Capital.ba

MMF prognozira rast hrvatskog BDP-a od 0,4 odsto u 2010.

01.10.2009. / 10:24

zagrebZAGREB, Hrvatska će ove godine zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda od 5,2 odsto, dok će u 2010. privreda porasti za 0,4 odsto, prognozirao je danas Međunarodni monetarni fond u sklopu jesenskih Prognoza za svjetsku privredu.
U aprilskim je prognozama MMF predvidio pad hrvatskog BDP-a za 3,5 odsto u ovoj godini, te njegov rast za 0,3 odsto u 2010. Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena potrošačkim cijenama u 2009. iznosiće 2,8 odsto, a na tim bi se visina trebala zadržati i u 2010., navodi dalje MMF u sklopu prognozi objavljenih na njegovoj internetskoj stranici. Manjak na tekućem računu bilanse plaćanja Hrvatske u ovoj godini procijenjen je u visini 6,1 odsto BDP-a. U sljedećoj godini u MMF-u očekuju blago smanjenje njegova udjela u BDP-u, na 5,4 odsto.

Za podregiju južne i jugoistočne Evrope koju uz Hrvatsku čine i dvije članice EU-a Bugarska i Rumunija MMF prognozira negativne stope rasta za ovu i iduću godinu, i to u visini 7,5 odnosno 0,1 odsto. Bugarsku i Rumuniju ove će godine pogoditi izrazitiji pad aktivnosti, od 6,5 odsto odnosno 8,5 odsto. Ni iduća godina Bugarskoj neće donijeti oporavak, s obzirom na prognozu daljnjeg pada aktivnosti od 2,5 odsto, dok se u Rumuniji očekuje skroman rast, u visini 0,5 odsto.

Za cijelu regiju Nove Evrope, koju uz podregiju južne i jugoistočne Evrope čine još i srednja Evropa, Baltik i Turska, u MMF-u prognoziraju pad BDP-a od 5,2 odsto u 2009., a u 2010. obnovu rasta po stopi od 1,8 odsto. Za globalnu privredu MMF u 2009. predviđa pad aktivnosti od 1,1 odsto, nakon čega bi u 2010. trebao uslijediti oporavak aktivnosti, uz stopu rasta od 3,1odsto. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!