Home VestiBiznis & Finansije Energetska korpa do 2040: kinesko tržište duplo veće od SAD

Energetska korpa do 2040: kinesko tržište duplo veće od SAD

by bifadmin

Potrošnja energije porasla je 35 puta u proteklih vek ipo, a do 2040. godine povećaće se za 50%. U tom periodu najviše će porasti potrebe za obnovljivom energijom (92%) a potom za atomskom energijom (72%), gasom (64%), ugljem (36%) i naftom (19%), navodi se u analizi Instituta za energetska istraživanja Ruske akademije nauka „Prognoze razvoja energetike u svetu i u Rusiji do 2040. godine“.   

Dinamiku potrošnje energije na globalnom planu određivaće promene potrošnje po glavi stanovnika, promene u broju stanovnika, bruto društvenom proizvodu i intenzitetu potrošnje. Zanimljiv je nalaz da će se potrošnja energije po čoveku smanjivati u SAD, dok će rasti u Rusiji i Kini, a u ostatku sveta, u proseku, stagnirati. Sa jedne strane, potrošnja će se racionalizovati, dok će u Kini porast potrošnje po stanovniku i porast broja stanovnika usloviti da kinesko tržište energije postane najveće u svetu, čak dva puta veće od Sjedinjenih Država sa kojima je danas izjednačeno.  Rast u Kini će biti najznačajniji u ovoj deceniji, a zatim će se njegov tempo znatno usporiti, pa će sa 10%, kolikI je bio 2010. pasti na 1% u 2040. godini. Već nakon 2025. porast potrošnje premešta se u Indiju i Jugoistočnu Aziju, a među najvećim potrošačima biće i zemlje Bliskog Istoka i Afrike.

kinezi struja

Struktura potrošnje po pojedinim vidovima energije biće značajno promenjena u odnosu na celokupan dosadašnji period. Mada će se i dalje najviše trošiti nafta i ugalj (po 26%), a potom gas (24%), ostali vidovi energije učestvovaće u ukupnoj potrošnji sa 24%. Ova „korpa goriva“ se, međutim, bitno razlikuje po zemljama, kako po prastu potrošnje, tako i po udelu pojedinih vidova energije u ukupnoj potrošnji. Severna Amerika, Evropa i Australija smanjivaće udeo nafte i uglja i povećavati potrošnju gasa i obnovljivih energenata. Zemlje u razvoju na azijskom i južnoameričkom kontinentu povećavaće potrošnju svih vidova energije, posebno uglja, dok će Bliski Istok uvećati potrošnju ugljovodonika, najviše gasa, a Afrika će biti najveći potrošač bioenergije.

Izvor: Portal SENERGES

 

Pročitajte i ovo...