Vučić: Srbija i Nemačka sada su saveznici

Predrag Vasiljević

11. 06. 2014. u 23:00

Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja ga je dočekala uz najviše državne počasti. Merkelova: Imamo očekivanja kada je reč o KiM i pravosuđu

BERLIN
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

NEMAČKA i Srbija okrenule su novu istorijsku stranicu u međusobnim odnosima!

Za kancelarku Angelu Merkel, dve države su podigle stepen saradnje na još viši nivo, a za premijera Aleksandra Vučića „Srbija i Nemačka sada su saveznici“.

To su i ključne poruke dveju najjačih političkih figura Berlina i Beograda posle njihovog zvaničnog susreta u sredu u nemačkoj prestonici.

Merkelova i Vučić zajedno su najavili nove investicije Nemačke u Srbiju, čvršće ekonomske veze, pojačanu ulogu Beograda u stabilnosti zapadnog Balkana i reforme koje će da ubrzaju evropske integracije naše države.

Službeni avion srpske vlade „Falkon“ sleteo je u sredu na berlinski aerodrom „Tegel“ tačno u 09.12. Već na pisti osetila se izrazita gostoljubivost prema premijeru Vučiću.

Sačekao ga je crveni tepih i postrojeni gardisti, a na aerodromu su se vijorile tri zastave - Nemačke, Srbije i Evropske unije.

Tačno u 12.45, crnom limuzinom marke „mercedes“ dovezao se Vučić do kancelarskog sedišta u središtu berlinskog - „vladinog kvarta“. Tu su već bile spremne sve najviše državne počasti.


POLICIJA ISPRAZNILA ULICE OD aerodroma do administrativnog centra nemačke prestonice, gde se nalaze Kancelarski ured i hotel u kome je odseo premijer ima oko 20 minuta vožnje. Ali, samo pod uslovima koje je nemački državni protokol obezbedio Vučiću. Naime, celu trasu je obezbeđivala policija, a saobraćajnica kojom je prošla srpska državna delegacija bila je potpuno zatvorena za sva ostala vozila. U srpskoj ambasadi su nam posvedočili da nijedan srpski zvaničnik dugo godina unazad nije dočekan na ovakav način.

Ispred ulaznih vrata modernog kancelarskog zdanja srpskog premijera čekala je u belim pantalonama i sa zelenim sakoom kancelarka Merkel.

Vučić je izašao iz automobila i kroz osmeh se srdačno rukovao sa najmoćnijim državnikom u Evropi. Kancelarka je pokazala na crne oblake iznad Berlina, koji su najavljivali nevreme, i sugerisala mu da odmah krenu na crveni tepih.

Vojni orkestar dobio je žustru komandu. Zagrmele su prvo srpska, a zatim i nemačka himna. Vučić i Merkelova prošli su pored svečane garde i uz ležernu konverzaciju povukli se na radni ručak.

Pre početka sastanka, kome su prisustvovale i državne delegacije, srpski premijer i kancelarka izdvojili su se na balkon kako bi razmenili važne poruke mimo svojih najbližih saradnika. Sa Vučićem je na razgovorima bio i Nikola Selaković, ministar pravde.

Uz lagani obrok, prema našim saznanjima, Merkelova nije servirala „ljute začine“ u vidu novih političkih uslova Srbiji.

Posle jednosatne srdačne i sadržajne diskusije, kancelarka i srpski premijer izašli su pred novinare.

- Želimo da poboljšamo ekonomske odnose. Premijer Vučić me je obavestio da je Srbija spremna da donese ambiciozne zakonske projekte za suzbijanje korupcije. Ta pravna transparentnost je put za naš jači ekonomski angažman - poručila je Merkelova.


OKUPILI SE I GRAĐANI CELU svečanu ceremoniju susreta Angele Merkel i Aleksandra Vučića gledalo je nekoliko desetina građana Berlina koji su se okupili u Ulici Vilija Branta, na koju izlazi kancelarsko zdanje. Iz kancelarskog protokola su nam objasnili da narod uvek spontano proprati sve zvanične susrete koji su praćeni državnim počastima.

Ona je izrazila utisak da je Srbija pokazala značajan napredak, naročito u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

- Dali ste doprinos stabilnosti celokupnog regiona. Nemačko-srpski odnosi podignuti su na viši nivo saradnje i biće još bolji. Imamo očekivanja od Srbije tokom pristupnih pregovora koja se tiču pravne države, Kosova i privrednog usaglašavanja - zaključila je kacelarka, najavivši i samit zemalja zapadnog Balkana.

Vučić je preneo kancelarki da će se Srbija ponašati ozbiljno i odgovorno i da će biti pouzdan partner:

- Nemačka je za nas najznačajnija zemlja u Evropi. Nismo toliko veliki da budemo partneri, ali možemo da vam budemo saveznici. Trudićemo se da se menjamo, da svakoga dana budemo bolji i da držimo reč. Radićemo ubrzano i uskoro ćemo doneti zakone o radu, stečaju, privatizaciji, izdavanju dozvola. Želimo što više nemačkih firmi kod nas.

Premijer Srbije je rekao da veruje u još bolje odnose i u još veće prisustvo Nemačke u Srbiji i na Balkanu.

FUDBALSKE LOPTE U ŠTABU CDU U BERLINU se, uz političke vibracije, snažno oseća i „fudbalski vetar“ koji dolazi iz Brazila. Pred današnje otvaranje Svetskog prvenstva u fudbalu, na kome su Nemci jedni od favorita, čitav grad je u znaku najvažnije sporedne stvari na svetu. Tako je čak i sedište CDU, stranke Angele Merkel, „okićeno“ ogromnim fudbalskim loptama. Pošto Srbija ne učestvuje na „Mundijalu“, našoj delegaciji je samo preostalo da poželi nemačkim kolegama sreću za njihove „pancere“.

- Opredeljeni smo kao država da budemo deo Evrope i razvijenog sveta i bićemo sidro stabilnosti na Balkanu. Ne očekujte od nas probleme. Razvijaćemo najbolje komšijske odnose, kako bismo brisali i granice tržišta i da nam ne bi kamioni stajali po dva dana na njima.

Vučić se zahvalio Merkelovoj na pomoći žrtvama poplava, a kancelarka je najavila da će Nemačka nastaviti da donira.

Povodom zaustavljanja „Južnog toka“, Vučić je rekao da taj projekat sada zavisi od dogovora Rusije i EU, ali da će Srbija svakako gledati da zaštiti svoje interese.

Tako je prošao prvi zvanični susret jednog srpskog državnika u Berlinu sa kancelarkom Merkel, otkako je ona preuzela prvi mandat 2005. godine.

Premijer sa sastao i sa šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Šatajnmajerom, a u četvrtak će razgovarati sa predstavnicima brojnih domaćih kompanija.

Svakako, poseta je i u svetlu novih političkih gibanja na globalnom planu imala veliku težinu, a očekuje se da proizvede i praktičnu ekonomsku korist za Srbiju.

Na to su nam i ukazali i domaćini u zgradi Kancelarskog sedišta, koji nam otkrivaju da to zdanje zbog neobičnog modernog oblika i težine koju nosi nazivaju „kolmašina“, odnosno, mašina za pravljenje novca.

"FENIKS" KONFERENCIJU za novinare na kojoj su Merkelovoj i Vučiću pitanja postavljali naši i nemački pripadnici sedme sile direktno je prenosila nemačka televizija „Feniks“ - javni servis nastao iz kooperacije televizija ARD i ZDF.

PRIČE O CENZURI SU NEISTINITE

NEMAČKE novinare je interesovalo šta će premijer Srbije uraditi po pitanju „plagiranja“ doktorata među državnim zvaničnicima i da li će se i u tome ugledati na Nemačku:

- Ne znam ko ima plagijate - kratko je odgovorio Vučić.

Na pitanje kako će Srbija da napreduje ka EU ako u zemlji ima medijske cenzure, premijer je rekao:

- Srbija je slobodna i demokratska zemlja. Primedbe koje su postojale nisu istinite i ja ću to svima da kažem u lice. Inače, uskoro spremamo nove medijske zakone. Nije tačno ni da je u Srbiji većina medija državna, kako tvrdite, već je oko 90 odsto u privatnom vlasništvu.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (125)

bobi

11.06.2014. 23:16

Radili smo na ovoj saradnji, stvorili smo jednu bolju sliku o nama i očekujemo taj ulaza kao podstrek za dalju saradnju i naše promene.

DEKA

11.06.2014. 23:20

Ovo je veliki dan za Srbiju. Ceo moj zivot cekam da i mi steknemo nekog jakog saveznika. Da smo imali u proslosti takvog saveznika ne bi doziveli silne poraze kakve smo doziveli. Siguran sam da ce vasa deca i moji unuci u buducnosti uzivati u razvijenoj i ekonomski jakoj Srbiji, koja ce biti sastavni deo EU.

Ha Ha Ha Ha Ha

12.06.2014. 02:24

@DEKA - Ajde jos malo spinovanja ? Niti je Nemacka Srbiji saveznik niti za Srbe gaje bilo koje osecanje sem mrznje i osvetoljubivosti niti imaju bilo kakavog interesa da zaista pomazu Srbiji. Nemcima je idealno stanje u kome je Srbija potpuno izgazena i mesto gde se seks moze jeftino kupiti i tim ce se i vasi unuci "baviti" kao sto se i sada jako mnogo ljudi time "bavi".

