Srbija

Četvrtak, 03.07.2014.

10:37

"Udar na sivo donosi 700 miliona €"

Ministar Lazar Krstić kaže da bi u naredne dve-tri godine u Srbiji borba protiv sive ekonomije mogla da donese između 600 i 700 miliona evra budžetskih prihoda.

Izvor: Tanjug

Default images

On je naveo da bi ta sredstva mogla da se uštede tako što bi učešće "sive ekonomije" moglo da se smanji sa 31 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko 23 do 24 odsto BDP-a.

Nigde u svetu "siva ekonomija" nije potpuno eliminisana, ali recimo njeno prosečno učešće u Istočnoj Evropi iznosi izmedju 23 i 24 odsto BDP-a i tome Srbija treba da teži, rekao je Krstić novinarima u pauzi održavanja Generalne skupštine Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA), koja je danas počela u Beogradu.

Smanjenje udela "sive ekonomije" u Srbiji se ne može izvesti "preko noći" i to je moguće uraditi u roku od dve do tri godine, i to drugačijim odnosom prema poreskim obavezama, promenom poreskih postupaka i zakonskih mera, rekao je ministar finansija.

U nekim oblastima privrede moguće je i brže ostvariti smanjenje udela "sive ekonomije", ali je za to potrebna koordinisana akcija nekoliko institucija, rekao je Krstić i objasnio da kada to kaže misli na sprečavanje u trgovini akciznim proizvodima, kao što je duvan.

Napominjući da na Generalnoj skupštini IOTA učestvuje više od 150 predstavnika iz preko 46 zemalja Evrope i Centralne Azije, Krstić je istakao da ovaj skup za Srbiju dolazi u pravom trenutku, jer je u toku donosesnje novog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izabran je novi direktor Poreske uprave, a unutar te institucije upravo se sprovodi organizaciona transformacija.

Prema njegovim rečima, sve te promene su usmerena na smanjenje "sive ekonomije" i povećanju budžetskih prihoda, umesto mera koje se donose za smanjenje troškova.

U Hajatu je zapocecla sa radom 18. Generalna skupština sa temom ''Najbolji uticaj u pravo vreme: saradnja sa poreskim obveznicima i korišćenje podataka i aktivnosti kojim se utiče na poštovanje propisa''.

Srbija je ove godine predsedavajući IOTA, a ovaj dvodnevni skup se organizuje u saradnji sa Poreskom upravom Ministarstva finansija.

Predsedavajući IOTA je Ljijana Kovačević, a u radu Generalne skupštine učestvuje i direktor Poreske uprave Aleksandar Miljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: