Petak, 11.07.2014.

18:05

Bez dogovora o mostu u Mitrovici

Šef kancelarije za KiM Marko Đurić i potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri nisu se dogovorili o problemu "parka mira" na mostu u Severnoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Default images

"Atmosfera je bila izuzetno mučna, a gospođa Tahiri je čak odbila da se rukuje sa mnom u hodniku", rekao je Đurić novinarima nakon desetočasovnih razgovora u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Đurić je izjavio da dve delegacije nijednog trenutka nisu direktno razgovarale, već su odvojeno pričali sa saradnicima visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Đurić je rekao da je stav Beograda da izgradnju parka mira na mostu u Severnoj Mitrovici treba nastaviti.

"Ponovo ćemo razgovarati 22. jula, a u međuvremnu očekujemo od svih da pokažu uzdržanost", rekao je on.

"Mi smo bili spremni da se ponovo vidimo već u ponedeljak, ali prištinska strana je to odbila", kazao je Đurić.

On je upozorio da su tenzije porasle nakon ispisivanja imena komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na severu Mitrovice.

"To je korak unazad i ne vodi u dobrom pravcu”", rekao je Đurić.

Đurić je izrazio uverenje da oni koji ispisuju parole OVK ne predstavljaju većinu Albanaca na Kosovu i da je mir u interesu svih koji tamo žive.

“Pozvaćemo predstavnike privremenih institucija u Prištini i međunarodnu zajednicu da zauzdaju ekstremiste i zatražiti od Kfora i Euleksa da obezbede sigurnost svima”, rekao je on. Edita Tahiri je novinarima rekla da ''nažalost, nije bilo napretka" i da je prištinska strana došla u punom sastavu uključujući predstavnike nekoliko ministarstava, kao i da je bila spremna da nastavi razgovore i preko vikenda.

"Gospodin Đurić je došao sam i očigledno nije bio dobro pripremljen, a razgovori će biti nastavljeni 22. jula", rekla je Edita Tahiri.

Ona je rekla da “Srbija treba da se drži podalje od Kosova” i optužila Đurića da svojim čestim odlascima na KiM krši Briselski sporazum.

Mislim da svaki Srbin kada ulazi na Kosovo treba da ima punu slobodu kretanja”, prokomentarisao je Đurić odbacujući ove optužbe.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je nakon današnjih razgovora kratko poručila da bi obe strane trebalo da se bez prethodnog dogovora uzdrže od bilo kakve akcije u blizini mosta u Mitrovici.

Ona je u pisanom saopštenju rekla da su se obe strane dogovorile da formiraju radne grupe koje će raditi na pronalaženju rešenja.

Srbi sa severa Kosova su nakon uklanjanja barikade na mostu izmedju severnog i južnog dela Mitrovice nasuli zemlju na most i postavili žardinjere, proglasivši taj deo mosta "parkom mira", a prištinska strana traži da se to ukloni kako bi se omogućio prolaz vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: