Sreda, 23.09.2009.

19:35

Tadić: Sprečićemo dalja priznanja

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će nastup Srbije na Generalnoj skupštini UN sprečiti dalja priznanja nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor: FoNet

Default images

Tadić je rekao da će Srbija, čekajući odluku Međunarodnog suda pravde, tokom zasedanja Generalne skupštine UN učiniti sve da obeshrabri zemlje koje razmišljaju da priznaju nezavisno Kosovo.

"Mi smo pokazali visoku diplomatsku uspešnost u prethodnim mesecima, kada se očekivalo da će sa brojnim priznanjima nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije to pitanje biti rešeno i pre odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu", rekao je Tadić.

"Verujem da smo napravili značajan diplomatski uspeh i ubeđen sam da neće biti masovnih priznavanja, uprkos svim pritiscima na međunarodnom planu koji su inercija ranije politike SAD", rekao je Tadić.

On se nada da bi takva politika SAD mogla biti promenjena u budućnosti, posebno posle izlaganja američkog predsednika Baraka Obame na Generalnoj skupštini UN.

"Videćemo, ne bi trebalo biti previše optimističan, nego raditi na tome", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da albanske institucije na Kosovu pokazuju da nemaju kapacitet da uspostave elementarni red.

"Apsolutno sam ubeđen da pitanje Kosova i Metohije u budućnosti, a ni danas, ne može biti rešavano bez Srbije", rekao je Tadić.

On je ocenio da je Generalna skupština UN počela izuzetnim izlaganjima generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna, brazilskog predsednika Injacia Lula da Silve, jednog od najuspešnijih lidera današnjice, i Obame koji je najavio drugačiju međunarodnu politiku Vašingtona.

"Ovaj govor predsednika Obame je ostavio izuzetan utisak na sve učesnike Generalne skupštine i najavio drugačiju Ameriku. Naravno, trebalo bi sagledati kakve će sve konsekvence biti te politike u budućnosti", rekao je Tadić.

Tadić je najavio da će u govoru, u petak, 25. septembra, naglasiti osnovne političke principe Srbije, "na koji način pristupamo vrednostima UN i kako branimo naše legitimne nacionalne interese".

"Odbrana legitimnih interesa bila je sadržana u izlaganjima predsednika Obame i Lule i generalnog sekretara UN. Kada govorimo o nacionalnim interesima uvek podvlačim legitimne nacionalne interese", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

20 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: