Donjeck: Ukrajinci pokušavaju da pobegnu iz okruženja; Iz stroja izbačeno između 1.500 i 4.000 vojnika

Tanjug

15. 07. 2014. u 16:04

U vazdušnom napadu raketama na grad Snježnoje pod kontrolom proruskih snaga, u regionu Donjecka, danas je poginulo najmanje četvoro civila

U vazdušnom napadu raketama na grad Snježnoje pod kontrolom proruskih snaga, u regionu Donjecka, danas je poginulo najmanje 11 civila. Prema proruskim izvorima u dosadašnjim operacijama na istoku Ukrajne iz stroja je izbačano 4.000 ukrajinskih boraca. Potraga za još dva člana posade oborenog ukrajinskog aviona antonov An-26.


SNjEŽNOJE: U RAKETIRANjU GRADA POGINULO 10 CIVILA

U vazdušnom napadu raketama na grad Snježnoje pod kontrolom proruskih snaga, u regionu Donjecka, danas je poginulo najmanje četvoro civila.

Proruske snage za napad okrivljuju ukrajinsko vazduhoplovstvo, što negiraju ukrajinski predstavnici.

Rakete ispaljene iz aviona pogodile su blok stambenih zgrada i zgradu poresku upravu.
Dok je britanska medijska kuća BBC javila da je poginulo četvoro ljudi, agencija AP prenosi da je život izgubilo devet ljudi.

Agencija Interfaks je prenela izjavu predstavnika proruskih snaga da je poginulo oko 10 civila kada je ukrajinski avion ispalio pet raketa.






AVAKOV: NA PROVERI JOŠ 242 UKRAJINKSA POLICAJCA

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio je da je posle provere novu zakletvu vlastima u Kijevu položilo 585 policajaca, do se još 242 proverava.


KOVALj: VOJNICI SU GAĐANI IZ RAKETNOG SISTEMA TORNADO

Zamenik šefa Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Mihail Kovalj izjavio je da su ukrajincki vojnici bili gađani iz raketnog sistema "Tornado".

CAREV: TOKOM SPECIJALNE OPERACIJE POGINULO 4.000 UKRAJINSKIH VOJNIKA

Prema podacima koje je izneo predsednik parlamenta Noveruije, Oleg Carev tokom dosadašnjih borbi poginulo je oko 4.000 ukrajinskih vojnika i pripadnika snaga bezbednosti.

Vlasti u Kijevu skrivaju podatke da ukrajinska javnost ne bi zaustavila ratne operacije. prema našim podacima do sada je poginulo između 3.500 i 5.000 ukrajinskih vojnika, ali je, kako ističe Carev, realističnija procena od 4.000 vojnika.


DONjECK: GORI GASOVOD POGOĐEN U BOMBARDOVANjU

Gori gasovod koji je pogođen tokom bombardovanja u blizini aerodroma u Donjecku . Zbog sukoba koji još uvek traju u toj oblasti ekipe ne mogu da priđu i saniraju kvar.

KIJEV:SPAŠENA ČETIRI ČLANA POSADE OBORENOG "ANTONOVA"

Ukrajinski Sstab za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je danas da su spašena četvorica, od osam članova posade aviona "Antonov-An 26", oborenog u ponedeljak, prenela je agencija UNIAN.

"U operaciji potrage i spasavanja četiri od osam članova posade aviona An-26 spašena su i upućena u bezbednu oblast", naveo je taj štab na nalogu na "fejsbuku".

Ukrajinska agencija navodi da se dva ukrajinska vojnika još nalaze u zarobljeništvu kod proruskih snaga i trenutno se pokušava njihovo oslobađanje.

Sudbina dva člana posade još je nepoznata, navodi UNIAN, dodajući da će komisija osnovana radi utvrđivanja okolnosti pada aviona uskoro završiti rad.

Ta agencija juče je javila da je u Luganskoj oblasti sa visine od preko 6.500 metara oboren ukrajinski vojni transporter, a da je ministar odbrane Valerij Geletej pretpostavio da je to učinjeno sa ruske teritorije. Međutim, ta informacija nije potvrđena.

UNN preneo je tvrdnju Štaba da je avion prevozio teret koji nije imao vojni karakter - vodu za piće i hranu za pripadnike ukrajinskih snaga.



LISJENKO: UBIJENO 258 VOJNIKA, 922 RANjENA, 45 ZAROBLjENO

Na brifingu Informativnog centra Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko izneo je tvrdnju da je u periodu sprovođenja "antiterorističke operacije" poginulo 258 vojnika, a da su 922 vojnika ranjena.

Prema njegovim rečima, zarobljenih je 45.


SNBO: PRORUSKE SANGE ZAUZELE ZGRADU UKRTRANSGASA

Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine saopštio je da su proruske sange zauzele zgradu Ukrtransgasa i bodokanal u gradu Lisičanske u Luganskoj oblasti.


ŠAHTJORSK: AVIONI BOMBARDOVALI GRAD

Ukrajinski avion bobmardovali su danas Šahtjorsk. Prema prvim informacijama gađani su rudnici i njihova okolina. Broj žrtava još nije poznat.

Pogledajte i kako je spašeno dete u Snježnomu



KIJEV ŠALjE GRAD, URAGAN I SMERČ NA PRORUSKE SNAGE

Ukrajinska armija poslaće u borbene operacije nekoliko sistema višecevnih raketnih bacača: "Grad", "Uragan" i "Smerč".

VBR sistem "Grad" je kalibra od 122mm i ima domet od 20 kilometara. VBR "Uragan" je kalibra 220 mm i ilma domet od 35 kilometara, dok sistem "Smerč", kalibra 300 milimetara ima domet od 70 km!

Ovi sistemi proizvedeni još u doba SSSR nalaze se na remontu u Šepetovskom remontnom zavodu u Hmeljnickoj oblasti i spremni su da budu upućeni na istok zemlje.



SAD RAZMATRAJU JEDNOSTRANE SANKCIJE RUSIJI

Neimenovani američki i evropski zvaničnicu su izjavili da administracija predsednika SAD Baraka Obame razmatra uvođenje jednostranih sankcija Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini.

SAD su do sada insistirale na tome da sankcije Rusiji budu usklađene sa evropskim sankcijama kako bi se postigao maksimalan efekat, a Zapad bio ujedinjeni front.

Ali zvaničnici kažu da su SAD sada spremne da same uvedu sankcije Rusiji ako zvaničnici EU ne budu uveli oštre sankcije u sredu na sastanku u Briselu, navodi AP.

Američki zvaničnik je precizirao da će konačne odluke biti donete tek posle evropskog sastanka.


DONjECK: UKRAJINCI POKUŠAVAJU DA POBEGNU IZ OKRUŽENjA

Kolone ukrajinske vojske i Nacionalne garde pokušavaju da se probije sa juga Donjeckog regiona.

Ogromne kolone ukrajinskih trupa povlače se preko brane kod sela Koževnja u blizini granice sa Rusijom. Iz "džepa" pokušavaju da se probiju tenkovi, samohodna artiljerijska oruđa, cisterne sa gorivom, i druga transportna sredstva, sve izmešano saopštio je predstavnik štaba komandanta Igora Strelkova.

On je rekao da su ukrajinske snage pokušale da odseku proruske borce od granice sa Rusijom i da su napravili koridor dug 8-10 km, ali da su upali u zamku.

Svakodnevno na brdu Saur-mogila i u okolini grada Rovenjki gine od 10 do 30 ukrajinskih boraca.

U štabu proruskih snaga prupremaju još jedan udar na kolonu bežećih ukrajinskih vojnika i pripadnika Nacionalne garde.





DONjECK: OPSADA AERODROMA JOŠ TRAJE, UNIŠTEN KOMUNIKACIONI TORANj

Proruske sange nastavljaju sa opsadom aerodroma u Donjecku. Tokom noći borci DNR postavili su i detonirali osam kilograma plastičnog eksploziva na kontrolnom tornju. Na ovaj način prekinuta je svaka veza i mogućnost dostavljanja pomoći - hrane i municije za još oko 500 pripadnika Nacionalne garde.

Do sada je sa aerodroma dezertiralo oko 400 ukrajinskih vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Panicus Vulgaris

15.07.2014. 17:44

Ne bi me cudilo da su ovo ameri izveli, da intenziviraju mrznju izmedju ljudi iz istocne Ukrajine i fasistickih zvijeri lojalnih krvavoj hunti iz Kijeva. Nista novo u americkoj mesetarskoj praksi.

bobi

15.07.2014. 22:05

@Panicus Vulgaris - Ma da , sve vi znate. Naravno za vas su sve ameri krivi. A rusi, sta oni su nevini.Od velike mrznje neznate sta pisete.

Stevan Stamenic

16.07.2014. 03:21

@Panicus Vulgaris - @bobi. Izgleda mi da ti imas glavu samo da je nosis kod berberina ta ti skrati kosu. A koliko je meni poznato, glave nama svima sluze da mislimo. Znam, to nekada moze da zaboli kad duboko mislis, ali procice te bol, ako pipijes dva hladna piva I jednu ljutu rakiju:-)))

Yella

16.07.2014. 05:19

@Panicus Vulgaris - Naravno da jesu.Zar to nije bio slucaj na Balkanu, IRAKU, Avganistanu, .Porobljavanjem sveta je u velikom toku.Nisu Amerikanci napravili zatvor u pustinji koji ima najmanje milion celija.Niko ne moze da pridje tom kompleksu.Za koga je to gradjeno?U kakve svrhe i zasto?

Normalno da znamo

16.07.2014. 07:17

@Panicus Vulgaris - Бобице, Американци јесу испланирали, али не баш све до краја. План им је био да отсеку борце истока од Русије, али Руси су онда само допланирали како да их навуку у обруч и униште. Значи, у праву си. Умешани су и Американци и Руси и нису невини. Ето, ја никога не мрзим ни до подне ни од подне, па мени можеш веровати да знам шта пишем.

baba Simana

16.07.2014. 10:49

@baba Simana - Kakva su to braca kad ubijaju bracu i crnogorci su nam bili braca pa nam zabodose noz u ledja kad smo se najmanje nadali od njih i kad nam je bilo najteze.

Miro Markovic

15.07.2014. 19:45

U zemlji u kojoj traje grajdnski rat nece biti pomirenja za dugo godina. Ekonomija zemlje srusena. Zima dolazi za obe strane a nijedna nije sprema: nema gasa, nema hrane, nema vode. Zao mi je svih njih, jer ih krvavi 'uncle Sam' prevodi 'zedne preko ciste reke'. Ako, nedaj Boze, Rusija udje u rat, bice tu mnogo stradanja na obe strane. Jedino sto verujem je to da ce na kraju 'unlce Sam' povuci podvijenog repa bas kao sto mu je brat Hitler prosao u njegovom pohodu "Drang nach Osten".

Siberia is the Heart of America

15.07.2014. 21:49

@Miro Markovic - Postovani Miro, nisu Ameri ko Njemci iz 41. Podla ti je to i gnusobna banda, znaju oni kako se osvaja, znadu Barabe - zvakicama, kolicom, leviskama, marlborom, a narocito Bombonicama osvojise onomad Japan - i Mirna Backa sve do danasnjijeh dana, niko se ne buni.tako ce i sirote Ruse - uvjek zeljne svakojakog zapadnog smeca - hamburgercica, satanske muzike, filmova o rambu i,caku norisu i dzeki canu, servoletica, surfovanja, i pecene piletine... jedino da da Bog da nam se Tovaris Opameti na vreme

Sale

16.07.2014. 00:30

@Miro Markovic - Majstore,da li si ti ikada bio u Rusiji?Očigledno nisi jer već danima trtljaš gluposti....

jelen

16.07.2014. 06:45

@Miro Markovic - Onda trebas malo vise da se potrudis oko istorije i drustva Kao prvo jeste porobili su ih posle 2 atomke a to da se Niko ne buni,buni se samo sto tebe to ocito ne interesuje.Sve vise stare japanske porodicce izvrsavaju samoubistva ne bi li na taj nacin naterali vladu da preduzme nesto. Ali tebe interesuju samo tvoji ameri sto u principu posle 2ww nisu pobedili ni jedan rat ali su zato pobili 30 miliona ljudi probudi se amerika uvek pobedjuje i to bez zrtava ali samo u holivudu

Dubai

15.07.2014. 20:48

Sve cestitke Ukraincima koji pokazuju svetu kako se brani svoja zemlja. Nisu Ukrainci nenaoruzan narod pa da im pripadnici manjinskog naroda iz susedne drzave okupira 49% drzave.

draganBL

15.07.2014. 21:59

@Dubai - znači lažeš, ko je nama iz srbije došao da "okupira" 49% bih?? to se zove oslobođenje i trebali bi imati 70% teritorije bih koja se zove republika srpska. ti misliš ako si klagao ove na zapadu i pričao im glupost da to svuda prolazi...

CABKE

15.07.2014. 22:11

@Dubai - Ako se ne varam, taj narod koji ti spominjes je ustavotvoran narod. Dok god jedni druge budemo smatrali okupatorima, mira nece biti. Ne bi ulazio u pricu da smo svi mi istog porekla i da su nas samo carstva i vere delili. Kad budemo i ako budemo ikada shvatili da smo jedni drugima potrebni, mozda nam i bude bolje.

Јабре

16.07.2014. 08:01

@Dubai - Суседне државе ? Ми смо направили Босну док сте ви још у Арабији карали козе. Шта имају Муслимани да траже у Европи ? Ви сте овде окупатори и терористи али сви ће те завршити у Арабији пре или касније.

Karincha Dugic

16.07.2014. 09:26

@Dubai - Što se ti sekiraš sinovče, pa ti si ionako u Dubajiju. Lepo vruće, samo tako. Jedino ne znam kakvo je pivo.slaćemo ti redovno razglednice iz ovih deov sveta da te mine želja za zelenilom.

Siberia is the Heart of America

15.07.2014. 21:31

Medju Pravoslavnu Bracu se Usunjala Crveno - Crna Zmija - ko u Gnjezdo Sokolovo - sto bi reko nas dobri Vladika Petrovicu Petre - i sad im Jaja Krade....

Круна

15.07.2014. 21:36

Треба схватити да Америка је све слабија и да јој прети банкрот јер је у дугу од 18,5 трилиона долара, и да Волстриту и другим банкарима (који контролише Обаму) треба још један свеопшти рат који би коначно осигурао Америци (банкарима) тоталну доминацију над читавим светом, а на том путу им стоји Русија. Путин то зна и вероватно жели да сачека да америка пропадне, али олигарси то неће дозволити и зато константно провоцирају Русију са нападима на словенско становништво у Украини.

Yella

16.07.2014. 05:00

@Круна - Jedan pametan komentar.Ukrajina je samo provocija Amerike da zarati sa Rusijom.Odavno je baba Olbrajt rekla da ako Rusi misle zato sto je na njihovoj teritoriji rudarsko bogastvo da je njihovo, VARAJU SE.Pogledajte njen govor na youtubu.Amerika ima toliko sirotinje , sve opljackano od strane NATO ide gospodarima rata i mira.Narod gladuje, 54,5 su beskucnici.Ko je zeleo amerikan san , dobio ga je .Amerika tone ali samo narod jer je glupa pesnica bogatasima sveta.

probugar

15.07.2014. 21:43

mene cudi kako po mojoj proceni devedeset procenata Ukrajinaca koji nisu za ovu fasisticku vlast, ne pokrene talas protesta protiv rata i pucista koji ga forsiraju.Po meni, to bi bilo najbezbolnije resenje, ali ocito je to tiha, umerena vecina koju nema ko da organizuje. Zbog toga bi mogli najvise i da nastradaju.

Kijev

16.07.2014. 00:20

@probugar - Pa znas kako, ja zivim u Kijevu. Dobro si rekao, bar 80% podrzava fasiste. Za ostatak od 20% ne znam da li podrzavaju ili se ne izjasnjavaju zato sto se plase. Situacija je takva da je opasno reci da si protiv hunte. Ne zato sto ce te uhapsiti, vec zbog budala iz one grupe od 80%. Niko ko ne podrzava huntu ne moze biti bezbedan. Na istoku je drugacije, protiv fasista je 80% ali je problem sto su u samo 2 regiona (Lugansk i Donjeck) uspeli da organizuju ustanak.

Kijev

16.07.2014. 00:22

@probugar - Sad vidim sta si napisao. U Kijevu i na zapadu, 90% Ukra podrzava fasisticku huntu.

Aleks

15.07.2014. 21:50

Da je Srbija na Kosovu koristila ovoliko tehnike za Beograd bi poslali nuklearku...Pa sad veruj te vi u nato

Miro Markovic

16.07.2014. 01:33

@Aleks - @Alex. Sve sto si rekao - tacno je. I u jednom i drugom ratu umesala se Amerika. Njoj je trebalo da razbije Srbe, podigne u Urosevcu vojnu bazu besplatno na 100 godina. Nezakonito NATO pakt bombardovao Srbiju i Crnu Goru 78 dana zbog isceniranog "pokolja" u Racku i "prekomerne sile" koja je Srbija koristila na KiM. A ti isti Amerikanosi sada daju zeleno svetlo da 'Prasonko' ubija prekomernom silom Ruse kao zeceve, jer su Rusi ustali protiv ukrajniskih baderovskih fasista..

murinjo

15.07.2014. 22:36

Ima ih oko 1500 što je sasvim sigurno,a verovatno i mnogo više.Nek majke sa obe strane pitaju Klička i Porošenka zbog čega?

Miro Markovic

16.07.2014. 03:34

Zalosno je posmatrati 'armiju vestacke drzave Ukrajine, koja broji skoro 47 miliona. Ona je prakticno nefunckionalna, jer nije voljna da se bori portiv svojeg naroda. Da nadoknadi taj nedostatak, "Prasenko" je ubacio zadrte ukrajniske katolike za zapada zemlje i strane placenilke (Black water i ostale protuve), ali to nista ne uspeva. Gubitci su im neobicno veliki a oni deluju porazavajuce na moral vojske. Na drugoj strani, imamo hrabre Ruse koji su spremni da umru za svoju slobodu.

Nzss70

16.07.2014. 06:24

E moj veliki znalcu koji se prestavljas Amerika.Samo probaj da ti I tvoja Amerika pokusate da pipnete Sibir,nece vas biti vise.Ti nista neznas o Rusiji.Rusiju nijedne zapadne sankcije nemogu da pogode.On je toliko jak da uopste negleda na to.Postoji I treci svet ko Kina Indija, Juzna Amerika koji su ekonomske vele sile e sa njima ce nas brat Rus.Trazice Europa Rusa upamti to.A ti uzivaj u Meku I da znas da u Rusi imaju svoj Mek,zove se Rusburger.Uzivaj NATO vojnice

Mikiboy

16.07.2014. 06:26

Znaci jos uvek se ceka.Ukraina nema vojsku a to sto ima su strani placenici i ukrajinske barabe. Rusi se gomiaju oko granice a amerikanci prete praznom puskom,sankcijama. Nato vise nezna koga da slusa jer Amerika sve vise gubi kontrolu nad zemljama Evrope.

OptimusPrime

16.07.2014. 06:30

Muslimani nikako da shvate da oni ne zive na 51 posto teritorije federacije , kada oduzems 1 % Brcko distrikta, 27 % naseg hrvatskog dijela, vama onda ostane 23 % :).I kada cete skontati jednom u zivotu, da okupator nemoze da bude neko ko je rodjen u BiH koja je bila clanica SFRJ?Ova danasnja BiH je drzava samo na papiru, bez proslosti, i jos gore, bez buducnosti , za sve koji zive tamo, i vrijeme ce pokazati, da ce ona kao takva nestati sa lica zemlje.Nestale su i puno jace drzave

Готово је.

16.07.2014. 07:25

Нема више ратника ни на истоку ни на западу Украјине. Када се све сабере колико их је погинуло, нема више уопште живих војника у Украјини. Сваки дан по 5 хиљада тамо и 5 хиљада овамо, то је за 200 дана већ 2 МИЛИОНА војника. То имају само Кина и Сирија, а у Украјини су према изјавама источњака и западњака(гле - каубоји са дивљег запада!), изгинули и петопозивци. Не знам ко спада у петопозивце, али ето...

Milan

16.07.2014. 07:29

Da li su Pera Cokolada i njegovi mentori,culi za prekomernu upotrebu sile? Hajde da se osnuje sud za ratne zlocine protiv civilnog stanovnistva u Istocnoj Ukrajini.

Јабре

16.07.2014. 08:05

Сасвим је могуће да гарда и Украјина доживе колапс и војно и економски. Што се тиче Америке према неким рачиницама имају дуг од 99% БДП-а АЛИ захваљујући тз сенчним рачунима, тј техници рачунања БДП-а и дуга из осамдесетих година. У ствари је њихов дуг према БДП-у ближе 180% БДП-а, а у то се не убрајају дуговања према здрваству и још нека којих заједно има око 200 билиона а БДП је 16 милијарди.

koja d Inn

16.07.2014. 08:12

Ameri hoce da uvedu sankcije pa da ne vracaju dug Rusima.Lepa ekonomija lepa demokratija.Milosrdni Andjeo u Srbiji Kralj Cokolade u Ukrajini ala smo naivni....a avioni bacaju bombe ne bombone..

Srem-Ica

16.07.2014. 08:19

Pa i ovde su se neki borili protiv tiranije a u stvari su se borili za tajkune. Mi to sad vidimo a oni to sad ne vide...pa su neki u redovima sa Crnim iz drugih zemalja. Ovo su snage iz Drugog Rata u borbi za povratak u istoriju.

Krule

16.07.2014. 09:27

Nesrećni Ukrainci zaleteli se na Ruse,pa oni su nasankali Hitlera,Napoleona,Turke i Ugare,a oni će kao da ih poraze u ratu ...