Fudbaleri Argentine i Belgije odlučiće poslednjeg polufinalistu Svetskog prvenstva u Brazilu pošto su posle dramatičnih borbi koje su trajale po 120 minuta za po gol bili bolji od Švajcarske, odnosno Sjedinjenih Američkih Država. „Gaučosima“ je veliko slavlje doneo jedan gol – 1:0, dok su Belgijanci u drugom produžetku teškom mukom sačuvali prednost iz prvih dodatnih 15 minuta – 2:1.


Argentinci su tokom većeg dela meča pokušavali da nametnu svoj ritam, neretko u tome i uspevali, ali su na pobedonosni pogodak čekali sve do samog finiša drugog produžetka kada je Anhel Di Marija savladao golmana Švajcarske. Lihtštajner je izgubio loptu na delu terena gde to nije smeo da učini, Mesi se dao u trijumfalni trk i pravovremeno proigrao Di Mariju, koji je iz prvog dodira „uhvatio“ u raskoraku odličnog Benalja. Upravo su strelac i asistent kod pogotka „gaučosa“ bili najraspoloženiji za igru u prvom poluvremenu, ali je dobro organizovana četa Otmara Hicfelda sve probleme rešavala daleko od svog gola. Švajcarci su strpljivo čekali šanse i dočekali ih sredinom poluvremena. Prvo je Džaka sa desetak metara šutirao pravo u Romera nakon odličnog centaršuta Lihtštajnera, a zatim je golman Argentine bez ikakvih problema primirio loptu nakon pokušaja loba Drmića, koji je čini se imao i drugačija rešenja kada je nakon proigravanja Šaćirija izašao sam ispred Romera, istina sa leve strane. Uspeli su Švajcarci da „umrtve“ igru u prvoj polovini nastavka, ali su potom Argentinci živnuli i preko Iguaina, Roha, Mesija, Di Marije i Lavecija pokušali da izbegnu produžetke, ali je Benaljo iz svih duela izlazio kao pobednik. Dodatnih 27 minuta nisu doneli ništa novo, jer su borbeni i požrtvovani Švajcarci rešavali sve zadatke, a kako je vreme odmicalo bilo ih je sve manje. Kada se činilo da će jedanaesterci treći put u Brazilu odlučiti učesnika četvrtfinala, Mesi i Di Marija iskoristili su „pukotinu“ u defanzivi rivala i obezbedili trijumf. Istina, moglo je slavlje Argentinaca samo dva minuta kasnije da utihne, ali je sreća bila uz njih. Džemaili, rezervista iz redova Švajcaraca, odlično je skočio i glavom loptu poslao pored nemoćnog Romera, ali je ona završila na stativi. Da stvar bude još gora za „sajdžije“, od stative se odbila i pogodila ga u nogu, ali je trenutak kasnije završila pored gola.

Belgijanci su bolje ušli u duel, ali su Amerikanci prvi pretili. Istina, pokušaj Dempsija sredinom prvog poluvremena nije bio ozbiljna pretnja za Kurtou, već je samo, čini se, naljutio izabranike Marka Vilmotsa. De Brujne je dva minuta kasnije šutirao pored gola, a u poslednjem minutu prvog dela Hauard je iz duela sa istim igračem izašao kao pobednik. Tom intervencijom golman Evertona je samo najavio blistavo veče, tokom kojeg je bukvalno izludeo Belgijance. Imali su Amerikanci sreću kada je Oriđi glavom loptu poslao do prečke (56), a zatim su krenule bravure Hauarda, koji je zaustavio 11 pokušaja za 90 minuta, što je rekord ovog Mundijala. Branio je redom pokušaje Oriđija (71), Miralasa (77), Azara (80), Van Bujtena (83) i Kompanija (90), a ako se na to dodaju i neprecizni udarci Mertensa (60) i Azara (89) jasno je da bi trijumf Amerikanaca bio nezaslužen. A do njega je četa Jirgena Klinsmana mogla da dođe u poslednjem minutu nadoknade, kada je rezervista Vondolovski sa linije peterca loptu posalo visoko preko gola i meč „odveo“ u produžetke. U dodatnih 30 minuta Vilmots je pružio priliku Lukakuu, što se pokazalo kao pravo rešenje, jer je najpre u 93. minutu bio začetnik akcije iz koje je De Brujne najavio trijumf „crvenih đavola“, a zatim je u poslednjem minutu prvog produžetka, ispostavilo se, obezbedio konačnu pobedu. Doduše, strepeli su navijači evropske selekcije do poslednjeg sudijskog zvižduka, jer je Grin iz prvog kontakta sa loptom u 107. minutu najavio buran finiš, tokom kojeg je Džons šutirao pored gola (109), a Kurtoa sprečio Dempsija da izvanrednu akciju posle slobodnog udarca pretvori u izjednačenje (114). Amerikanci su uzdignutih glava završili nastup u Brazilu, ali su tokom poslednjih 15 minuta pokazali da je Soker u neverovatnom usponu.

Navijač na terenu

Drugi put na Mundijalu jedan navijač ušao je na teren i prekinuo meč. U 17. minutu duela između Belgije i SAD navijač je sišao na teren stadiona u Salvadoru, a članovima obezbeđenja je dugo trebalo da krene u poteru za njim i uhvate ga. On nije imao nameru da povredi nekog od igrača, već je na majici sa znakom Supermena koju je nosio pisalo „Sačuvajte decu u favelama“.

Hicfeld u penziji

Selektor Švajcarske Otmar Hicfeld potvrdio je da više neće raditi kao trener, a dubok trag ostavio je još u Grashopersu, Borusiji iz Dortmunda i minhenskom Bajernu. „Moj posao je ovde završen. Ponosan sam na svoju karijeru. Sada ću da radim na televiziji, tamo ne mogu da izgubim. Čeka me miran život“, istakao je Hicfeld, kojem je dan pre meča sa Argentinom preminuo stariji brat.

Argentina – Švajcarska 1:0 / 0:0

Strelac: Di Marija 118. Grad: Sao Paulo. Stadion: Arena de Sao Paulo. Gledalaca: 63.225. Sudija: Jonas Erikson (Švedska). Žuti kartoni: Roho, Di Marija, Garaj (Argentina), Džaka, Fernandeš (Švajcarska).

Argentina: Romero, Sabaleta, Fernandez, Garaj, Roho (od 105. Basanta), Maskerano, Gago (od 106. Bilja), Di Marija, Mesi, Laveci (od 74. Palasio), Iguain.

Švajcarska: Benaljo, Lihtštajner, Đuru, Šar, Rodrigez, Inler, Behrami, Džaka (od 66. Fernandeš), Mehmedi (od 113. Džemaili), Šaćiri, Drmić (od 82. Seferović).

Belgija – SAD 2:1 / 0:0

Stelci: De Brujne 93, Lukaku 105 – Grin 107. Grad: Salvador. Stadion: Arena Fonte Nova. Gledalaca: 50.006. Sudija: Đamel Haimudi (Alžir). Žuti kartoni: Kompani (Belgija), Kameron (SAD).

Belgija: Kurtoa, Alderveireld, Van Bujten, Kompani, Fertongen, Vitsel, Felaini, De Brujne, Mertens (od 60. Miralas), Azar (od 111. Čadli), Oriđi (od 91. Lukaku).

SAD: Hauard, Kameron, Gonzales, Bizler, Bizli, Džons, Džonson (od 32. Jedlin), Zusi (od 72. Vondolovski), Bredli, Bedoja (od 106. Grin), Dempsi.

Sabelja: Istrošili smo se

– Meč je povremeno bio veoma čudan. U prvom poluvremenu smo bili izjednačeni, a kasnije smo potpuno dominirali. Mnogo smo se istrošili, srećom smo pobedili pre penala. Sada moramo brzo da se oporavimo i spremni dočekamo utakmicu u četvrtfinalu – istakao je selektor Argentine Alehandro Sabelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari