Svet

0

Poginulo devet ukrajinskih vojnika i dvoje civila

Autor: AM

Izvor: Tanjug

Poginulo devet ukrajinskih vojnika i dvoje civila

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici ATO, od početka antoterorističke operacije na istoku Ukrajine, poginulo je 197 ukrajinskih vojnika, prenela je agencija Ukrinform.

U međuvremenu, RIA Novosti su objavile saopštenje lokalnih vlasti da je najmanje dvoje stanovnika Luganska ubijeno, dok je osmoro ranjeno, kada je ukrajinska vojska granatirala stambeni deo grada.

U jučerašnjem napadu na stambenu četvrt Luganska uništena je zgrada Klinike za onkologiju i jedna škola. Oko 5.000 stanovnika ostalo je bez struje, jer je u napadima uništena i gradska električna podstanica.

Loklane snage odbrane saopštavaju da ukrajinska vojska i sada bombarduje grad Slavjansk u regionu Donjeck, koji je tokom noći bio pad stalnim udarima haubica.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsenij Avakov rekao je i da se trenutno vode borbe kod Nikolajevke u neposrednoj blizini Slavjanska.

Prema rečima svedoka, bombardovan je i susedni Kramatorsk, gde je srušena zgrada poslednjeg lokalnog lista koji je još radio, "Tehnopolisa".

"Na svu sreću, žrtava nije bilo", saopštilo je uredništvo lista, dodajući da u zgradi u trenutku napada nije bilo nikog, zbog nestanka struje.

List navodi i da neko vreme neće izlaziti.

Pucnjava se juče i danas mogla čuti i u selima Piski i Karlivka, u blizini Donjecka.

Ukrajinska agencija UNN prenela je saopštenje Donjecke oblasne administracije da su nastavljena borbena dejstva u Kramatorsku, Slavjansku, Artjomovskom, Marjinskom, Slavjanskom i Jasinovatskom rejonu.

Istovremeno, proruske snage samoproklamovane Luganske Narodne Republike (LNR) tvrde da je za protekla tri dana ubijeno 125 pripadnika ukrajinskih snaga, prenela je RIA Novosti.

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko saopštio je juče na brifingu da je tokom izvođenja "antiterorističke operacije" poginulo do jučerašnjeg dana 197 ukrjinskih vojnika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, prekinuo je u utorak desetodnevno primirje na istoku zemlje, ukrajinska Nacionalna garda obnovila je vojnu operaciju koju su vlasti u Kijevu pokrenule sredinom aprila, kako bi zaustavile nezavisni pokret.

Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck, poručile su da su voljne da nastave konsultacije s ukrajinskim vlastima kako bi obuzdale krizu u zemlji.

Kijev je takođe saopštio da je spreman za razgovore, uz učešće kontakt grupe koja obuhvata Ukrajinu, Rusiju i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Prema zajedničkom saopštenju šefova diplomatija Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine, kontakt grupa o pomirenju u Ukrajini, trebalo bi da se sastane najkasnije 5. jula.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR