Svet

Ponedeljak, 30.06.2014.

11:55

Inflacija u evrozoni miruje

Stopa inflacije u evrozoni mirovala je u junu na niskih 0,5 odsto, pokazali su danas podaci Evropskog zavoda za Statistiku, Evrostata.

Izvor: Tanjug

Default images

Evrostat u preliminarnoj proceni za jun navodi da je osnovna stopa inflacije, iz koje su isključene tradicionalno promenjive cene hrane i goriva, ovog meseca ubrzala na 0,8 sa 0,7 odsto iz maja, prenosi agencija AP.

Evropska centralna banka (ECB) smatra da inflacija treba da iznosi oko dva odsto i pokrenula je niz agresivnih mera za podsticanje rasta cena i jačanje evropske privrede.

Neki ekonomisti upozoravaju da uporno niska inflacija može voditi u deflaciju, odnosno pad cena koji guši privredni rast. ECB navodi da niska inflacija u monetarnoj uniji predstavlja razlog za zabrinutost, ali da ne očekuje da će evrozona skliznuti u deflaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: