Vlada Srbije je prekršila Zakon o kontroli državne pomoći kada je usvojila Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, zvaničan je zaključak Komisije za kontrolu državne pomoći.


Naime, Vlada Srbije je spornu Uredbu usvojila pre nego što je od Komisije dobila mišljenje o njoj, na šta je bila obavezna zakonom. Kako su saopštili u Komisiji, Ministarstvo privrede je 16. maja Komisiji dostavilo zahtev za davanje mišljenja u vezi sa predlogom uredbe, ali je Vlada zatim tu uredbu usvojila već 22. maja, pre nego što je Komisija imala priliku da se o njoj izjasni.

Komisija je o predlogu tog dokumenta odlučivala tek nedelju dana kasnije, 29. maja, kada je i konstatovala da je Vlada donela podsticaje za investitore bez njenog mišljenja, „čime je predlagač propisa postupio suprotno članu 11. stav 2. Zakona“.

„Imajući u vidu navedeno, Komisija je shodno svojim zakonskim ovlašćenjima postupila u skladu sa članom 16. Zakona, kojim je propisano da postupak naknadne kontrole Komisija započinje na osnovu sopstvenih informacija ili informacija dobijenih iz drugih izvora, koje ukazuju da se radi o državnoj pomoći koja je dodeljena, odnosno koja se koristi ili je korišćena suprotno odredbama ovog zakona“, navodi se u obrazloženju Komisije, koje je potpisala predsednica te institucije Inga Šuput-Đurić. Komisija je Ministarstvu privrede dala rok od 15 dana da joj dostavi potpunu prijavu državne pomoći, kako bi mogla da odluči da li je takva pomoć dozvoljena zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari