Donjeck: Pruga podignuta u vazduh, ukrajinska garda granatira region Luganska

Tanjug

22. 06. 2014. u 12:33

U Donjeckoj oblasti dignuta je u vazduh pruga prilikom prolaska teretnog voza Ruskih železnica, a 14 vagona iskočilo je iz šina

U Donjeckoj oblasti dignuta je u vazduh pruga prilikom prolaska teretnog voza Ruskih železnica, a 14 vagona iskočilo je iz šina, saopštila je ruska kompanija.

Kako je preneo Glas Rusije, mašinovođa i drugi članovi posade nisu povređeni, a istraga je u toku, prenosi Tanjug.

Agencija Itar-Tas je prenela da su vagoni prevozili naftu i da nije došlo do požara.


UKRAJINSKA GARDA GRANATIRALA LUGANSK


Ukrajinska Nacionalna garda nastavila je da granatira selo u regionu Luganska uprkos objavljenom primirju, saopštila je pres služba samoproklamovane Narodne Republike Lugansk.

Kako prenosi Itar-Tass, uprkos proglašenom prekidu vatre ukrajinske snage nastavljaju da iz minobacača gađaju selo Ananijevka.

U samom gradu Lugansk protekla noć je bila mirna.

Manji sukobi su zabeleženi u blizini pograničnog punkta Izvarino na ukrajinskoj granici, navela je "Luganska Republika" čiji pripadnici drže osim ovog još dva pogranična punkta.


PUTIN: RUSIJA GAĐANA SA UKRAJINSKE STRANE, BORBE I DALjE TRAJU

Teritorija Rusije je bila gađana sa ukrajinske strane u noći između subote i nedelje, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, posle polaganja venca ispred Večne vatre, na spomenik Neznanom junaku u Moskvi, povodom Dana sećanja i tuge.
"Vojni sukobi i dalje traju. Ne mogu sa sigurnošću da kažem ko je za to (napad na teritoriju Rusije) odgovoran. Da li regularna armija, ili takozvani oružani odredi nekih desničarskih snaga. Ali to se događa", rekao je Putin.

Kako prenosi Glas Rusije, Putin je apelovao da se ratni sukob prekine.

On je naglasio da smatra važnim da se u Ukrajini uspostavi dijalog između svih strana u konfliktu, nađe kompromis koji bi odgovarao svim stranama, i da "ljudi koji žive na jugoistoku osete da su deo te države".

"To je formula uspeha", smatra Putin.


OLAND I MERKELOVA ZVALI PUTINA

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su danas predsednika Rusije Vladimira Putina da doprinese obnavljanju dijaloga vlasti u Kijevu i proruskih snaga na istoku Ukrajine radi okončanja krize.

U telefonskom razgovoru troje lidera, Oland i Merkel "pozvali su sve strane u konfliktu da obustave neprijateljstva, a ruskog predsednika da promoviše nastavak pregovora", saopštila je Jelisejska palata, kako prenosi AFP.

Takođe se navodi da su Oland i Merkel "primili k znanju" Putinova saopštenja pošto je ukrajinski predsednik Petro Porošenko u petak objavio početak jednostranog primirja, koje će trajati sedam dana.

"Oni su takođe ponovili značaj obezbeđivanja pune kontrole nad rusko-ukrajinskom granicom kako bi se sprečilo prebacivanje opreme i naoružanih ljudi", navodi pres služba francuskog predsednika.

U saopštenju Kremlja posle razgovora troje lidera, navodi se da je Putin u celini podržao mirovni plan i podvukao da namere ukrajinskog predsednika treba da budu potkrepljene stvarnim prekidom vatre, preneo je Itar-Tas s.

Porošenko je proglasio unilateralni prekid vatre, koji je stupio na snagu 20. juna i trajaće do 27. juna i predstavio mirovni plan u 15 tačaka koji bi trebalo da doprinese prekidu sukoba ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Pres kancelarija Putina takođe je saopštila da su Oland i Merkel naglasili svoju spremnost da doprinesu normalizaciji situacije u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

sas

22.06.2014. 15:40

PS: sramota za veliku rusiju Da je NATO pljuje preko Ukrainske granice i smije joj se u brk:( Sramota! Sto je mnogo mnogo je.

stole

22.06.2014. 16:13

@sas - Nista ti sas ne razumes strategija je vrlo bitna a unistiti pola sveta je vrlo lako

Stefan

22.06.2014. 16:03

Путину треба цела Украјина због пројекта Евроазијског савеза. Зато не излази у сусрет прорусима који траже интервенцију руске војске. Да није тако, Русија би ушла у источну Украјину и за два дана завршила посао. Ново територијално уређење Украјине донеће значајну тежу истоку земље у доношењу стратешких политичких одлука у земљи, и то је оно што је Путину потребно. Решавање украјинске кризе у великој мери ће утицати на питање Грузије и Молдавије.

Vladimir

22.06.2014. 17:05

Putin je skoro u potpunosti uslišio molbe ''partnera'' iz Francuske i Nemačke: naoružao je jugoistok do zuba, poslao vazdušno desantne specijalce, doterao na granicu desetak hiljada vojnika motorizovanih oklponih jedinica, uveo Ukrajincima sankcije na krompir, svinjetinu, gas, oduzeo Porošenku, Kolomojskom i ahmetovu fabrike po Rusiji i krimu... Ako to ne pomogne dijalogu, potrudiće se on i više... Ipak je on pouzdan partner!

Allied Force

22.06.2014. 17:46

G. Putin nije spomenuo proruske "aktiviste" kao moguće napadače na rusku teritoriju? Zar nije verovatno da su upravo oni izveli takve akcije,ne bi li isprovocirali rusku reakciju ka regularnoj ukrajinskoj vojsci ! Svi akteri koji su naoružani su mogući izvršioci,bez izuzetka !

cujemo od treceg trzista

22.06.2014. 18:03

Jednostavo zato sto Ukajna je puna kriminalaca svih vrsta iz Istocne i Juzne evrope, Ukraijna je postala raj za kriminalce.

maja

22.06.2014. 18:32

ne izmisljajte,sto Putin ne reaguje u Ukrajini,odlaze 3 svj.rat,sta vi biste da umirete,pa ga pozivate da reaguje ?Suicidalne tendencije ha?Tise to tamo...zna on kuda ovo sve vodi,pa odlaze koliko moze ...da je po vasem vec bi bilo krvi do koljena po cijelom svijetu,al sreca nije po Putinovom je

murinjo

22.06.2014. 19:40

@maja - Majo to je sve ok,ali časa je skoro puna i samo se čeka trenutak da se vidi ko će da je prelije.Što nisu seli i videli šta nude Rusi.Verovatno bi i Putin bio mekši da nije krenulo to sa Majdanom.Ko ih je terao da pričaju kako će sa Rusima da raskinu ugovor o Krimu.Sigurno je da se Putin povući neće,a pitanje je šta žele SAD.Kakve sankcije,kakvo dovođenje vojske.Sad treba spustiti loptu na zemlju i idemo ispočetka

Miro Markovic

23.06.2014. 01:03

Narod jugoistocne Ukrajine je ustao protiv fasista zapadne Ukrajine i kijevskih pucista, pod zastitom Amera i njihovh EU podrepasa. Rusi iz vestacke drzave Ukrajine su kao nabujala reka posle velike kise, koju niko niti moze da zaustani niti da zabrani. Oni su spremni da ginu za svoju slobodu. U dogledno vreme ce imati svoje slobodne republike u okviru Novorusije. To je njihova volja i san.

savo arizona

23.06.2014. 03:48

Novosti dobro pazite rasturaju vas fasisti na ocjenjivanju komentara.Nije moguce da Rusiju,Ukrainu I sav dobronamjeran Srpski narod mrzi.

4c

23.06.2014. 05:46

Kad je Sloba toliko "mudar i takticar",nek im da Sibir i sve sta zele od Rusije.Njegov kukavicluk i sramotno tjeranje naroda pod naci noz i ne vodi nicem drugom.Ustvari uzece oni to i sami kad vide da njemu nije do naroda,a boji se da pokaze zube.Nasilnike i lopove neces odvratiti popustanjem nego suprostavljanjem.Treci svjetski............da, aj da se svi natrtimo nek nas qebe ko hoce,samo da znate ni to vam nece pomoci i zbog te gluposti ima da rade Jasenovci punom parom,tako da vam je dzabe

Aco

23.06.2014. 08:12

Botovi su se opasno uznemirili i "provrednili" .... Izgleda da zapad gubi nerve ...Ali, kao sto rece V.Putin ".. Ako se nervirate, to znaci da ste negde pogresili ..."

murinjo

23.06.2014. 11:55

Podržavam ja Putina i njegovu politiku,ali ima ona narodna Tri put meri,a jednom seci.Nažalost sveta i Američke hegemonističke politike oni su već presekli.Stoga stop imperijalističkoj politici,stop nacizmu