Деда Мика

12.06.2014. 08:09

@DEKA - Да немачки крсташи нису пустошили Немањину Србију, да су притекли у помоћ од инвазије Турака, да нису окупирали и анектирали српске земље и одрођавали Србе, да нас нису бомбардовали 1914, 1914, 1999... Да су нам бар једном, као поражени агресори, платили ратну одштету... Не би нам били потребни јаки савезници, Сами би се нудили, као у време успона Југославије.

Perun

12.06.2014. 08:48

@DEKA - Па јадан не био, зар ниси приметио да ова госпа није рекла да је Немачка савезник Србији ( она се чак пазила да тако нешто не изговори ), то је само Вучић рекао да је Србија савезник Немачкој а то је велика разлика.

Zoran

12.06.2014. 09:40

@DEKA - Kada ta Unija naloži postavljanje raketa,drugu ćeš priču pričati.

Jelenka

11.06.2014. 23:26

Fantastično! Srbija konačno na uzlaznoj liniji! Ekonomska saradnja nam je najvažnija, investicije, posao, radna mesta!

Dzoni#

11.06.2014. 23:30

Do sada Srbija nije imala jace saveznike, jer nije bila pouzdan partner. Sujetni politicari koji su tada bili na vlasti su davali obecanja koja nisu ispunjavali, lagali su medjunarodnu zajednicu a lagali su i svoj narod. Stalo im je bilo samo do vlasti. Tajna uspeha Vucica je u tome sto on, sta obeca i ispuni, ne laze, i ima petlju za nepopularne reforme, znaci vise mu je stalo do boljitka naroda nego do vlasti. I ova poseta je odgovor mnogim u Srbiji koji se pitaju zasto je Vucic toliko cenjen.

Педја

12.06.2014. 00:26

@Dzoni# - Vucic obecavao svasta...ima li neko secanje ovde ? Nije se on juče rodio...

SRBin

12.06.2014. 09:09

@srbin ja - Za dobru saradnju ljubav nije faktor koji presudjuje , bitan je kvalitetan rad , trziste za plasman proizvoda i potreba za istim

Goran

11.06.2014. 23:43

Lepo, drago mi je sto je nas neki politicar toliko cenjen u evropi, Nemacka je vodeca evropska ekonomija pa samim tim ovo jos vise dobija na znacaju. Svaka cast, treba graditi mostove koji su odavno poruseni i traziti saveznike u svim drzavama.

mara

12.06.2014. 08:40

@Goran - Obzirom na vec postojecu saradnu izmadju dve zemlje , ova poseta i zvanicni razgovori jos su samo jedan od preduslova za prosirenje saradnje

Јабре

12.06.2014. 01:40

@goran5 - То је суштина, ми наравно не можемо да им кажемо да иду у три пм, него морамо ко Милош са Турцима да сарађујемо али да се не заносимо са тим да су нам то пријатељи, јер су у ствари непријатељи.

Nazalost Tacno

12.06.2014. 02:14

@goran5 - Nije se Merkelova nesto ni pretvarala vec je samo ponavljala da Nemacka ima "ocekivanja" (citaj jos zahteva). To Vucic spinuje za svoj gros. Cela svrha ove sarade je i bila da mu se da malo materijala za spinovanje kako bi se narod manje bunio kad mu stanu za vrat. Nemacka ja oduvak mrzela Srbe i Srbiju i to se nije promenilo niti ce se ikad promeniti. Implementacija konacnog resenja traje vec trecu deceniju i trajace tok nas sasvim ne uniste samo sad u rukavicama i oblandama.

srbin

12.06.2014. 05:56

@goran5 - srbija je pokazala da je nesposobna da zivi sama.Ljudi oce samo da nam pomognu,zasto minusi na pozitivne komentare.

milos

12.06.2014. 08:02

@goran5 - Cinizam nam je uvek bio jaca strana - ali ne odustajemo , dokle god - kako ti Gorane rece , budemo imali interesa da odrzavamo dobre i prijateljske odnose sa Nemackom to ce i trajati , ali sustina je da nema realnog razloga da te veze opstanu u svim godinama koje su pred nama za generacije koje tek dolaze

Dragan Jove Torbica

12.06.2014. 08:39

@goran5 - A je l' moguće da neka poseta stranoj zemlji ne prođe bez ovakvih glupih komentara? Zašto niste pisali tako kad je Tadić bio na "izvini" turneji?

leon

12.06.2014. 09:38

@goran5 - Gorane pa svi se slušaju i poštuju u EU to nije nikako loše, zašto nebi i mi našli svoje mesto među svimai radili ono što i oni rade .Moramo pod hitno promeniti neke svoje loše navike remećenja,jedino ćemo tako obezbediti lepšu budućnost svojoj deci....

BabicA

12.06.2014. 09:49

@goran5 - Kad jednog dana budemo super sila, kad se mi budemo pitali oko globalne politike, onda ce Nemci nas slusati. Ovako mi moramo da se njima smeskamo i odrzavamo sto bolje odnose kako nas narod uskoro ne bi ostao gladan. Ne zaboravi, Nemacka je motor EU.

Jadnik iz ove zemlje

12.06.2014. 00:31

A savez sa Rusijom i Belorusijom,jel jos na snazi i kad ce S 300 da nas brani od zlikovaca poput ovei?

patriJota

12.06.2014. 09:48

@Jadnik iz ove zemlje - Proslo je vreme ratova i velikih stradanja , mi smo po ugledu na uspesne zemlje krenuli da se za svoja prava borimo iskljucivo pregovorima - dosta nam je ''pobeda'' u ratovima

Wertz

12.06.2014. 10:56

@Jadnik iz ove zemlje - @ "patriJota": Ах, ви трагикомични, демо(но)краЦки настројени и вечито неписмени (мало)"грађани"...

Goran

12.06.2014. 00:36

Knez Pavle Karadjordjevic je imao jos velicanstveniji docek od strane Hitlera,u njegovu cast je odrzana i vojna parada.Adolf ga je licno docekao i ispratio,ko ne veruje ima snimke na you tube,,Knez Pavle u zvanicnoj poseti Berlinu 1. juna 1939,,bicete iznenadjeni toplinom i srdacnoscu nasih nemackih saveznika.Vucicu samo napred daleko ce doguras

Filidor

12.06.2014. 00:43

A sada su na redu ekonomske reforme u Srbiji sa novim setom zakona kako bi se prešlo sa reči na dela. Da sada ne nabrajam . Jedan od osnovnih je skraćenje oka za izdavanje dozvola kao i uspostavljanje pravno sigurne države.

Mex.

12.06.2014. 00:46

vucic je prodao Kosovo , sada pokusava i Srbiju . Samo narod ce reci svoje u datom momentu . Nama trebaju saveznici i zasluzujemo puno , samo ne one koji nas ubijaju i naredjuju sta reba da damo i dokle smemo da disemo . g. vucic rece da smo demokratija , evo sada cu videti dali su mediji 90 % nezavisni .

Gospodin Jakovljević

12.06.2014. 00:46

Kada se ozbiljno i odgovorno vodi država onda ne izostaju ovakvi pozivi od najuticajnih država tj političara. MOj utisak je da su na scenu stupili novi, bolji i kvalitetniji odnosi između Nemačke i Srbije.

Čika Šapke

12.06.2014. 00:51

Ekonomija nam je zajednički imenitelj. U mnogim stvarima se ne slažemo sa Nemačkom. Naravno, obostrano razumevanje i tolerancija može mnogo toga učiniti. Ne bih se složio da će to prijateljstvo trajati onoliko koliko budemo poslušno slušali direktive iz Berlina jer para vrti gde burgija neće.

Miroslav Dim.

12.06.2014. 00:51

Ocigledno da je rad na uspostavljanju saradnje sa drugim drzavama imalo uspeha, svet je poceo da nas gleda drugim ocima, vide da imamo ozbiljnog premijera koji drzi rec i sa kojim vredi saradjivati.

Mitar rabadžija

12.06.2014. 00:55

Ne sećam se da je neko od naših zvaničnika dočekan sa ovakvim počastima u Nemačkoj. POznavajući mentalitet Nemaca i njihov položaj u međunarodnoj zajednici, daje mi za pravo razmišljanje i uverenje da nastupaju bolji dani za Srbiju i njenu ekonomiju. Ostaje sada na nama da sistemski uobličimo ekonomske i druge prateće zakone.

Deki

12.06.2014. 09:54

@Mitar rabadžija - Kakvim crnim počastima, zar ne vidiš da je žena u espadrilama i sportskoj varijanti, kao da je izašla do prodavnice ili eventualno da prošeta kućnog ljubimca, čuj "sa ovakvim počastima"! Ispirate nam mozgove vašim naprednim bajkama, sada hoćete i da vidimo ono što se ne vidi? Ako su nam Nemci, po vama naprednim radikalima, sada saveznici, ne vidim šta je sporno da nam i kosovski albanci ne budu najveći prijatelji i saveznici? Uostalom, uskoro će vaš Vučko celivati obraze Ramuša Haradinaja, ej!!!

Rajko

12.06.2014. 01:01

Da podsetim samo da je ove godine 100 godina Cerske bitke od kako nas nas saveznik mucki napade i razori nasu zemlju,posto ih nismo zavoleli tada napadose nas jos jednom na Uskrs 23 godine posle,kad ni tad nismo mogli da im uzvratimo ljubav onda jos jednom posle 54 godine,i dan danas ovi isti ruku pod ruku napadaju Irak, Afganistan i druge zemlje i crpe njihova bogatsva i ispadaju da su vredna i pametna nacija.

Bojan

12.06.2014. 01:03

Nemam nista protiv da Srbija ima dobre odnose sa Nemackom ali ovo je preterivanje, ta prica kako smo mi mali daci u odnosu za Nemacku je iako fakticki tacna u pogledu ekonomije i mnogih drugih stvari, ipak drzavnici ne daju rec jedan drugom na taj nacin a narocito ne nakon velike odgovornosti Nemacke za bombradovanje Jugoslavije i dovodenja zemlje u ovo poziciju. Mislim da je Vucic preterao sa pricom i klecanjem. To sigurno nije rekao u moje ime. Ja se u potpunosti ogradujem od takvih nastupa.

DimaDima

12.06.2014. 01:09

Slika kako premijer i kancelarka hodaju po crvenom tepihu , a oko njih garda govori vise nego 1000 reci.

Golub50

12.06.2014. 01:11

Veoma je bitna činjenica da je Srbija stekla poverenje Nemačke. Imati takvog partnera je i više nego ogroman plus u realizaciji naših interesa.

Josip

12.06.2014. 01:18

Nacin na koji je delegacija docekana od momenta sletanja na aerodrom pa preko sastanaka govori da smo konacno uvazen partner. Puno mi je srce kada vidim ovako postovanje prema srpskoj delegaciji u Nemackoj.

Јабре

12.06.2014. 01:39

"Сацезници", преведено радићемо шта год они хоће за њихову корист а успут смемо и себи да узмемо мрвице али не њихове. Сада се баба Меркел чешка и каже коначно сте укапирали шта значе "савезници". Наравно као мала земља немамо пуно избора и ту морамо бити пажљиви и радити као Вучић али се не треба заносити са тим да су они нама савезници него увек морамо бити пажљиви, савезници ти не отимају 15% територије !

Sone

12.06.2014. 02:14

Alo Dmitrovicu, ima li nacina da se ovi nazadnjacki botovi eliminisu?! Ovi robot-komentari su opsta smejurija. Pa nisu Novosti Kurir.

Zombi

12.06.2014. 02:21

Ima li kraja nasem ambisu? Svakoga dana se to pitam i nikako da dodjem do odgovora ali rupa ce uvek biti dublja, zavisi koliko ces je sam iskopati.

Александар

12.06.2014. 02:23

Да ли то значи да ће сада Немачка повући признање Космета као независне државе и да ће се извинити за ТРИ акта агресије на Србију у 20. веку? Мало морген.

Kika

12.06.2014. 02:28

Rusija + Nemacka jednako uspesno pokrenuta privreda u Srbiji. Ne zanosite se da moze drugacije

Zimbave

12.06.2014. 02:29

Imamo mi i jaku podrsku u Nemackoj preko naseg ambasadora Dejana Ilica,genija iz Varte koga Nemci izuzetno cene i postuju.Vucica takodje,ja ovde vidim veliki uspeh.

Marinela

12.06.2014. 02:29

Nemacka je zemlja od koje moze da se uci radu i redu,a to nama najvise nedostaje,naravno kao i novca...

Putin

12.06.2014. 03:22

Vidim vi iz redakcije Novosti bas birate koje komentare da pustate a koje ne! Svaka Vam cast. Samo kada Vas porobe, nemojte onda da Vam Rusi budu krivi sto Vas ne oslobadjaju. Dosta je bilo...

bolid bubuleja

12.06.2014. 03:22

Drago mi je ako su se popravili odnosi s Njemackom, pod uslovom da nema uslovljavanja da uvedemo sankcije Rusiji ili priznamo Kosovo.

POPKE -53

12.06.2014. 03:43

Svakom gradjaninu Srbije je posebno drago sto nas je Aleksandar Vucic koji toliko cenjen u Evropi, uspeo da za kratko vreme svojim radom, postenjem uspeo da svoju drzavu svi cene kako u EU tako i sire. Nemacka je vodeca Evropska ekonomija pa samim tim ovo jos vise dobija na znacaju. Svaka cast, treba graditi mostove koji su odavno poruseni i traziti saveznike u svim drzavama.

Boba

12.06.2014. 04:18

Pa da vidimo da li nema cenzure. Bilo je svakako a videcemo da li ce je biti. Ttesko cete ubediti narod da su nam Nemci saveznici posle tri rata u kojima su nas okupirali i dan danas ni odsteta za Prvi svetski rat nije u celosti isplacena a da ne govorimo bukvalno o milionima ubijenih. To nije proslost koju je tako lako gurnuti pod tepih a ni sadasnjost u kojoj je Nemacka ucestvovala u otcepljenju Kosova. To ne znaci da ne treba ekonomski saradjivati, treba, ali politicki savez je dug proces.

Jovan

12.06.2014. 04:22

I sva se koplja prelomise na Kosovu. Za boljitak ce trebati priznanje drzavnosti Kosova. Hocete boljitak, onda platite Kosovom Nemackoj tj Natu i milosrdnom andjelu i naravno, priznanje de je Srbija bila kriva za sve. Koliko Srba je spremno da klekne i da to uradi. Da zavrsimo posao sa Kosovom pa da predjemo na R. Srpsku.

Dymitr Ogonowski

12.06.2014. 04:48

Vidite - Nemacka ima "ocekivanja odnosno KiM", znaci jos vise od Vas hoće.

Goran

12.06.2014. 06:23

Konačno smo "došli pameti" i prestajemo da "ratujemo" sa celim svetom. Niko ne može sam, mi najmanje. Podrška Nemačke nam mnogo znači. moramo je iskoristiti.

зокс

12.06.2014. 11:46

@Goran - Горан,ако си Србин жалосно је да ти ни дан данас после свега изреченога није јасно зашто је Србија "ратовала"са целим светом?Туга и јад!

из главе

12.06.2014. 06:46

савезници у борби против нас самих...хвала, не, одох у издајнике... NE EU =>ДА СРБИЈИ

Dumars

12.06.2014. 07:02

Odnos između nas i Nemačke se promenio u pozitivnom smislu najviše zbog Vučićeve odgovornosti kad su u pitanju dogovori sa subjektima iz EU.

atlas2000

12.06.2014. 07:12

Evo, kako je lijepo vidjeti prijatelje skupa kako se slažu, poštivaju i uvažavaju. Njemci su bili oduvijek najbolji prijatelji Hrvatima i evo sada i Srbima, hahaha!

Nadalina

12.06.2014. 07:24

Ovakav doček do sada zaista nijedan premijer iz Srbije nije doživeo. Angela Merkel je lično dočekala premijera Vučića, ukazavši mu najviše počasti jer je u njemu prepoznala iskrenog, poštenog čoveka koji obećava samo ono u šta je siguran da će ispuniti. Zbog njegove iskrenosti i otvorenosti državnici celoga sveta izražavaju duboko priznanje i prihvataju ga kao ravnopravnog sagovornika u svim bitnim pitanjima koji se tiču odnosa i interesa Srbije.

Косовка

12.06.2014. 07:57

Јеленка баш није заслужила толике минусе за овако фину иронију! Могла је само да дода: Нема више уцењивања, захтева за признавање Репубљике, конфронтацију са Русима, притиске на Српску, продају стратешки важних предузећа, укидање војске, опроштај Хрватима, избацивање српске историје из школских програма... Има још...

БМСталкер

12.06.2014. 08:00

Фали само још Јапан па да пакт буде потпун.

Financial Times

12.06.2014. 08:14

Moze neko od vas da produbi cinjenice o zakonu o privatizaciji, zanima nas kad ce biti usvojen i ko ce biti prvi u regionu zapadnog Bakana da izglasa taj zakon. To je osnova za pocetak pregovora sa EU i utice na juzni tok. Vreme je novac

Vera i Nada

12.06.2014. 08:21

Nemačka je uvek bila među najjačim u regionu...daj Bože da dođu kod nas...

evropska opozicija

12.06.2014. 08:28

Nemcima niko nije dosao da pomogne a vazece standarde u svetu izgradili su sami. A mi samo treba da zatvorimo granicu EU da ne prebacujete vase probleme na nas.

Srbistanac

12.06.2014. 08:39

Prvo, nije se rukovao sa najmocnijim drzavnikom u Evropi, jer nije bio kod Putina, vec kod Merkelove. Drugo, jadni mi ako su nam saveznici oni koji su nam u svakoj generaciji u prethodnih sto godina bili sa druge strane linije fronta.

zlatan

12.06.2014. 11:14

@Srbistanac - Karađorđevići su gurnuli Srbe i Srbiju protiv Njemačke, a zbog sebičnih interesa Francuske i Engleske. Njemačka nikada nije imala interesa stvarati od Srbije neprijatelja. Još od Otta von Bismarcka, koji je sa Berlinskim kongresom 1878. anulirao za Srbiju vrlo štetni San Stefanski sporazum. Srbija je iz suradnje s Njemačkom uvijek izvlačila veliku korist i napredak, ali je na svoju štetu nekoliko puta igrala ulogu malog kavgadžije koh su huškali na Njemačku. Sjetite se kneza Pavla!

mozganje

12.06.2014. 13:42

@Srbistanac - Cak i da je sve sta ste naveli tacno, sta je to toliko zasmetalo nemcima da bas uvek pucaju i nisane srbe? Baka Bismarka je bila srpkinja i umela pricati samo srpski ali ne i nemacki i on je za svoje poteze imao razloge koji i nisu morali biti drzavnicke prirode.Nemci za razliku od engleza imaju rec i nisu podli koliko i englezi.U oba slucaja mi smo samo dobri kao krave muzare i naivci koje je lako gurnuti u sta ko hoce. E tu mi nemamo svoje ja.

Dragutin Dragutinovic

12.06.2014. 08:40

Ovaj dogadjaj je pokazatelj da se na nasu drzavu posmatra sa dobrom dozom ozbiljnosti.

Мост пријатељства

12.06.2014. 08:45

Кол'ко кошта "савезништво"? И шта ако немамо паре за "ћуприју"?

Lekar za dusu srce i dugacke prste

12.06.2014. 08:48

Zamolio bi Nemce da ne uvlaci nam regionalnu politiku. Srbiji je potrebna lokalna demokratija a ne politicka lobotomija nacije.

mozganje

12.06.2014. 13:37

@Vuk - A moj deda je pobegao ispred ustaske puske, ostao bez zubi i gotovo oslepeo.Moja dva ujaka streljana od strane ustasa, dok se baka uspela izvuci sa sestoro nejaci u skloniste (zemunicu). To je prica s kojom smo odrastali. I sad vi hocete da kazete da smo saveznici sa vekovnim krvnicima?To sigurno u mojoj porodici nece proci.

Mali bata

12.06.2014. 09:24

Moj vizija EU je da ozivim lokalnu demokratiju u Srbiji privatizacijom, na nacelima zakonodavstva i zakonom da stitim socialni mir i bezbednost narodima EU i globalno. Za mene nije interes da organizujem drzavnicke scene i prijema, vec da se druzimo a ne da iskoriscavamo.

cikita bonita

12.06.2014. 09:25

U Nemackoj se slusala Boze pravde. Srpski drzavnik docekan na crvenom tepihu, uz najvece pocasti. To uliva nadu u nasu buducnost.

cikita bonita

12.06.2014. 10:34

@cikita bonita - A hoces da kazes da ovo ne valja? Ne valja sto pokusava na sve strane da donese pare da se malo pokrenemo sa mrtve tacke? Mozda sam ja mlada i naivna, a vi matori pametni i mudri, ali bas ste vi ta generacija koja je ovu drzavu dovela u ovu situaciju. Pustite nas da mi mladi sad malo mozgamo.

Nikola

12.06.2014. 10:46

@cikita bonita - Hocu da kazem da ovo sigurno nije zbog nas, nego zbog njih. Oni ovo rade jer imaju odredjene interese ovde i ovo je nacin da ih postignu. Zar ti zasita mislis da ce neko, eto tek tako da uradi nesto a da ne trazi tri puta vise zauzvrat. A sto se tice vas, kako kazes mladje generacije, smuci mi se zivot kad generalno pogledam na sta danasnja mladost lici. Cast izuzetcima, ali tek nam je buducnost crna koja na ovakvoj mladezi ostaje.

Deki

12.06.2014. 11:44

@cikita bonita - Da, Vučić ti je prvi među tim "mladima", nema ni 25 godina u politici! Pretpostavljam, čitav tvoj dosadašnji život, mladi. A crveni tepih imaš ispred svakog kulturnijeg restorana u zemlji.

Novi Sad

12.06.2014. 09:37

Ma, nemojte? Vise od 100 godina zadrti neprijatelji, a Nemacka i TRI puta okupator, a sada preko noci saveznici?

зокс

12.06.2014. 10:27

@Novi Sad - Нови Сад,е па пријатељу можеш мислити каква и колика будала треба да будем па да поверујем у ово "савезништво"!То је прича за празноглавце и тролове ових превртљивих снс тролова!

Zoran

12.06.2014. 09:37

Taj zapad voli samo poslušnike i sluge.Ceo doček je obična maska da jedan predstavnik Srbije prihvati sve što traže od njega.

Деда Мика

12.06.2014. 09:42

Шта је Меркелова тражила за савезништво? Ни код бабе нема џабе!

bobi

12.06.2014. 09:46

Saradnja sa istokom i zapadom to je cilj ove vlade. A kako vidim mi smo se promenili pa je i zapad promenio mišljnje o nama.

BabicA

12.06.2014. 09:47

Lepo je videti ovakav docek, ali je jos lepse videti miseve koji su govorili da ce biti rata ako SNS dodje na vlast koji su sad u svojim jazbinama.

Megy

12.06.2014. 11:32

@BabicA - Da, niko to vise i ne spominje. Najprljavija kampanja 2012. godine kad su ljudi govorili da ce SNS vratiti Srbiju u devedesete, da ce biti sankcija, gladi, ratova i trovali lazima ovaj narod. Svi su to zaboravili. Oni koji su to govorili, sad ih nema u javnosti, sto od sramote sto od izbezumljenosti koja im nikad nije nedostajala.

Nikola

12.06.2014. 09:53

Steta je sto ova prica i pocinje i zavrsava sa Vucicem, nema nacina da on sam ista uradi. Dok god su oko njega a i oko onih pre njega, gomila nesposobnjakovica, lopova, malih pohlepnih kilavih stranackih vojnika, nikuda mi necemo da odmaknemo.

