Poljoprivrednici u područjima pogođenim poplavama u Srbiji su ovog vikenda primili donaciju u semenu kukuruza i povrtarskih kultura, koja će im obezbediti trenutnu pomoć kako bi obnovili useve i ponovo pokrenuli proizvodnju u ovogodišnjem vegetacionom ciklusu.

Kao odgovor na period katastrofalnog plavljenja i hitne potrebe da se pomogne srpskoj poljoprivredi i poljoprivrednicima da povrate svoju proizvodnju u Obrenovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku i Jagodini, kompanija Monsanto, vodeći proizvođač konvencionalnog semena u Evropi, donirala je seme kukuruza dovoljno da se zasadi približno 3.000 hektara. Ukupna maloprodajna vrednost donacije kukuruznog semena Srbiji je 375.000 američkih dolara.

Uverivši se u ozbiljnost situacije u kojoj se našla srpska poljoprivreda, kompanija Monsanto je brzo odgovorila na poziv Privredne komore Srbije i u najkraćem mogućem periodu izdvojila neophodne količine kukuruznog semena, kao i semena povrća.

Područja na kojima će seme biti donirano, kao i njegova količina, identifikovani su u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a donacija će biti direktno isporučena poljoprivrednicima čija su domaćinstva ugrožena u poplavama.

Poplave koje su u maju ove godine pogodile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ocenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je balkanske zemlje zadesila u proteklih više od sto godina. Ukupna šteta koju je poljoprivreda u Srbiji pretrpela je procenjena na oko 500 miliona evra.

Monsanto je takođe donirao seme za ponovnu setvu drugim balkanskim zemljama – Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ukupna maloprodajna cena semena koje je donirano regionu je 600.000 američkih dolara. Monsanto takođe donira seme paradajza, krastavca i kupusa u vrednosti od oko 100.000 američkih dolara poljoprivrednicima u ove tri zemlje.

Kompanija Monsanto je, pored ostalog, vodeći proizvođač konvencionalnog semena u Evropi i svetski lider u snabdevanju tržišta tehnološkim rešenjima I poljoprivrednim proizvodima sa ciljem da se uz manja ulaganja ostvare veći i bolji prinosi i hrana učini pristupačnijom. Monsanto je posvećen omogućavanju poljoprivrednicima da na svojoj zemlji proizvode više, i u isto vreme čuvaju svetske prirodne resurse, vodu i energiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari