Ovo je najskuplja hrana na svetu
Sajt FinancesOnline objavio je listu najskupljih specijaliteta na svetu, na kojoj se našao i magareći sir iz Zasavice.
Sreda, 16.07.2014.
14:30
Foto: Alpha / Flickr.com
Evo na koje delikatese bogataši izdvajaju hiljade dolara:
- 12 voćki prvog roda manga u Brizbejnu (Australija), prodato je na aukciji po ceni od 50.000 dolara, odnosno 4,200 dolara po komadu.
- Fritata od jastoga teška pola kilograma prekrivena kavijarom prodaje se po ceni od neverovatnih 1.000 dolara u njujorškom restoranu Norma's.
- Sir od magarećeg mleka koji se prodaje u Zasavici košta 1.000 evra po kilogramu, a za njegovo pravljenje potrebno je 25 litara mleka.
- Pastirska vekna iz Hobbs House pekare u Kotsvoldu košta 35 dolara po komadu. Visoku cenu ovo pecivo duguje 55 godina staroj specifičnoj recepturi za kisela testa.
- Almas, retki kavijar i irana, prodaje se po ceni od 25.000 dolara. Istini za volju, služi se u 24-karatnoj zlatnoj limenci. Dostupna je i manja limenka za "samo" 1.250 dolara. Služi se u Caviar House & Prunier u Londonu.
- Wagyi rebarca dobijaju se od specijalno uzgojenih krava iz Hioga u Japanu. Ove krave dobijaju čak i masažu, kako bi raspored masnog tkiva i krtog mesa kasnije bio sličniji šarama na mermeru. Rebarca se dobijaju po ceni od 2.800 dolara u Craftsteak restoranu u Njujorku.
- Anki fu supa iz Tiato restorana u Santa Moniki, košta 5.000 dolara po porciji. Pravi se od vagji junetine, belih tartufa, foje gra supe, ručno branih klica pasulja i testenine sa mesom retkog plavog jasnota.
- The Bacon Bling sendvič možete kupiti po ceni od 235 dolara u Tangberry's kafeu u Šeltenhemu u Engleskoj. Pravi se od specifične slanine, crnih tartufa, ulja tartufa, zlatnih listića i praha, kao i šafrana.
- Najskuplje parče torte je komad svadbene torte vojvode i vojvotkinje od Vindzora iz 1937. koje je na aukciji kuće Sotheby u Njujorku prodato za 29.900 dolara.
- Šafran je najskuplji začin koji se dobija od osušenih tučkova cveta šafrana. Za pola kilograma ovog začina potrebno je 75.000 cvetova. Zato i ne čudi što ćete ih platiti 2.000 dolara.
- Salata Florette "More i zemlja" u Hempel hotelu u Londonu koštala je 1.000 dolara. Poznati kuvar Rejmond Blank napravio ju je od kavijara beluge, rendanih tartufa, krompira sa zlatim listićima, mesom krabe i jastoga, kao i 30 godina starim balzamiko sirćetom.
- Angelito Araneta's zlatni suši prodaje se u Manili i predstavlja rolnice napravljene od listića 24-karatnog zlata, a služi se uz 0,2-karatne afričke dijamante i tri Mikimoto bisera. Ovo zadovoljstvo koštaće vas 2.700 dolara.
- Frrrozen Haute čokoladni sladoled u Serendipity 3 restoranu u Njujorku pravi se od osam plodova kakaa, pet grama jestivog 23-karatnog zlata i servira se u zlatnom peharu sa belim dijamantima i zlatnom kašičicom, koje posle deserta možete poneti kući. Poslastica košta 25.000 dolara.
- Albarragena iberijsku šunku možete kupiti u Londonu. Prodaje se u komadima od sedam kilograma i pravi od svinja hranjenim prirodnim korenjem, čije je meso sušeno tri godine. Uz šunku dobijate i njen DNK sertifikat, naravno, ako ste spremni da za nju platite 2.682 dolara.
- Tartufi su jedan od omiljenih sastojaka luksuznih specijalieta. Jedan kilogram ovih dragocenih pečurki košta 3.000 dolara.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.
Komentari 56
Pogledaj komentare