"Podrška Rima nije presudna"

Stručnjaci smatraju da Srbija može da ima koristi od predsedavanja Italije EU, ali da ne treba očekivati značajniji zamah po pitanju proširenja Unije.

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2014.

23:13

Default images

Srbija bi mogla da ima koristi od šestomesečnog predsedavanja Italije EU, koje je počelo u utorak, 1. jula, s obzirom na dobre odnose zvaničnog Beograda i Rima, ali ne treba očekivati značajniji zamah u procesu proširenja Unije, ocenjuju za Danas stručnjaci za evropska pitanja.

Ipak, prema njihovom mišljenju, situacija bi mogla da se promeni ukoliko bi Federika Mogerini, šefica italijanske diplomatije, nasledila Ketrin Ešton na funkciji visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, komentariše za Danas da Italiju poput Grčke, njene prethodnice u predsedavanju EU, muče ekonomska recesija i visoka stopa nezaposlenosti, kao i ogromni problemi izazvani sve većim brojem migranata koje dolaze u tu državu.

"Dakle, treba da očekujemo da će navedene oblasti predstavljati prioritet za Rim. Visoka stopa nezaposlenosti među mladima i "smekšavanje“ izuzetno stroge politike štednje u EU biće na vrhu agende Italijana, za razliku od procesa proširenja. Kada je Rim prošle godine naveo najvažnije prioritete, proširenje EU našlo se tek na četvrtom mestu“, kaže Altman.

Sagovornik Danasa konstatuje da je Italija i dalje pristalica proširenja, ali da neće uložiti suviše energije u tom domenu. "Ipak, situacija se može izmeniti ukoliko Federika Mogerini, aktuelna ministarka spoljnih poslova Italije, postane nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, o čemu se u poslednje vreme spekuliše“, ističe Franc-Lotar Altman.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, komentariše za Danas da Srbija uvek ima velika očekivanja od zemalja s kojima ima prijateljske odnose, uključujući Italiju.

"Činjenica je da se Italija jedno vreme trudila da postane predstavnik EU u regionu, ali nije u tome uspela i nisu se ostvarile dosadašnje iluzije Beograda, koji se prilično uzdao u Rim. Za Srbiju će biti veliki uspeh ako ove godine otvori prva poglavlja u procesu pregovora sa EU. Italija ne može da presudno utiče na ubrzanje evropskog puta Srbije, iako je dobro što je prijateljska država na kormilu Unije“, smatra Stanojlovićeva.

Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu, izjavio je da je nastupajuće predsedavanje značajno za Srbiju, jer će upravo Srbija i Zapadni Balkan biti u vrhu prioriteta. "Tokom našeg predsedavanja približićemo Uniju Srbiji, da bismo vam pokazali da EU nije san ni noćna mora, već nešto stvarno, što će ljudima dugoročno koristiti“, naveo je Manco.

Ambasador je istakao da bi EU podržala Srbiju bez obzira na to koja država je predsedavajuća. "Činjenica da je Žoze Manuel Barozo pre odlaska s funkcije u Briselu došao ovde predstavlja potvrdu da će EU, bez obzira na to ko će doći na mesto šefa Evropske komisije, podržati evropski put Srbije“, kazao je Đuzepe Manco.

Dačić razgovarao sa Mogerinijevom u Solunu

Podsetimo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na ministarskom sastanku u Solunu razgovarao sa italijanskom koleginicom Federikom Mogerini o načinu na koji bi Italija mogla da pomogne Srbiji u napretku ka EU. Ministarka je tom prilikom poručila da će prioritet Italije biti ubrzanje evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

"Zemlje regiona moraju da preduzmu određene korake, ali i evropska strana mora da pokaže kredibilnost i da nastavi proces proširenja“, ukazala je Mogerinijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: