Nova vest
Tenis

Petak, 04.07.2014.

14:00

Đoković u novom finalu Vimbldona!

Srpski teniser Novak Đoković po treći put se plasirao u finale Vimbldona, pobedom nad Bugarinom Grigorom Dimitrovim, rezultatom 6:4, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (7).

Izvor: ĐN SO

Autor:ĐN SO

Default images

Novak nije odigrao previše dobar meč protiv Grigora koji ste direktno mogli da pratite na TV B92, ali je uspeo da se plasira u finale posle vise od tri sata igre.

U borbi za drugu titulu na terenima Ol Ingland Klaba boriće se sa boljim iz drugog polufinalnog meča u kom se sastaju Rodžer Federer i Miloš Raonić

Pored pehara na najprestižnijem teniskom turniru, Đoković će imati motiv više, pošto će eventualnom pobedom ponovo doći na prvo mesto ATP liste.

Ovo je bio peti međusobni duel Srbina i Bugarina I četvrta pobeda Đokovića, dok je Dimitrov jedini trijumf ostvario u Madridu prošle sezone sa 7:6, 6:7, 6:3.

Odmah po završetku ovog duela na programu je i drugo polufinale u kom se sastaju Rodžer Federer i Miloš Raonić, takođe u prenos na našoj televiziji.

Već od starta meča bilo je primetno da Novak nije u svom elementu, ali je na početku mogao da se osloni na prvi servis, koji je funkcionisao gotovo perfektno.

Iako se slabije kretao i imao određenih problema sa bekhendom i riternom, uspeo je da iskoristi nervozu Bugarina koji je igrao prvo GS finale i napravi brejk u petom gemu. Stečenu prednost lako je održavao i posle samo 27 minuta poveo sa 1-0 u setovima.

Drugi deo igre ličio je na prvi, s tim što je šampion iz 2011. servis rivalu oduzeo u trećem gemu i činilo se da ima potpunu kontrolu. Ipak, nastavio je sa čestim greškama, procenat servisa mu je pao i praktično je sam vratio Dimitrova u meč. Bugarin je prihvatio poklon, posle prvog napravio i drugi brejk za izjednačenje u setovima.

Treći set bio je jedini bez brejkova, serveri su uspeli da izdrže do taj brejka u kom je Đoković dva puta poentirao na servis rivala i relativno lako ga dobio (7:2).

Po brejk su razmenili i u početnoj fazi trećeg seta, da bi naš igrač spasao jednu set loptu i izborio taj brejk. U odlučujućem gemu uspeo je Novak da neutrališe još tri set lopte, iskoristi činjenicu da se Dimitrov previše klizao i na kraju stigne do pobede.

Koliko je ovaj meč bio izjednačen, govori ukupan odnos u dobijenim poenima (140:136). Interesantno je da je Novak imao više asova (17:15), ali je Dimitrov zabeležio više vinera (45:48) i neiznuđenih grešaka (26:33).

Tok meča:

Dimitrov je na početku bio veoma agresivan i prvi servis ga je služio, pa je početna dva gema na svoj servis lako dobio. I Đoković je na sličan način uzeo ’svoj’ gem, pa na početku nije bilo uzbuđenja – 2:1.

Novak je zatim dobio još jedan lak gem, a onda je usledila serija grešaka Dimitrova – promašio je zicer na mreži, zatim napravio duplu grešku, pa je poslao bekhend u mrežu. Novak je tako došao do 0:40, a Dimitrov na prvoj nije uspeo da izvuče dovoljno spina posle slajsa rivala, pa je Đoković napravio brejk.

U prva četiri gema na svoj servis Đoković je promašio samo jedan prvi servis, a ubacio je 14, pa je lako dobijao svoje gemove. Ne računajući užasan peti gem, ni Grigor nije imao problema na svoj servis, a obojica tenisera mučili su se sa vetrom.

U desetom gemu Novak je pogodio samo jedan prvi servis, ali je osvojio sva četiri poena i bez problema je poveo u setovima.

U drugom gemu drugog seta prvi put se stiglo do ’djusa’ na servis Novaka, ali on je i dalje dobro servirao i osvojio taj gem. Već u sledećem Đoković je stigao do brejka – ritern je proradio u kasnijoj fazi gema, a Dimitrov nije mogao da se navikne na vetar i u čudnom poenu napravio je grešku na prvoj brejk lopti (2:1).

Novakov procenat prvog servisa malo je opao, a u sledećem gemu propustio je tri gem lopte i Dimitrov je došao do brejk lopte. Bugarin je vratio nekoliko teških loptica, ali potom se okliznuo, a Novak nije izgubio pribranost i spasao je brejk loptu, da bi potom i poveo sa 3:1.

U sledećem gemu Đoković je došao do brejk lopte, ali je tada Dimitrov zaređao sa dobrim servisima i uspeo da se izvuče. To je bila uvertira za sledeći gem u kojem je Bugarin stvorio dve vezane brejk lopte – prvu je Novak spasao, ali je na drugoj u nešto dužoj razmeni poslao bekhend u mrežu.

Đokovič je potpuno pao – počevši od servisa, ali i prepustio je inicijativu Bugarinu u poenima, a on je to koristio.

Nakon što je lako osvojo gem na svoj servis, Dimitrov je napravio novi brejk, a Đokovićeve greške su se množile. Bugarin je došao do tri vezane set lopte, Novak je prvu spasao, ali je onda pogrešno tražio čelendž i Dimitrov je izjednačio – 6:3.

Početkom trećeg seta Đoković je napokon prekinuo seriju od pet izgubljenih gemova, došao je i do 15:30 u sledećem gemu, ali je Dimitrov vezao nekoliko dobrih servisa i izjednačio na 1:1.

I Bugarin je došao do 15:30 u sledećem gemu, ali onda je napravio as posle duže vremena, usledio je dobar volej nakon dva koja su završila u mreži, a onda i forhend na liniju za vođstvo 2:1. Novak nije pronalazio pravi ritam sa osnovne linije i pokušao je nešto da promeni – odigrao je nekoliko dobrih voleja i poveo je sa 3:2.

Đoković je bio nesiguran sa osnovne linije, mnogo loptica završavalo je u mreži, a strateški važnu bekhend paralelu nije uspevao da ’pronađe’. Pri rezultatu 3:3 Dimitrov je došao do 0:30 nakon što je Novak promašio zicer forhendom, a zatim i izašao na mrežu odmah posle drugog servisa.

Bugarin je došao do brejk lopte, izmakao se na forhend i udario jako, ali Đoković je uspeo da se namesti na bekhend i loptica je nekako prešla. Usledio je odličan forhend Novaka i izlazak na mrežu posle prvog servisa – 4:3.

Ni Dimitrov u trećem setu nije igrao ništa posebno, a u osmom gemu Đoković je na 15:30 izbacio ritern na ne naročito jak drugi servis u aut, a imao je aktivan poen i na 30:30 kada je spinovani forhend poslao u aut.

Grigora nije išao servis, ali Đoković je propustio još jednu polušansu lošim izlaskom na mrežu – 4:4. U narednim gemovima nije bilo prilika za brejk, pa se ušlo u taj brejk.

Novak je dobro počeo, osvojio je prvi poen na svoj servis, a do prvog mini brejka došao je lepo izgrađenim poenom, i uz klizanje Dimitrova, za 2-1. Usledila su dva izvrsna Novakova servisa, ali ključni momenat dogodio se na 4-2, kada je Bugarin odservirao duplu grešku.

Usledila su još dva poena za Đokovića i vođstvo u setovima posle stegnute i nervozne igre na obe strane.

Prvi servis gem Dimitrov je odigrao sigurno i preciznim servisima ga uzeo bez izgubljenog poena. Već u sledećem gemu imao je sitnih problema, Dimitrov je stigao do 0:30, ali je dobrim kik servisima i napadima iz forhenda izjednačio na 1:1.

Propuštena poluprilika koštala je Bugarina već u sledećem gemu, kada je greškama poklonio tri vezane brejk lopte našem teniseru. Đoković je već prvu iskoristio i stekao potpunu kontrolu u ovom meču – 2:1.

Dobro je Novak krenuo i u sledećem gemu, ali je lošim napadima dopustio brejk šansu. Uspeo je da je spasi odličnim kik servisom, ali je nastavio da šalje kratke lopte što je Dimitrov koristio za napade forhendom. Loš napad, volej i procena koštale su ga ispuštanja stečene prednosti sa starta seta – 2:2.

Đokoviću kao da je lakše da igra na servis protivnika. Dubokim forhendima izgradio je dva poena, a posle asa, vratio je jedan težak servis i stigao do dve vezane brejk lopte. Međutim, tada je bugarskom teniseru krenuo servis, nanizao je četiri poena i poveo sa 3:2.

Nova mini kriya usledila je u Novakovoj igri, lagane forhende je slao u mrežu i Dimitrov je bez igre imao 0:30. Usledila je i prva brejk lopta koju je Đoković spasao izlaskom na mrežu, a onda i druga koju je neutralizovao napadom iz forhenda. Na trećoj je pogodio as i izvukao se na 3:3.

Drugi teniser sveta bio je vidno nervozan jer nije uspevao da iskoristi prilike na servis rivala. Prilikom jednog promađenog bekhenda pokušao je da šutne liniju, a Bugarin je tu nervozu iskoristio i ponovo poveo. Posle dugo vreme usledio je jedan miran gem Đokovića i izjednačenje na 4:4.

Fenomenalnom kontrom iz forhenda Grigor je otvorio Novakov gem i odmah najavio veliku neizvesnost. Novim agresivnim poenom i štop volejom došao je do set lopte, ali je Đoković to spasao servisom u telo. Dimitrov se mnogo klizao trčeći sa jedne na drugu stranu, što je naš igrač iskoristio i izjednačio na 5:5.

Obojica tenisera odservirala su po gem sa nulom i ušlo se u taj brejk četvrtog seta.

Prvi mini brejk napravio je Dimitrov, kada je Nole izbacio bekhend iza linije za 2:1, ali je istom greškom vratio na 3:2. Činilo se da Novak može da se vrati i preuzme kontolu, ali je forhend ubacio u mrežu i na pauzu se otišlo sa 4:2. Sigurnim servisima Bugarin je došao do tri vezane vezane set lopte, ali je Đoković sve tri neutralizovao. Te prilike imale su veliki uticaj na Grigora koji je napravio duplu servis grešku i poklonio prvu meč loptu Novaku Đokoviću. Prvu je uspeo da izbegne, ali ga je loš izlazak na mrežu koštao druge i Novak je po treći put izborio plasman u finale Vimbldona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu