Društvo

Evo kako da napravite savršenu ledenu kafu kod kuće

Objavljeno: 04.07.2014 | 15:45Izvor: medio.rs

Leto je stiglo, a svi zaljubljenici i zavisnici od kafe lagano se prebacuju sa vrućih šoljica na letnja osveženja u obliku ledene kafe. Međutim, dobro znate koliko košta jedna ledena kafa u kafićima pa je zato pravo vreme da ledenu kafu napravite sami kod kuće…

Ledena kafa napravljena kod kuće zaista može da ima sjajan ukus, a za to vam je potrebno svega nekoliko minuta. Ledenu kafu kod kuće možete napraviti na nekoliko načina, a osim leda i kafe slobodno se poigrajte sa začinima, poput đumbira, ili pak dodajte sladoled ili voće. 

Hladno kuvana kafa. Kafu skuvajte na hladno, a ovom metodom dobićete vrlo slatku i ukusnu ledenu kafu koja je i do 60 odsto manje kisela od vruće kuvane kafe. Hladno kuvana kafa takođe eliminiše nepoželjnu gorkastu aromu. Za hladno kuvanje kafe prvo stavite kafu u veću posudu ili bokal, a količinu odredite prema ukusu. Tamnija, jače pečena kafa obično daje bogatiji ukus. Preko kafe prelijte devet čaša hladne vode. Bokal poklopite i kafu ostavite da odstoji barem 12 sati. Nakon 12 sati uz pomoć cediljke procedite kafu kako biste uklonili sitna zrnca. Prilikom serviranja u lepu čašu ulijete jednu trećinu hladno skuvane kafe, dve trećine vode ili mleka, po želji dodajte šećer i ubacite nekoliko kockica leda. 

Drugom metodom kafu treba prvo klasično skuvati, ipak je napravite malo jačom jer ćete je kasnije razrediti s ledom. Ako želite ledenu kafu sa šećerom, dodajte ga sada prilikom kuvanja jer će se šećer bolje otopiti. Skuvanu kafu prelijte u stakleni bokal, pustite je da se jedan sat hladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga je stavite na dva sata na hlađenje u frižider. Prilikom serviranja u visoku staklenu čašu ulijte ohlađenu kafu, dodajte nekoliko kockica leda i po želji dodajte mleka i dobro promešajte. 

Ledenu kafu možete pripremiti i u obliku sjajnog frapea. Priprema je vrlo jednostavna: u blender stavite izmrvljeni led i jednu četvrtinu šolje mleka, jednu kašičicu sveže kuvane kafe. Blendirajte oko deset sekundi, a nakon toga dodajte šećer po želji i ekstrakt vanile, kakao, čokoladu ili cimet. Još malo blendirajte i uživajte u sjajnom ukusu. 

Šejk s instant kafom je još jedan sjajan način pripreme ledene kafe kod kuće. Prvo otopite instant kafu i šećer u malo vode. Zatim dodajte 200 ml ohlađenog mleka i zdrobljenog leda. Smesu je najbolje staviti u bocu koja se može dobro zatvoriti i dobro protresti ili pak u veću šolju i snažno mešati. 

Ledenoj kafi ukus možete obogatiti najrazličitijim dodacima, zavisno od toga šta volite, dodajte malo pomorandžine kore, sok ili sladoled od pomorandže. Ljubiteljima slasnih voćnih ukusa svideće se kugla ili dve sladoleda od maline ili bilo kog svežeg voća. Ledenu kafu možete malo "jače" začiniti: na samom kraju ubacite malo likera, bejlisa ili ekstrakta vanile i uživajte u ovom savršenom letnjem napitku.

Izvor: tportal.hr


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u