Ekonomija

1

Smanjenje sive ekonomije donosi 700 miliona evra u budžet

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Smanjenje sive ekonomije donosi 700 miliona evra u budžet

Nigde u svetu "siva ekonomija" nije potpuno eliminisana, ali recimo njeno prosečno učešće u Istočnoj Evropi iznosi između 23 i 24 odsto BDP-a i tome Srbija treba da teži, rekao je Krstić novinarima u pauzi održavanja Generalne skupštine Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA), koja je danas počela u Beogradu.

Smanjenje udela "sive ekonomije" u Srbiji se ne može izvesti "preko noći" i to je moguće uraditi u roku od dve do tri godine, i to drugačijim odnosom prema poreskim obavezama, promenom poreskih postupaka i zakonskih mera, rekao je ministar finansija.

U nekim oblastima privrede moguće je i brže ostvariti smanjenje udela "sive ekonomije", ali je za to potrebna koordinisana akcija nekoliko institucija, rekao je Krstić i objasnio da kada to kaže misli na sprečavanje u trgovini akciznim proizvodima, kao što je duvan.

Napominjući da na Generalnoj skupštini IOTA učestvuje više od 150 predstavnika iz preko 46 zemalja Evrope i Centralne Azije, Krstić je istakao da ovaj skup za Srbiju dolazi u pravom trenutku, jer je u toku donošenje novog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izabran je novi direktor Poreske uprave, a unutar te institucije upravo se sprovodi organizaciona transformacija.

Prema njegovim rečima, sve te promene su usmerena na smanjenje "sive ekonomije" i povećanju budžetskih prihoda, umesto mera koje se donose za smanjenje troškova.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan Radovic

A zasto bi nivo sive ekonomije u Srbiji bio 23 do 24%? Zasto se unistavac ekonomije ne bi oborio na evropski prosek 12 do 15%? A zasto Srbija ne bi prednjacila po stopi nizoj od dvocifrne? Zasto se plasira neistina da treba 5 do 6 godina jake borbe da bi se siva ekonomija smanjila za samo par procenata? Ko to ne zeli da se ovaj problem resi za samo godinu dana, ili "preko noci"? Ko to ne zeli da se ogromna sredstva koja zavrsavaju u dzepovima utajivaca kriminalaca (privrendika i korumpiranih drzavnih sluzbenika)usmere u budzet? Bolje je ovako, budzet je prazan a drzava se non-stop zaduzuje! Dokle vise ovako?