Vučić: Da nas znaju po iskrenosti

E. V. N.

30. 06. 2014. u 11:54

Srpski premijer u ponedeljak u Berlinu otvorio skup posvećen evrointegracijama naše zemlje. Vučić: Nemačka može da računa na nas kao na prijatelja i saveznika. Štajnmajer: Srbija se vraća kući, a njena kuća je u srcu Evrope

SRBIJA je danas otvoren i iskren partner Nemačkoj i celokupnoj međunarodnoj zajednici. Činimo sve što obećamo. Zato ćemo ispuniti sve zadatke na putu ka EU, a onda ostaje da Evropa taj učinak pravedno oceni.

To je u ponedeljak u Berlinu poručio premijer Srbije Aleksandar Vučić na panel diskusiji pod nazivom „Novi početak prema Briselu - Srbija na putu ka Evropskoj uniji“.

Skup su, u organizaciji Foruma Srbija - Nemačka i nemačkog Saveta za spoljnu politiku, otvorili Vučić i šef diplomatije Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

- Novi početak je zato što znam da su mnoge zemlje site naše priče u kojoj jedno govorimo a drugo radimo. Novi početak je da ono što govorimo i uradimo, ali i mislimo. To je novi početak u odnosima Srbije i svih ostalih u svetu - objasnio je slogan Foruma srpski premijer.

Drugim rečima to znači, dodao je, da ako Beograd kaže da će pitati za cenu gasa u Moskvi, to će i učiniti, jer je to pošten i odgovoran pristup, bez skrivenih poruka i loših namera.

- Ukoliko Srbija uradi svoj domaći zadatak, onda od Nemačke i drugih partnera u EU tražimo da krajem 2018, 2019. ili 2020. procene da li je Srbija obavila svoj posao.

Premijer je naveo i da Srbija želi punopravno članstvo u EU, ali da je svesna da prvo mora da menja sebe:

- Mi smo i ljudski i politički ujedinjeni oko pitanja Evropske unije. Želimo da na jesen otvorimo nova poglavlja u pregovorima sa EU - zahvaljujući Nemačkoj da otvorimo poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, zatim da početkom iduće godine otvorimo i poglavlja 23 i 24...

U SARAJEVO NISAM POZVAN VUČIĆ je u Berlinu ponovio da Srbija vodi politiku poštovanja Bosne i Hercegovine, ali da on na obeležavanju sto godina od Prvog svetskog rata u Sarajevu nije bio, jer bi boravkom na toj svečanosti ponizio svoj narod: - Nisam ni bio pozvan da dođem u Sarajevo. Da sam bio pozvan moguće je da ne bih otišao zbog table na kojoj se govori o srpskoj agresiji, te ne bih mogao da stojim tamo i ponižavam svoj narod.

Vučić je poručio i da Nemačka danas može da računa na Srbiju kao na prijatelja i saveznika i da su odnosi dveju zemalja najbolji u istoriji.

- Pred nama je i set reformskih zakona koje ćemo usvojiti do kraja jula. Moramo da omogućimo što lakši dolazak nemačkih investitora.

Štajnmajer je istakao da priča o odnosima Srbije i Nemačke nije jednostavna i podsetio na 1914, 1941. i 1999. godinu.

- Ali, danas živimo u 2014. u kojoj je EU počela pregovore sa Srbijom. Srbija se vraća kući, a njena kuća je u srcu Evrope.

Šef nemačke diplomatije pohvalio je odlučnost Vlade da sprovede reforme istakavši da je Srbija mnogo postigla u poslednje dve godine, od pregovora sa Prištinom, poboljšanja odnosa sa susedima, do ekonomskih i drugih reformi.

Na panel diskusiji prisustvovala je i Ružica Đinđić, udovica Zorana Đinđića, a o sveobuhvatnim strukturnim reformama u Srbiji govorili su potpredsednica Vlade Kori Udovički i ministar privrede Dušan Vujović.

Skupu su se obratili i Bodo Hombah, nekadašnji šef ureda kancelara i Uve Berghajm, član Upravnog odbora nemačke kompanije Falke.

POSETILI ANDRIĆEVU SOBU

ZDANjE u kome se održao skup bilo je do Drugog svetskog rata diplomatsko predstavništvo Kraljevine Jugoslavije, a poslednji diplomatski predstavnik, koji je u njoj boravio, bio je Ivo Andrić.

Vučić i Štajnmajer obišli su sobu u kojoj je radio naš nobelovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Deki

30.06.2014. 12:07

"Vučić: Novi, iskren odnos Srbije prema svima u svetu" osim prema njenim građanima! Odlična politika vlade!

RabRadomir

30.06.2014. 12:12

Brate koji ,sanjar ,i naivcina ovaj premier,postoje bajke brace Grim ,sada i mi imamo svoju bajku ,

Mali bata

30.06.2014. 12:30

Ne veruj sebi vec, meni sta preporucujem! Ta vrsta politickog misljenja nije prihvatljiva. Ne uklapa se u evropske standarde, izmedju ostalog i sa Kopenhaskim sporazumom.

Anubis

30.06.2014. 12:31

Premijeru a sta je sa iskrenoscu, obavezama i zadatcima prema narodu Srbije koji su obecani jos za prve izbore 2012god i kojih se secamo svi.Samo cu par nabrojati od niza:1) Srbija nema alternativu (nece se trpiti spoljne ucene i po svaku cenu trcati u EU)2) Nacionalizacija nelegalno stecene imovine i vracanje drzavi i narodu 3) Nema vise rasprodaje drzave 4) Manje cene hrane, osnovnih potreba, komunalija i poreza. Dalje ne bih....ima puno jos...

Zaklina Mitrovic

30.06.2014. 21:37

@Anubis - A kako mislis da bilo se sta realizuje , ako se ne saradjuje sa svetom?

mirella

30.06.2014. 12:50

Da mi je neko pre nekoliko godina rekao da ce nas bivsi radikal uvesti u EU i biti dostojan partner celnicima EU i najuticajnijim evropskim liderima, nasmejala bih se do suza. Vreme je pokazalo da, mada ima dosta problema i propusta, naprednjacka vlada na celu sa Aleksandrom Vucicem, sigurnim putem i solidnim tempom od Srbije pravi uredjenu drzavu.

nniks

30.06.2014. 14:13

Premijeru, do prije neki dan sam ti vjerovao i podržavao te ali nije ti trebalo ono poziranje i podržavanje Dodika i Kusturice!!! Pa svi u RS znaju koliko štete i opranih para su ta dvojica odradili ! Skanadalozno!

novica952

30.06.2014. 14:30

Godinama je predhodna vlast ovaj narod obanjivala o blagostanju koji dolazi i koji samo što nije zakucao na naša vrata.Posle velikog razočarenja petoktobarskim događajima pre decenijuipo narod je konačno dobio vladu i premijera od reči koji sprovodi utvrđenu politiku svestan da će u tome imati i problema i otpora i da bi bilo mnogo bolje da narodu prodaje lažna obećanja o socijalnom miru a da država tone još dublje u blato.

Marence

30.06.2014. 14:48

Iskren odnos i postovanje prema partnerima su osnov dobre saradnje u medjunarodnim okvirima.U proslosti to nije cesto bio slucaj.

Rale

30.06.2014. 14:54

Da uradimo sto i kazemo? Kako ono bese.. kolko Muslimana za kolko Srba???? oprostite, to nisam rekao ja, to je rekao premjer ako se ne varam

miona

30.06.2014. 15:38

E tako i treba, šta kažeš to i radi pa ce nas ceo svet podržati i poštovati!!!Pozdravljam ovu izjavu

helen

01.07.2014. 02:25

@kika - Mi zelimo u Eu, i tu su standardi koje moramo da ispunimo.To sto treba da uradimo je u nasem interesu jer cemo imati uredjenu drzavu. Ako necemo da to uradimo necemo postati deo Unije. Prosto je kao pasulj.

Predrag Zdrale

30.06.2014. 16:06

Sta ovaj prica? Neka se oni "iskreno" drze rezolucije UN 1244 pa da se nesto promeni na bolje. Sve sto su obecali i podpisali su slagali. EU i SAD samo ubijaju, lazu i pljackaju pa o kakvoj iskrenosti onda govoriti. Pre nego sto su postavljeni na vlast Nikolic i Vucic su formirani od EU i SAD "da budu iskreni" :)

RabRadomir

30.06.2014. 16:57

@Predrag Zdrale - Tako je neka odrze rec Rezolucije 1244 ,tada im se moze verovati,Ali premijer tako potvrdjuje njihovu nameru,da od Kosova nema nista.

Zaklina Mitrovic

30.06.2014. 21:35

@Predrag Zdrale - Mi smo manji igraci da bi isli protiv celog sveta. Takva je igra, igrajmo je, ali sada ozbiljnije, jer kad prihvatis igru, mozes postici mnogo toga, a kad se odupires, onda si gotov, jer su ostali jaci. Naucimo da plivamo.

Dama bez blama

30.06.2014. 21:02

@Nikola - Logika kaze, gledaj pazljivo "danas u Srbiji vise od polovine gradjana podrzavao ono sto radi premijer Srbije, gotovo 70 % i sasvim je logicno da ima vise svega, pa i komentara u kojim ljudi vise podrzavaju njegovo delo, nego onih koji ga napadaju". I ako se ulazu velike pare u napade na njega, ipak je logicno da tih "napadaca" ima manje, zar ne? Idi na one zute novine, mozda tamo nadjes srecu. Ja citam novosti , jer su neutralne i imaju nasledje.

Bibe

30.06.2014. 17:03

Dobro je to što su srpsko-nemački odnosi dobri i što srpska politika konačno uspeva da nađe balans između interesa evropskih zemalja i interesa svojih građana.

Mis_Pigi

30.06.2014. 18:14

i Rusi su 23 godine gradili partnerski odnos sa svima u svetu, pa ti "svi" navališe na njihove resurse

Dosledan

30.06.2014. 18:25

Upravo praksa da se u Briselu obećava jedno a u Beogradu radi drugo koštala je, između ostalog Tadićevu stranku gubitka vlasti i poverenja Brisela!

wujadin

30.06.2014. 18:52

zaista se vide svakodnevna zalaganja premijera da Srbiju promeni i modernizuje i da bude sve drugo samo ne ono sto je bila proteklih godina pod raznim vlastima

Dijasporac

30.06.2014. 19:07

Izgleda da geografija nije bas najjaca strana nasem vrlom vodji. Nemacka ima 16 pokrajina, eventualno 17. je Majorka gde Nemci odlaze na godisnji, fali jos jedna...

čije su TO reči

30.06.2014. 23:12

@Dijasporac - Nije to Vučićeva izjava nego grešno napisan tekst od našeg izveštača kome izgleda geografija u školi nije bila najjača strana.

radojko

01.07.2014. 17:11

@Dijasporac - Nemoj da nam diras gospodina Vucica on sve to zna ;nego je novinar pogresno napisao.Vucic sve zna,on je svuda ,pojavljuje se brzinom svelosti...i zaboravio sam ,on ne spava i uvek je koncentrisan.Cuo si za rec ninja.

knjigovođa

30.06.2014. 19:22

Koga god opozicionog političara čuješ svi oni sada znaju kako bi trebalo Srbiju voditi i ekonomski i pravno urediti.Slušam jutros Tadića bivše oličenje DS.a kod Trninićke u kažiprstu B92 kako govori o akteulčenim političkim pitanjima.A kada su imali vlast, sve poluge koje su im omogućavale da menjaju Srbiju, trolovi su se bavi samim sobom,. svojim džepovima i džepovima svojih prijatelja i nameštali jedan drugom kako se što više može oduzeti od države i naroda.

Dama bez blama

30.06.2014. 20:58

@dva razlicita koncepta - Sreca, pa smo ih se resili na izborima 2012-e, a potvrdili u martu. :) Ovo nije rasipanje, nego ulaganje, ako razumes razliku, a ako ne razumes, koga....... :)

dragi moji veselite se

30.06.2014. 22:09

@dva razlicita koncepta - Zavisi sa kojeg nivoa vlasti se daje izjava, rezima, vlade, ministarstva, parlameta, banke, velika ili srednja ili mala preduzecaitd..itd...itd..

StraleB

30.06.2014. 22:25

Poenta je sto se trudimo da to budemo, nas radi.Prepoznali su i Evropa i svet da se Srbija promenila i da dogovoreno ispunjava, da ima i potencijala i volje da odgovornim radom odrzava imidž pouzdanog partnera.

ViollaDj

01.07.2014. 09:33

Povratiti poverenje, izgraditi sliku o Srbiji radom, posvecenoscu i dokazati da smo pouzdani, bilo je tesko nakon visedecenijskog narusavanja ugleda, sada je to iza nas i naravno da imamo podrsku.

Mali bata

01.07.2014. 10:07

Sebičan čovek nema šta da da! i onda prica o iskrenosti, postenju, uplice religiju, i tudja dostignuca i njihovu pomoc da dovodi, da skratim pricu o glupostima.

čiča

01.07.2014. 10:52

O kakvoj iskrenosti pričaš, samo dok si ponizan i poslušan dotle će te kobajagi podržavati , onog trena kad budeš pokušao da nešto uradiš samostalno bićeš sasečen u krenu a mi ostali biti sretni da nas opet ne bombarduju

POPKE - 53

02.07.2014. 08:22

Danas na panelu u Berlinu Aleksandar Vucic jasno je rekao da Srbija zeli da bude iskren i otvoren partner medjunarodnoj zajednici, pre svega, cineci sve sto obeca, te da namerava da obavi svoje zadatke na putu ka EU, da posle toga ostaje da EU njen ucinak oceni.

vlada

03.07.2014. 21:17

Poslednji ISKREN i državotvoran je bio Milošević! A i šta to znači danas? Znači samo poniznost!

ZIVANA

05.07.2014. 16:30

Konacno je slika koja je decenijama vladala o Srbiji I njenim gradjanima promenjena. Sada nas gledaju drugim ocima, a to sve dugujemo velikoj posvecenoscu, radom I dobrom voljom svih nas.