Maša

12.06.2014. 10:19

Ovakav doček,prijem i sve ostalo govori koga nemci vrednuju kao pregovarača.Sad se nadamo samo da će biti investitora i da se počne sa proizvodnjom.

dan osman

12.06.2014. 11:09

@Maša - ih..tek sada investitori ima da jurnu - imaćemo veliki problem da obezbedimo smeštajne kapacitete..

Megy

12.06.2014. 11:29

@Maša - Koliko je samo muke trebalo dok nismo stekli postovanje citavog sveta. Ovakav prijem je za svako postovanje, bez obzira koliko neko voleo ili mrzeo Vucica.

pera

12.06.2014. 11:44

@Maša - prijem po uobicajenom protokolu za predednike vlada stranih drzava,pozdrav zastavi jspred postrojene vojne jedinice odrzava se u dvoristu ministarstva odbrane,ne glorifikujte stvari.

Бал на води

12.06.2014. 14:26

@Maša - Смештајни капацитети проблем? Не помиње се више, па сте заборавили "Београд на води".

Lepa

12.06.2014. 10:46

Price o cenzuri plasira neko ko zeli da naudi premijeru i ministru policije, neko kome ne odgovara da se istina o tome sta se desava u Mup sazna.

How yes no, како да јок!

12.06.2014. 11:00

Има то, има... Ал` код браће Грима. И код Вучија, наравно.

RUBIN

12.06.2014. 17:03

@How yes no, како да јок! - Nije svako za komentare,čovek govori a još je tamo i niko od nemaca ga ne demantuje, naprotiv potvrdjuju

Srbijanka

12.06.2014. 11:04

Građani Berlina ga dočekali,svaka čast za našeg čoveka,kako god se zvao i u kojoj god stranci bio!

Smirko

12.06.2014. 11:25

Ahahaha izgleda da je onaj što je zadužen da nakucava ocene za Vučića promenio stranu. Verovatno nije dobio ni deseti deo obećanog novca.

Dragan

12.06.2014. 11:35

Svecom da je trazio veceg tradicionalnog prijatelja ovog naroda ne bi ga nasao! Kao da nas nije izginulo vise od 3.5 miliona u oba svetska rata, kao da nas nisu bombardovali, kao da nisu finansirali i naoruzavali ustase, poturice i baliste u ratovima od 1914 - 1999. godine, kao da nam nisu naneli jos mnogo toga zlog. Ovim Vucic samo pokazuje da nije nista manji olos od nemaca, a i deca mu verovatno nisu nista bolja.

Pametnjakovic - Molim objasnjenje novinara?

12.06.2014. 12:16

Ako je Srbija od danas saveznik Savezne Republike Nemacke, bas me zanima protiv koga ? A ako je Srbija zaista saveznik Nemackoj, da li je onda i saveznik saveznicima Nemacke ? Kao na primer, Hrvatskoj, albanskoj Kosovi, Muslimansko-Hrvatskoj federaciji u BiH, itd ? Unapred hvala na svakom pametnom odgovoru ...

miraculix

12.06.2014. 14:30

@Pametnjakovic - Molim objasnjenje novinara? - nema potrebe da se uzbudjujesh, jer niko ne govori o ratovima!srbija ce se bolje privredno oporaviti sa nemcima nego sa turcima ..

Gane

12.06.2014. 12:30

Jeste, kao da smo saveznici. Danas, u Kažipst-u na B92 je gostovao nemački ambasador. Voditeljka ga je pitala, šta misli o cebzuri u medijima? Nemac, reče da nema dokaza o tome. Zgranuta voditeljka, sada vadi tešku artiljeriju, pa nastavlja: Da, li podržavate tvrdnje, ambasadora EU i Amerike o učešću države u gašenju Peščanika, pošteni Nemac reče, kako za tako nešto, nema dokaza. Eto, dokaza da Nemci poštuju svoje saveznike i ne prave jeftine smicalice.

Koala

12.06.2014. 14:02

Imamo podršku Nemačke? Odlično. Osvojili ste 49 %, završili sa pogledom iz "ptičije perspektive" hajdemo na "žablju perspektivu" i davanje konkretnih rešenja. Vreme je za promene i ozbiljne rezove. Ne sme biti zaštićenih kao što su i najavljivali u predizbornoj kampanji. Narod je na ivici nerava. Nemamo više vremena i strpljenja.

Mica Trofrtaljka

13.06.2014. 04:41

Covek koji je ostavio nekadasnjeg velikog prijatelja i saveznika da trune u zatvoru nevin, bez da prstom mrdne da ga izvuce (a nekima je bio i kum...) sada se bavi visokom politikom, rukuje sa dojucerasnjim neprijateljima, smeska im se, ruca sa njima... I nama ovde prodaje necu da kazem sta, znate vi svi na sta mislim... Postenje?! Cast?! Vera?! Ma to su samo mislene imenice koje nikome nista ne znace... Uostalom, osoba koja poseduje te karakteristike ne moze nikako da bude politicar...