Capital.ba

Usporio pad američke ekonomije

01.10.2009. / 7:55

padberza3VAŠINGTON, U drugom ovogodišnjem kvartalu privredne aktivnosti SAD pale su samo za 0,7 odsto, manje nego što se očekivalo, što je znak da se recesija u najvećoj svjetskoj ekonomiji završava.
U prvom ovogodišnjem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) je smanjen 6,4 odsto u poređenju sa istim periodom 2008, što je bio najveći pad za gotovo tri decenije, dok je u posljednja tri mjeseca prošle godine ubilježen pad od 5,4 odsto.

Konačne podatke o padu BDP-a u drugom kvartalu objavilo je ministarstvo trgovine juče, na kraju trećeg tromjesečja za koje brojni analitičati predviđaju povratak rastu po stopi od oko tri odsto.

Manji od očekivanog pad u drugom kvartalu bio je rezultat činjenice da sektor biznisa nije smanjio potrošnju na opremu i softver koliko se očekivalo. Potrošači takođe nisu skresali potrošnju koliko se računalo.

Većina analitičara predviđa da je američka privreda počela da raste u tromjesečju jul-septembar djelom zahvaljujući stimulativnom ekonomskom paketu od 787 milijardi dolara, kao i programu “staro za novo” koji je podstakao prodaju automobila.

 Prvi čovek američke Uprave za federalne rezerve Ben Bernanki (Bernanke) izjavio je ranije da je recesija, koja je počela u decembru 2007, “vrlo vjerovatno gotova”.

On je, međutim, upozorio da problemi opstaju, posebno za gotovo 15 miliona nezaposlenih Amerikanaca.

Očekuje se da ove godine, s obzirom da će privredni oporavak biti spor, stopa nezaposlenosti dostigne deset odsto. Sada je stopa na maksimumu za 26 godina od 9,7 odsto.

Inače, drugi ovogodišnji kvartal bio je četvrti uzastopni kvartal pada američke ekonomije. To je prvi put od 1947, od kada se taj podatak prati, da privreda SAD bude u padu četiri tromjesečja.

Dokaz da je recesija uzela danak potrošnji, kako potrošača, tako i biznisa, jesu podaci koji pokazuju da su u drugom kvartalu potrošači srezali trošenje 0,9 odsto a biznis 4,9 odsto.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!