Capital.ba

Plate sudija i tužilaca od 2.400 do 4.400 KM

15.07.2014. / 18:59

Narodna skupština RS 1BANJALUKA,  Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca u Srpskoj kojim se uređuje da najniža plata sudija i tužilaca iznosi 2.400 KM, a najviša 4.400 KM.

Platu od 2.400 KM dobijaće sudije osnovnih i okružnih privrednih sudova, koliko i tužioci u okružnim tužilaštvima, a 4.400 predsjednik Vrhovnog suda Srpske, koliko i glavni republički tužilac.

Predsjednici osnovnih i okružnih privrednih sudova imaće 2.800 KM mjesečnu platu, s tim da će predsjednici osnovnih sudova koji imaju 30 ili više sudija dobijati 3.200 KM, a oni gdje radi 60 i više sudija 3.600 KM.

Sudije okružnih sudova i Višeg privrednog suda mjesečno će zarađivati 3.000 KM, dok će sudije Vrhovnog suda imati 3.800 KM.

Glavni tužioci okružnih tužilaštava zarađivaće 3.400 KM, a republički tužioci 3.800 KM.

U obrazloženju ovog dokumenta podsjeća se da je parlament Srpske 10. aprila usvojio Zakon o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa kojim je, između ostalog, definisano da se odredbe Zakona ne primjenjuju prilikom utvrđivanja plata za sudije i tužioce u Srpskoj, dok su plate stručnih saradnika u sudovima i tužilaštvima regulisane ovim zakonom.

S tim u vezi, neophodno je bilo brisati odredbe Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Republici Srpskoj, kojim su regulisane plate viših stručnih saradnika i stručnih saradnika, kao i ostala prava i obaveze iz radnog odnosa, s obzirom na to da su one definisane Zakonom o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!