Simić: Za Srbiju dobro da ima Nemačku za saveznika

Profesor Fakulteta političkih nauka smatra da je u svemu što očekuje Srbiju do kraja godine stav Nemačke veoma važan

  • 9

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je danas da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj važna, jer je za Srbiju dobro da ima saveznika zbog komplikovane situacije koja je očekuje do kraja godine.

Simić je rekao da će Srbija do kraja godine imati komplikovanu situaciju zbog poplava koje su je zadesile i pitanja Ukrajine i da Srbiju očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, ponovo složena situacija na Kosovu i predsedavanje OEBS-om.

- U svemu tome Nemačka je veoma važna - ocenio je Simić u Jutarnjem programu TV Pink.

- Nemačka ima interesa da pokuša da izbegne da se Evrope nađe u nekom novom sukobu Amerike i Rusije. Ako iko u Evropi ima snage da se u Evropi odupre tim pozivima novog hladnog rata, onda je to Nemačka - smatra Simić.

Govoreći o ispunjavanju uslova Srbije za članstvo u EU, Simić je objasnio da se skriningom dobijaju podaci o stanju u odredjenoj oblasti, da postoje standardi i propisi EU, da se meri spremnost Srbije da to implementira i da mu se čini da će se u toj oblasti stvari odvijati svojim tokom.

- U ovom trenutku nas mnogo više brinu potresi i packe, koje stižu - rekao je Simić i dodao da je "blokiran Južni tok i to je za nas veliki udarac".

Simić smatra da je za Srbiju pitanje evropskih integracije važnije nego što je bilo do sada, jer nije bilo ukrajinske krize, ni sukoba Amerike i Rusije i da su Brisel i Berlin adrese na kojima se mogu dobiti najbolji saveti.

Profesor Fakulteta političkih nauka je dodao i da se očekuje da bi Nemačka, kao što je najavljeno, u avgustu mogla organizovati konferenciju sa balkanskim zemljama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    11. jun 2014 | 11:59

    NE U NATO!!!!!!

  • DD

    11. jun 2014 | 11:58

    U PRAVU SI. SAMO NEMCI SE UBIŠE OD PARA SA RUSIMA. A MI ĆEMO DA DIGNEMO DVA PRSTA ZA DOZVOLU. HTELI NE HTELI MORAMO. PROMENA USTAVA NE DAJ BOŽE!!! NEK NAM JE BOG UPOMOĆ.

  • Ivan

    11. jun 2014 | 16:33

    Tesko mama ako nam Nemac bude glavni saveznik. Dovoljno je pogledati primer Hrvatske koja je Nemcima apsolutno sve prodala, pa da ti bude jasno kakvi su Germani saveznici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA