Ne vidim suštinsku razliku između „krađe“ odbornika ili krađe glasova na izborima. Očigledno se Milošević 1996. nije dosetio. Čak i da kako kažete „padne vlast DS“, ne verujem da može da padne većinska podrška koju imamo na Vračaru. Uvek smo spremni da volju građana proverimo, jer je jedino njihovo pravo da odrede koga žele na vlasti.

U modernom svetu davno je prevaziđen koncept da se rodite na vlasti i da preminete kao vlastodržac. Nije pitanje pada sa vlasti najvažnije, mada se u Srbiji to često tako doživljava. Pitanje izborne volje građana je pitanje koje brine demokrate Vračara. Građani odlučuju ko će u njihovo ime upravljati jedan kratak period od četiri godine. Izvrgavanje ruglu izborne volje građana je pogubno po demokratiju i same građane, kaže za Danas Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar i generalni sekretar DS, odgovarajući na pitanje kada bi mogla da „padne“ vlast DS na Vračaru, o čemu se u javnosti govori.

U otvorenom pismu lideru SNS napisali ste da su „poslednjih nekoliko nedelja odbornici DS pod napadom političkih šićardžija iz SNS“. Rekli ste i da „suma od 100.000 evra za tri do pet odbornika, koju su za tu „trgovinsku“ operaciju predvidele grupe neodgovornih iz SNS, nije mala“. Na osnovu čega ovo tvrdite i imate li dokaze za to?

– Da, to nije demokratija. To je uvod u korupciju. Svoja saznanja sam spreman da potvrdim Tužilaštvu. Želeo sam da obavestim o tome premijera. Mislim da je to deo borbe protiv korupcije.

Koliko je odbornika zasad SNS „kupio“, kojom svotom novca ili nečim drugim?

– Vrlo je jasno da promena partije nije iz političkih razloga. Razumeo bih da se ti odbornici više ne slažu sa našom podrškom penzionerima, te da se možda zalažu za restriktivniju politiku prema porodiljama ili radnicima koju sada sprovodi SNS. To nije slučaj i očigledno je da su u pitanju privatni interesi. Nisam nikada rekao da su svi ti novci isplaćeni na ruke, ali i obećanje o dobijanju poslovnog prostora ili radnog mesta je uvod u korupciju. O svemu što se dešava ćemo kao i do sada obaveštavati građane javno.

Znate li hoće li odbornička grupa NDS „pomoći“ SNS da preuzme vlast na Vračaru?

– To je pitanje za tu političku grupaciju. Previše je sitne, interesne političke trgovine u Srbiji, a premalo savezništva koja su zasnovana na vrednostima za koje se zalažete. U svom životu nikad nisam prihvatao savezništva koja nisu zasnovana na vrednostima. Iskreno verujem odbornicima NDS kada kažu da bi radije sarađivali sa demokratama.

Čiji poslanici bi još mogli da se priključe novoj većini?

– Poslanici opozicije u Skupštini gradske opštine Vračar, pre svega DSS, zbog saradnje koju ta stranka ima sa naprednjacima u Skupštini Beograda.

Na koji način pokušavate da zadržite većinu? S kim sve razgovarate?

– Znam da je čudno, ali mnogo mi je važnije da probamo da nađemo rešenja i načine da sa budžetom, koji je za Vračar usvojila gradska vlast, podržimo sve projekte sa kojima su građani zadovoljni. Budžet je trostruko manji nego 2009, a mislim da nema firme na planeti koja bi mogla da ostane u istom obimu posla sa 66 odsto smanjenjem sredstava. Važnije je da li će neki dobar đak imati pomoć od opštine za odlazak na takmičenje u inostranstvo nego pitanje većine. Pitanja većine se svode na to ko prima platu od funkcionera, ovo drugo su životna pitanja. Srpski političari moraju da nauče da se većina pravi na zajedničkim vrednostima a ne isključivo trgovinom sa odbornicima ili poslanicima.

Broj mandata

Skupština opštine Vračar ima 45 odbornika. Posle izbora 2012. DS je imao 24 odbornika, SDPS 1, LDP 4, SPS-PUPS-JS 4, DSS 5, SNS 7. Trenutno DS ima 18, NDS 3, SDPS 1, LDP 2, SPS-PUPS-JS 4, DSS 5, SNS 11 i jedan nezavisni odbornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari