleksandar Borodaj optužio je ukrajinske državne snage da su oborile malezijski avion, preneo je Rojters.

U međuvremenu, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naložio pokretanje hitne istrage o tom incidentu.

Foto Tviter / Maksim Eristavi

"Malezija erlajns" i malezijsko Ministarstvo saobraćaja saopštili su da nemaju informaciju da je neki avion srušen iznad Ukrajine, prenosi Rojters.

U međuvremenu, "Malezija erlajns" je na Tviteru objavila da je izgubila kontakt sa avionom MH17 iz Amsterdama i da je poslednja poznata pozicija tog aviona bila iznad ukrajinskog vazdušnog prostora", dodavši da će uslediti više detalja.

Portparol te aviokompanije je rekao da su "svesni medijskih navoda i da prikupljaju informacije".

AVIO-KOMPANIJE OBUSTAVLjAJU LETOVE

Nakon obaranja malezijskog aviona sa 295 putnika i članova posade iznad Ukrajine, brojne međunarodne avio-kompanije su saopštile da će obustaviti ili preusmeriti letove preko teritorije istočne Ukrajine.

"Lufthanza je odlučila da izbegava vazdušni prostor na istoku Ukrajine u širokom luku i ta odluka stupa odmah na snagu", saopštila je portparolka najveće nemačke avio-kompanije dodavši da će njeni avioni i dalje sletati na aerodrome u Kijevu i Odesi, preneo je Rojters.

"Turkiš erlajnz" je u saopštenju takođe naveo da će kompanija posle današnjeg incidenta izbegavati ukrajinski vazdušni prostor, a to su potvrdili i britanski "Virdžin", ruski "Aeroflot" i "Transaero", francuski "Er Frans".

TRI PUTNIČKA AVIONA OBORENA OD 1978. GODINE

Malezijski avion sa 295 putnika i članova posade srušio se danas na teritoriji Ukrajine u blizini granice sa Rusijom, a ukoliko budu potvrđeni navodi da je oboren projektilom zemlja-vazduh biće to četvrti slučaj obaranja putničkog aviona koji je u svetu zabeležen od 1978. godine.

Prvi putnički avion koji je doživeo takvu sudbinu bio je avion korejske aviokompanije koji je 20. aprila 1978. skrenuo sa planiranog kursa na relaciji Pariz-Seul i zalutao u Sovjetski Savez, nakon čega je na njega otvorio vatru presretački avion, pri čemu su poginula dva od 97 putnika, prenosi AP.

Posada "Korean erlajnsa" je bila prinuđena da sleti, usred noći, na površinu jednog zaleđenog jezera.

Avion iste aviokompanije je 1. septembra pet godina kasnije oborila najmanje jedna sovjetska raketa vazduh-vazduh pošto je, takođe, greškom ušao u vazdušni prostor SSSR-a, a tada je poginulo svih 240 putnika i 29 članova posade.

Poslednji slučaj obaranja putničkog aviona dosad zabeležen je 3. jula 1988. godine, kada je avion iranske aviokompanije oborila raketa zemlja-vazduh ispaljena sa američkog vojnog borda Ju-Es-Es Vinsens.

Ni tom prilikom niko nije preživeo od ukupno 290 ljudi koliko ih je bilo u avionu, od kojih 274 putnika i 16 članova osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (101)

djura cvorovic

17.07.2014. 17:45

ako su ga oborili prorusi,autogol,mada mi nije jasno sta putnicki avion trazi iznad teritorije sukoba,koliko god da je to koridor letenja neko je morao znati da se vrsi prelet iznad zone sukoba

magnifico

17.07.2014. 18:02

@djura cvorovic - Na prvi pogled je cudno. Cijelo vrijeme rata u bosni su letjeli putnicki avioni na visinama preko 10.000 metara.

Kosingas

17.07.2014. 19:26

@ludilo - On nije mogao samovoljno promeniti kurs leta, već ga je neko na taj kurs poslao! Jedino ga je tim vazdušnim koridorom mogla poslati ukrajinska kontrola leta, koja to sigurno nije slučajno uradila (ona određuje i kurs i visinu letenja). Onda ga je neko oborio iznad teritorije Novorusije na 10km visine čime se htelo ukazati da su branioci na jugoistoku Ukrajine morali iz Rusije dobiti opremu kojom se može oboriti avion na toj visini. I, sada sledi orkestrirano optuživanje Rusije za ovaj zločin!

vlada

17.07.2014. 17:56

Ako je i to tačna vest, kakve veze ima U BLIZINI granice sa Rusijom? Rusija je uredjena zemlja gde ne vlada DESPOTIZAM i DIKTATURA , gde postoji PRAVNI poredak sa svim SMICALICAMA zapadne nomenklature koji pokušavju na sve načine da okrive ISTU! Koliko bi tek palo aviona koji preleću Rusiju? Idiotizam zapadnog stila! Ako baš hoćete, Rusi bi oborili avion i iznad Amerike!

Mou

17.07.2014. 18:17

@vlada - U Rusiji itekako vlada diktatura a sad što si ti zaguljeni rusofil to je druga priča. U Rusiji se ne poštuju neka od osnovnih ljudskih prava ali ko to šiša idemo mi urlikati naše svetosavlje i takmičiti se ko je veći homofob!

Kosingas

17.07.2014. 19:20

@vlada - I, ti si došao urlikati svoju agresivnu propagandu koja uključuje besmisleno korišćenje reči - homofob! Šta je homofob!? Homo-čovek, fobija-strah, dakle to bi morao biti neko ko ima strah od čoveka (ljudi). Šta tačno želiš da kažeš kada upotrebiš reč homofob!? Zašto je izmišljena tako smešna reč sa tako dezavuišućim smislom!?

Mex.

18.07.2014. 03:31

@vlada - A tebe mora da su preuzeli tvrdi ( momci ) s pendrekom koji ti se svidja . Kava prava imas kod tvojih amera ??? Koja je to demokratija tamo ??? Pokri se usima i cuti i cekaj da te koji demokrata razveseli 5 min.

Panicus Vulgaris

17.07.2014. 17:57

Ovo su kijevski nacisti uradili da bi zapadna propaganda optuzila Rusiju za to, garant. Vojska Novorusije sigurno nema radarske sisteme da otkriva i skida avione na tolikoj visini.

djura cvorovic

17.07.2014. 18:08

@Panicus Vulgaris - Imaju buk,strelu 10 koja ima domet 3hiljade km..imaju dobre pvo sisteme snage novorusije.Mi srbi bi trebali da budemo oprezni sa tim kacenjem epiteta nacisti,hunta i to,pre samo nekih 20tak godina i onama su tako pisali i davali nam te epitete,kao da nas je eva braun rodila

baunti

17.07.2014. 18:39

@Panicus Vulgaris - Radarske sisteme mozda i ima, ali jako tesko da ima sisteme koji skidaju avione na visini iznad 5-6km. Prije neki dan kad je skinut onaj transportni Antonov AN-26, skinut je na 6km visine, i izgleda da je oboren lovcem, a ne raketom sa zemlje. Bilo kako bilo, cudno...

Panicus Vulgaris

17.07.2014. 18:52

@Panicus Vulgaris - @baunti: Tacno tako! Kad je oboren taj Antonov, ukrajinski fasisti su tvrdili da je oboren iz Rusije, jer vojska Novorusije nema oruzja da skine avion sa visine od sest i po km. sad odjednom tvrde da mogu skidati i sa 10 km. Zar to ne smrdi? I to sto Gerasenko, samo na osnovu vijesti da je srusen avion, vec zna cime je srusen...a ameri odmah dodaju da su to oruzje vidjeli kod Sniznog...smrdi do povracanja!

Panicus Vulgaris

17.07.2014. 18:57

@Panicus Vulgaris - @djura cvorovic: Te epitete su nam davali ovi isti koji ih sad lijepe narodu na istoku Ukrajine...a pritom u njihovim redovima stotine, ako ne i hiljade banderovaca otvoreno nose kukaste krstove, pozdravljaju Hitlerovim pozdravom i slave SS brigadu "Galicija" iz drugog svjetskog rata... tako da ja nemam potrebe biti oprezan u davanju naziva - oni se sami deklarisu kao nacisti, i vrlo su ponosni na to. Njihovi politicari javno izjavljuju da je za njih Hitler bio oslobodioc. Meni je to dovoljno...

Kosingas

17.07.2014. 19:13

@Panicus Vulgaris - Није исто када неко покуша нас да етикетира као нацисте јер ми то нисмо никада ни били нити смо сада. А, мало је другачије када неко удари Украјинцима епитет нациста јер они су нацисти већ и раније били а сада се сами сврставају у тај ред ако погледаш ознаке којима се украшавају њихови учесници у политичким и ратним дејствима већ месецима уназад. И сама њихова дела, као спаљивање људи у Одеси, имају јасан нацистички потпис!

momcilo

17.07.2014. 18:08

opet malezijski avion. srbija mora biti pazljiva kada preuzme predsedavanje oebsom, ako velike sile zakuvaju, vratiti predsedavanje, I neka ga resave ko hoce. ubiti 300 ljudi je ozbiljna stvar. zakljucak "malezija erljanz" su sve male zemlje, koji veliki ruse kada zele.

Банаћанин

17.07.2014. 18:14

Русима никако није у интересу овај злочиначки подухват док што се тиче Украјинаца прича је мало другачија.

osvetoljubivi

17.07.2014. 18:25

Jok bre, to on pokusava da prebaci svoje teroriste iz Ukrajne, pa ovi iz druge ture bili zavidni pa se osvetili.

ranko

17.07.2014. 18:29

Nema sanse da je avion na visini od 10 kilometara oborila raketa tipa STRELA kakve imaju pobunjenici a lovackih aviona nemaju.

vlado

17.07.2014. 19:46

@ranko - ukrainski nacisti na celu sa Klickovom i pokvarenom ne demokratskom evropom i naravno sa najvecim zlocincima 21 veka AMERIKANCIMA su krivi smradovi za ovo sve sto neduzan narod gine!HITLER JE BEBA BIO ZA AMERIKANCE

Stručnjak

17.07.2014. 18:36

svaki Boing ima ugrađen sistem za samouništavanje na bilo kojoj visini i bilo kom mestu, a koji aktivira treće lice, obično "ljudi iz senke"

Rajko

17.07.2014. 18:53

Izgleda da se ponavlja slučaj Markale iz Sarajeva.Sada će Amerika i Evropa na sva zvona okriviti proruske snage a možda i samu Rusiju

mrki25

17.07.2014. 18:56

Ako može da ošinu jednu i prema Sloveniji, samo da stavim koordinate od zgrade mog posla................

čiča

17.07.2014. 19:05

Ovo je još jedan pokušaj ukrajinskih nacista da uvuku Rusiju u rat . Kao i uvek i sad su se preračunali i oni i njihovi nalogodavci sa zapada.

valjda tako mora

17.07.2014. 19:15

Pred stogodisnjicu Velikog, poceo je Treci svetski rat. I uveliko traje, a da niste ni svesni. Bar ne jos. Ko doceka 2020. godinu nece mu biti do prepucavanja Rusija- USA.

JA

17.07.2014. 20:29

@valjda tako mora - Jedini normalan komentar. Boli me ... i za Ruse i za Ukrajince i za Amere. Na kraju ćemo svi pocrkati ko miševi-

M

17.07.2014. 19:17

Zar na ovoj drugoj slici nije olupina sa ruskom zastavom?? Sta sludjujete narod, napisite lepo sta je na slici, gde je to nadjeno i uslikano!?

Allied Force

17.07.2014. 20:23

@M - Podseća na rusku zastavu, samo što su to boje malezijske avio-kompanije a postoji i fotografija sa malezijskom zastavom na ostatku olupine.

Djoka

17.07.2014. 20:47

@M - Zavisi dali gledas odozgo na dole ili suprotno!Može biti i srpska zastava .ako se doda logotip JAT-a.U slučaju rata bežite avionima JAT-a.

Ribizla

17.07.2014. 19:21

Pre neki dan procitala sam ovde da je neki avion oboren granatom ("Ukrajinski avion srušen granatom iz Rusije, Moskva demantuje...") a sad ovaj boing projektilom. Nisam strucnjak ali nije ni onaj koji svasta pise u novinama. Cudi me da se obavljaju civilni letovi iznad zemlje u ratu. A mozda je avion transpoertovao nesto vojno posto kazu da niko nije video leseve

Rale

17.07.2014. 19:22

Jeli moguce da neko ovako ubija ljude da bi animirao javnost u korist ili na stetu neke od strana u sukobu ili van sukoba? Prestrasno

Rodoljub

17.07.2014. 19:50

@Rale - Moguce je. Setite se Racka na Kosovu, Markala-Sarajevo, laznog napada na Pentagon i rusenje STC, agresije na Irak zbog (nepostojeceg) hemijskog oruzja. Kome tu i sta nije jasno ? Nismo valjda debili ? Sada slede americki i kijevski "dokazi" da su Rusi srusili avion.

Gojko

17.07.2014. 19:32

Rusi tvrde da je ovo delo rak.sistema Buk koji ima radijus dejstva 45km i da se Ukr. protiavionski divizion nalazi negde u tom podrucju.Zamenik kom, ruskih vazd.snaga odbacio umeshanost u ovaj najtezi i najgrozniji cin pogibije na tom prostoru.Da li ce politicari sada najozbiljnije sklopiti mir...

Србистанац

17.07.2014. 19:41

Значи нови Рачак. Авион "нестао у марту", "довукли" га и оборили изнад Новорусије, да се оптуже Руси. И што је најсмешније од свега, исти они Украјинци који су пре неколико дана рекли да ДНР нема оружје да скине Антонов са 6.5км, сада их оптужују за обарање путничке летелице са више од 10 километара висине.

лаичка анализа

17.07.2014. 19:44

Исти сценарио као у бившој Југославији. Сетимо се само рата у БиХ и догађаје попут Улице Васе Мискина због чега је Србија добила санкције, па Маркале 1 и 2, "Тузланска капија"... Запитајмо се коме ово обарање путничког авиона може да одоговара? Надам се и верујем да су се овај пут прерачунали!

Das ist Walter,Hurensohn!

17.07.2014. 19:50

Porosenko laze da ukrainski fasisti nisu pucali.A sta ako se ustanovi da su sami srusili avion?dali ce onda oni dobiti sankcije,ili ce opet optuziti Rusiju?

11

17.07.2014. 19:54

izgleda da su tu bila 2 aviona, jedan malezijski koji je nestao po onom njihovom klasičnom sistemu nestajanja i još jedan koji je oboren bez putnika, a koji je nosio neku "važnu" robu

Cile

17.07.2014. 20:17

Sećamo se svi istog tipa aviona iste kompanije koji je pre par meseci "nestao" i nije pronađen. Šta ako je to sada upravo taj avion, ali bez putnika i posade, sa postavlјenim eksplozivom? Avion je mogao da leti pomoću dalјinskog sistema koridorom prema istočnoj Ukrajini, gde je samo trebalo aktivirati eksploziv. Bilo je već spekulacija da je malezijski avion nestao da bi se sa njim odradio neki važan prlјavi posao. Čini mi se da je taj posao upravo odrađen!

Kosingas

17.07.2014. 20:56

@Cile - U prilog tvojoj teoriji govore i prve slike sa terena - vidimo stravično zgarište na kome je sve ugljenisano,a onda po obodima tog zgarišta razmeštena neizgorela ljudska tela. Izgleda kao da je neko hteo da naknadno razmesti ljudske leševe ali je u sredini zgarišta bilo još suviše vrelo da bi se mogli uneti unutra!

Djoka

17.07.2014. 20:28

Garant ga oborili jevreji ili Bin Miladin! A sve da krivicu prebace na srbe ili Hamas!Sad će Šešelju Dr Vojislavu da produže pritvor cirka 12 godina,strogog zatvora.

Радосав

17.07.2014. 20:31

Ствaр je jeднoстaвнa. Сaмo трeбa утврдити кoja кoнтрoлa лeтa je дaлa руту путничкoм aвиoну дa лeти прeкo рaтнoг пoдручja и eтo вaм кривцa. Смeo бих дa сe клaдим дa je у укрajинскoj кoнтрoли лeтa сeдeo стручњaк из ЦИA и дa je зaслужaн зa oвo штo сe дeсилo. Уoстaлoм у тoмe имajу бoгaту прaксу.

Podsetnik

17.07.2014. 20:31

kao u vreme Regana, 80-x, kad je oboren južnokorejski putnički avion sa 300 putnika koji je bio u vazdušnom prostoru SSSR-a, da bi posle toga Sovjetski savez bio proglašen "imperijom zla"

NAcisti

17.07.2014. 20:43

Ne bi bilo prvi put da Ukrajinci obore civilni avion! Isto se desilo oktobra 2001, kada je oboren avion Tu-154 na letu Tel Aviv - Novosibirsk...poginulo je 78 osoba!

Aco

17.07.2014. 20:48

Slucajnost ili sta ali na isti datum 1996 Amerikanci su oborili let TWA800 iznad New York-a.

drchabor

17.07.2014. 20:57

bio je jos jedan slucaj 2001 kad su ukrajinci bas, oborili iznad crnog mora sa 154 putnika

Branko

17.07.2014. 21:05

Prema vestima ruske agencije avion je do pogadjanja leteo na 10600 metara,a borci sa istoka imaju pokretne sisteme sa dometom maksimalno 4000 metara.Na tom mestu su ga mogli oboriti samo ukrainska vojska.Osim toga nedugo do padanja se je podigao prema avionu ukrainski presretac ili borbeni avion i pretpostavlja se da ga je on i oborio sa raketom vazduh-vazduh.Pronadjene su 8 od 12 crnih kutija.Porosenko je hteo da izgleda da su ga oborili borci ili iz Rusije,ali se je preracunao.

branko

17.07.2014. 21:09

RT (Russia Today) isvestava da je avion Vladimira Putina moga da bude meta. Niko nema cinjenice jos a ovo vec izgleda veoma opasno.

Saša

17.07.2014. 21:12

Poznato je da u zoni borbenih dejstava civilni navioni ne smeju da lete. Za obaranje aviona je krivo lice koje je nadležno da odredi rutu kojom leti avion, a to je kontrolor leta ili lice iz avio kompanije kojoj pripada avion i koje je rebalo da misli o tome. Niko od zaraćenih strana za ovo nije kriv.

Паланчанка

17.07.2014. 21:37

Боже, на шта су све спремни амерички плаћеници! Ангела, плати две банке што пре, да извучеш Европу из овог врзиног кола!

PERO

17.07.2014. 21:50

Ovo mi SMRDI mirisi na 9-11 Svetski Trgovski Centar NU YORK NARUCILI AMERIKANCI a izveli IZRAELCI i to je bio BUSOV POCETAK ZA AVGANISTAN .Kakva je to DRZAVA i kakvi Politicari vladaju takvom Drzavom koja SALJE namerno 300.svojih Putnika u SAMOUBISTVO .Ovo je DRUGI po red MALEZISKI AVIJON koji MISTERIOZNO zavrsava svoju sudbinu? balans 600 namerno ZRTVOVANI NEVINI zlo upotrebeni za nekakvu svetsku DEMOKRATIJU a SRBIJA bi u nu po svaku CENU .

Snouden

17.07.2014. 22:10

cudi me da Novosti u paragrafu o oborenim avionima nisu spomenuli slucaj rusenja ruskog putnickog aviona od strane ukrajinske PVO nad Crnim morem negde sredinom 90-ih?

GALEB BIJELI

17.07.2014. 22:17

Nema nikakve sumnje da su ga srušili proruski teroristi. Doduše- velik dio krivice snose i ruske vlasti,jer ih potiču na secesionizam i oružani otpor legalnim vlastima. Ova tragedija treba biti velika opomena Putinu da konačno shvati koliko je neodgovorno igrati na kartu podjele suverenih država.

Милица

17.07.2014. 23:14

@GALEB BIJELI - Ти унапред знаш да су га срушили "проруски терористи" ! Да ли си то прочитао у твом Вјечерњем?

Panicus Vulgaris

18.07.2014. 00:26

@GALEB BIJELI - Galebe, prije 4-5 dana kad je pao transportni avion ukrajinske vojske kijevsko rukovodstvo je optuzivalo Rusiju da ga je srusila, navodeci kao objasnjenje za svoje optuzbe da je taj avion letio na 6,5 Km i da pobunjenici nisu imali cime da ga sruse. Danas ti isti kijevski lazovi tvrde da su pobunjenici SIGURNO srusili avion sa 10 km visine. Koja je to logika? Sta se promijenilo za 5 dana? A suverena drzava je bila i Jugoslavija, je li bilo odgovorno igrati na kartu podjele 90-ih?

baunti

18.07.2014. 00:32

@GALEB BIJELI - Na osnovu cega "nema nikakve sumnje?" Mislim, lako je tako nesto reci, ali gdje su dokazi da se potvrdi izjava, koja sama po sebi nije nikakv dokaz?

Kolovrat

18.07.2014. 03:47

@GALEB BIJELI - Ja mislim da su legalne vlasti zvrgnute nasilno u Kijevu. Janukovic prema zakonu je jos uvek legalny precednik. I nije Putin koji onaj koji igrakartu podjele. I nemoj slucajno Krim da spominjes jer Krim je imao poseban status kao odvojena jedinica od ostale Ukrajine. Svoj vlastiti parlament is svoje vlastite granice posto ne svrstan u Ukrajinu od stane sovietskog saveza u 50-tim godinama. Zato se rusija nemesa u sadasnju situaciju.Razlika je velika.I nisu ruski politicari hodali po trgu u Kijevu

RabRadomir

18.07.2014. 21:55

@GALEB BIJELI - Ne lupetaj ti znas da su Rusi oborili taj avion ,da nisi slucajno tamo bio i gledao obaranje,?

sreto

17.07.2014. 22:24

Prema najnovijim vestima, Malezijski avion je oboren greskom (zamenom) s avionom kojim se Putin vracao iz posete juznoj americi, e sad pogodite ko stoji iza tog teroristickog cina??? !!!

Husein iz Travnika

18.07.2014. 02:44

@sreto - Holanđani će sve mrtve imati na jednom mjestu za razliku od mojih rođaka koje nisam pronaša u Srebrenici zahvaljući Holanđanima

Јабре

17.07.2014. 23:04

Терориста и војни злочинац Порошенко је хтео да обори Путинов авион али су погрешили, да видимо да ли ће Французима и осталима у ЕУ сметати што "грешком" убијају њихове грађане. Гранатирање вртића, домова за незбринуту децу, школа, стамбених објеката и цркава им не смета.

Alex vrnjacki

17.07.2014. 23:14

Kijev je, naravno uz svesrdnu logističku, MORALNU, mozgovnu i-još-sve-kakvu pomoć njegovog Tvorca i Vođe, Amera, izveo ovo. E sad počinju CNN, SI BI ES, EN BI SI, SI EN BI... dežurni za lajanje i halabuku. Naravno da se sećamo njihove orkestriranosti, uigranosti, nadobudnosti, falantropije, pravdoljubivosti...ispoljene prema nama, a koje će sada usmeriti prema ovom događaju. Epilog: Kijev će samo nastaviti da tone u sopstvenim rukama iskopanu septičku jamu.

rajko

18.07.2014. 07:38

@Alex vrnjacki - ovi što su ti dali minuse neka veruju crnom đavolu EU-usa koliko hoće..ja bi ih nazvao novim hrvatima

Jovaiša

18.07.2014. 22:20

@Alex vrnjacki - Slažem se sa svim što si napisao. Avion su oborili Ukrajinci.

murinjo

18.07.2014. 00:14

ako je istina da je pokušan da se obori Putinov avion,e onda će to biti grdo.Dobro je da su kutije našli Rusi.Sad treba pozvti i stručnjake iz SAD i da se vidi o čemu se tu tačno radi.Sigurno je da Rusiji ne treba to rušenje,jer je njena vojska već u Ukr. Ovo liči na 1939 i tzv. ubistvo Nemačkih vojnika.Ipak treba sačekati da se vidi tačno šta se desilo

Stojan

18.07.2014. 00:15

A Ruski avion na liniji Tel Aviv Novosibirsk, koji je iznad Crnog Mora oborila Ukrajinska vojska raketom 2001 godine?

Janpjer

18.07.2014. 00:21

@ - Markale? Racak? Irak? neee Ukrajina najnoviji film iz USA-UK produkcije, da nema uplakanih majki , oceva, samohrane dece koja veceras placu za svojim najblizima, ovo bi bilo smesno. Do kad ce nas ovi reziseri trecerazrednih filmova smatrati najgorim kretenima, prodavci dirigovane slobode , istine i demokratije, mislim da je i Hitler do 1940 bio za njih totalni amater.

macak

18.07.2014. 00:30

Ko je dozvolio da putnicki avion leti iznad ratne zone u kojoj se obaraju ratni avioni, taj je kriv za nesrecu.

Predrag Zdrale

18.07.2014. 02:47

Ovaj avion su srusili ukrainski teroristi uz pomoc svojih americkih mentora i to zato sto su zbog boja mislili (belo, crveno, plavo) da je to ruski avion u kojem se ruski predsednik vraca posle posete latinskoj americi. PS. "Američka agencija navodi da su njeni novinari videli ranije danas sličan lanser u blizini istočnog ukrajinskog grada Snižne" - Novinari ili spijuni i navodjaci raketa, i to smo videli pre bombardovanja srbije.

Zoran1

18.07.2014. 03:01

Sta ocekivati kada manijaci (tajkuni) koji ne mare za ljudske ziveote upravlju svetom? Oni hoce da se igraju Boga a koliko ljudi ispasta za njihove igre je nebitno. :(

Hasan

18.07.2014. 03:02

''Poslednji slučaj obaranja putničkog aviona dosad zabeležen je 3. jula 1988. godine, kada je avion iranske aviokompanije oborila raketa zemlja-vazduh ispaljena sa američkog vojnog borda Ju-Es-Es Vinsens. Ni tom prilikom niko nije preživeo od ukupno 290 ljudi koliko ih je bilo u avionu, od kojih 274 putnika i 16 članova osoblja.'', amerika je jedina ozbiljna teroristička država.

Mex.

18.07.2014. 03:41

Kaze poresenko " ovo je terorizam " ! Pa on misli da se to radi kao sa cokoladom ? Samo sigurno ga ceka hag bilo kako bilo sa cokoladicama od peperoncini .

MN

18.07.2014. 03:53

Svakom debilu je jasno da to Rusi nikada ne bi ucinili. Al, imas mnogo debila i tu je problem....

Krle

18.07.2014. 07:12

Koji bi razlog Rusi imali za ovo? Nema razloga, a greska je malo moguca jer lovci lete na 5km visine

nacionalista

18.07.2014. 08:36

Prema recima potparola za avionsku kompaniju MA od 283 putnika 15 clanova posade u Avionu, 47 putnika nije utvrdjena nacionalnost zbog vece kolicina putnih isprava sa istom slikom a razlicite nacionalnosti.

Gavra

18.07.2014. 08:43

Obaranje malezijskog aviona je isti slučaj kao što su bile Matkale u Sarajevu i Račak na Kosovu i Metohiji. U pitanju je isti rukopis krvave šape iz Vatikana. Obaranjem aviona sa 300 putnika treba navući svetsku mržnju na Rusiju radi otimanja Sibira. Slobodni svet mora da stane na put katoličkim jezuitima lojolinoj vojsci iz Vatikana!

Deki

18.07.2014. 09:20

Bojim se da je "neko" brzopleto i nepromišljeno, napravio fatalnu grešku, a zna se kome je to u interesu! Rusi imaju precizne informacije o transportima fašističkih plaćenika iz Kijeva, tako da sigurno nisu imali nikakvog razloga da obaraju jedan putnički avion, taman da je bio pun ukrajinaca. Ipak, ne mogu da verujem da je nekome palo na pamet da preleće tim koridorom, zar se tuda i dalje leti???

Djoka

18.07.2014. 12:27

@Deki - @ Deki iz kraja Svojim lucidnim a nadsve pronicljivim stavom o stanju na terenu,pozavidio bi ti i Ilija Čvorović. Divim se onim što se zovu mudre glave.

strule

18.07.2014. 19:19

Nisu to ucinili Rusi evo i oni koji kazu da su to ucinili prorusi ,znaci da nisu Rusi nego prorusi.Oni se bore za prorusiju ,a to znaci da rusi koji se bore za rusiju...nisu krivi.sve znam jer ja sam strucnjak.