U smiraj dana, Partibrejkers razdešavaju svet svojom jedinstvenom magijom, hiljade u publici šire sve poznate dimenzije ljubavi preko granica, a prosvetiteljska uloga EXIT-a plamti jače nego ikada. Ovako upravo izgleda ta nadnaravna skakaonica, taj plemenski i cerebralni tobogan uvis za jedan od najvažnijih bendova na svetu i to ne samo ovog trenutka – Queens of the Stone Age! A pomislite, baš vi ste sada deo toga, jedna važna iskra na interstelarnom usijanju ovako specijalnog momenta na planeti.


U završnici Rock@EXIT festivala na Glavnoj pozornici Petrovaradinske tvrđave najpre su Partibrejkers razvalili svojim udarima rock'n'roll esencije pravo u glavu i srce da prorade smesta u svima okupljenima. Ovaj bend heroja koji ne igraju na sigurno, sa Canetom, koji poskakuje poput boksera pre nego što nokautira glasom sve delirične tajfune što se viju iz njegovih pesama, prouzrokuje nagli trans, hipnotisanost vibracijom posebnosti i slobode. Tako je divno slušati ih uvek i zauvek.

Queens of the Stone Age briljiraju međutim sasvim drugačijom vrstom roka. Uglađenost njihovog izgleda i prefinjenost muzičkog izraza, koji kao da oživljava neku fantazmagoriju idealnog benda iz mašte, označava potpuno novu eru u rock'n'rollu. Istovremeno, jak utisak divljačnosti u njima, potkrepljen ponajpre fantastičnim bubnjarskim umećem Jona Theodorea, ispisuje svoju apsolutno beskompromisnu putanju kroz vaš mozak, plotuni ritma su plemenski, a zvuk omamljujuće komplikovan, kvalitetne žestine kroz mitraljeze gitara, te motorne testere najfinijeg laserskog reza. Josh Homme dabome drži sve uzde ove neverovatne rock'n'roll predstave u svojim rukama, njegov povremeno bowieskni glas i ukupni ton benda šalju vas direktno u vasionu koju su jednom davno konstruisali David Bowie i Mick Ronson, čiji duhovi kao da lebde unaokolo. On, Josh, je i centralna figura ove večeri, apsolutni poetski gospodar svega na zemlji barem u ovom času, retko magična pojava na muzičkoj sceni, čija sila gravitacije vas vodi još neupoznatim emotivnim predelima sa samouverenošću velikog pevača. Galopiranje je tako ovo kroz kaleidoskopiju Velike američke zemlje, koja sanjari o Starom svetu, toj nedohvatnoj Evropi i njenom spleenu, na talasu jedne živčanosti a la Husker Du i grandioznosti Joy Division, opremljene ovde čitavim širećim psihodeličnim spektrom neverovatnih plamtećih boja. Queens of the Stone Age mute razum intenzitetom naglih promena svojih ritmova, ključajućim epicentrima svoje instrumentalne suverenosti i praktikovanjem buke i besa sa smislom i pameću. Veliki bend i stvarno veliki EXIT trenutak!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari