Bili su fudbaleri Meksika na dva minuta od velikog četvrtfinala Mundijala jer su od starta drugog poluvremena vodili prelepim golom iz daljine Dos Santosa (48), ali protiv Holandije nisu na kraju iščupali ni produžetke.

Kada su se „sombrerosi“ već spremali za slavlje, Huntelar, koji je u 76. minutu ušao u igru umesto Van Persija, spustio je posle kornera loptu na ivicu šesnaesterca, a Vesli Snajder raspalio iz prve i zakucao je u mrežu za izjednačenje (88).

Nisu se Meksikanci oporavili od tog šoka a usledio je novi. Roben je po ko zna koji put probio po desnoj strani, kapiten Markez ga srušio uz gol aut liniju, a sudija Pedro Proensa, za razliku od nekoliko ranijih padova prvotimca Bajerna koji su možda bili i ozbiljniji za najstrožu kaznu, pokazao na belu tačku. Rezervista Huntelar je samouvereno uzeo loptu, precizno savladao i sinoć odličnog golmana Očou i odveo „lale“ u četvrtfinale u kojem će se sastati sa Kostarikom.

Umalo su Kostarikanci prošli kao Meksikanci, ali su Grci pogotkom u foto-finišu izborili samo produžetke i penale, ali ne i trijumf. Za to je zaslužan bio golman Navas koji je odbranio penal Gekasu u četvrtoj seriji i poslao još jednu evropsku selekciju kući. Prvo poluvreme te utakmice proteklo je u slabom ritmu, sa samo jednom šansom, a tek što je uspavanka nastavljena u drugom poluvremenu usledila je nova majstorija Kostarike čiji je prvi šut u okvir gola završio u mreži. Lopta je sa levog krila u 52. minutu došla do Ruiza na ivici šesnaesterca, a igrač koji je presudio Italiji šutirao sporo po zemlji, ali dovoljno precizno da su golman rivala i odbrambeni igrači samo mogli da je isprate pogledom. Nedugo zatim Grčka je ostala brojčano nadmoćnija kada je Duarte dobio drugi žuti karton. Preuzeli su „heleni“ terensku inicijativu i stvarali prilike, a kad je Kostarika poput Meksika počela da sprema slavlje usledio je bolan udarac. Gekas je u 91. minutu šutirao iz okreta, golman Navas odbio, a Papastatopulos bio na pravom mestu i doneo produžetke. Nastavili su Grci sa ofanzivom i u dodatnih 30 minuta, ali se Kostarika odbranila do penala, a onda sa bele tačke došla do najvećeg uspeha u svojoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari