Predsednik i premijer Francuske Fransoa Oland i Manuel Vals podržavaju Srbiju na putu ka članstvu u EU, kao i u unutrašnjim reformama, preneo je francuski ministar ekonomije i privrednog oporavka Arno Montbur srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, koji se u kasnim popodnevnim satima sastao i sa Valsom.

Montbur je naglasio da je francuska strana spremna da sa Srbijom podeli iskustva u primeni javno-privatnog partnerstva i predložio konkretnu saradnju između ministarstava ekonomije dve zemlje. Takođe je izjavio da je poseta premijera Vučića, ministra privrede Dušana Vujovića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog izuzetna prilika za razvoj saradnje dve zemlje.

Premijer Vučić je poručio da se Srbija nada i očekuje veće prisustvo Francuske u regionu Zapadnog Balkana. On je dodao da je srpska delegacija razgovarala u Parizu s predstavnicima francuskih kompanija, koji su zainteresovani da ulažu u Srbiju, i s nekima od njih, kako je naveo, dogovorena je konkretna saradnja, a s nekima proširenje već postojećih investicija.

Vučić je francuskog ministra obavestio i o reformama i novim zakonima, koje Srbija planira da usvoji do kraja leta, a posebno je zatražio podršku Francuske u realizaciji infrastrukturnih projekata, pre svega železnice, metroa i aerodroma.

Francuski ministar je predložio formiranje bilateralne radne grupe koja će pronaći adekvatno rešenje i naglasio da dve vlade moraju biti uključene u proces realizacije ovih projekata, posebno metroa.

Na kraju sastanka premijer Vučić je zaključio da će, ukoliko ostvarimo 50 odsto od predloženog, uloga Francuske biti velika, a Srbija uspešnija. Vučić se juče posebno zahvalio Francuskoj na pomoći u pripremi donatorske konferencije za sanaciju posledica poplava u Srbiji i BiH, koja će na biti održana 16. jula u Briselu.

Premijer je juče prisustvovao radnom ručku na poziv predsednice Spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine Francuske Elizabet Gigu, s kojom je razgovarao o evropskom putu Srbije, odnosima u regionu, o dijalogu između Beograda i Prištine, odnosima s Rusijom i Ukrajinom, kao i o donatorskoj konferenciji.

Susret s francuskim investitorima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče se u Parizu sastao i s predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Vučić je predstavnicima 40 kompanija, među kojima su Alkatel, Lafarž, Alston, Bojg, Oranž, Rotšild, Sosiete ženeral, BNP pariba, predstavio planove Vlade Srbije za reformu ekonomskog sistema. Vučić je pozvao francuske kompanije i da u što većem broju investiraju u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari